Όποιος κοιτάζει προς τα έξω ονειρεύεται. Όποιος κοιτάζει μέσα του ξυπνάει. - Karl Jung, 1875-1961, Ελβετός ψυχίατρος

Συμφωνία συνεργασίας ΑΠΕ-ΜΠΕ και Βουλγαρικού Πρακτορείου Ειδήσεων

3 Δεκεμβρίου, 2021

Τη στενότερη συνεργασία τους εγκαινιάζουν το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Eιδήσεων και το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΒΤΑ) με τη διμερή συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα στη Σόφια.

Η συμφωνία προβλέπει σε πρώτη φάση την απευθείας ανταλλαγή ειδήσεων που αφορούν την Ελλάδα και τη Βουλγαρία ανάμεσα στα δύο Πρακτορεία και υπογράφηκε εκ μέρους του ΑΠΕ-ΜΠΕ από τον Πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή, Αιμίλιο Περδικάρη και εκ μέρους του ΒΤΑ από τον Γενικό Διευθυντή, Κίριλ Βάλτσεφ. Και οι δύο δήλωσαν ότι η συμφωνία αποτελεί απαρχή της ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ του ΑΠΕ-ΜΠΕ και του ΒΤΑ.

Η κοινή πρωτοβουλία των δύο Πρακτορείων και των επικεφαλής τους εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων και την ποιοτική αναβάθμιση του δημοσιογραφικού τους περιεχομένου, δίνοντας έμφαση στις εξελίξεις που αφορούν τις χώρες της ευρύτερης περιοχής και καταγράφονται ειδησεογραφικά από τις ίδιες. Στόχος, δηλαδή, είναι, να υπάρχει άμεση πληροφόρηση για τα μεγάλα γεγονότα και όχι μόνο μέσω των διαύλων των Διεθνών Πρακτορείων.

Συμφωνήθηκε, επίσης, τον προσεχή Σεπτέμβριο, όταν και θα διεξαχθεί στη Βουλγαρία το 30ο Συνέδριο της Ένωσης Βαλκανικών Πρακτορείων (ΑΒΝΑ), οι επικεφαλής των δύο Πρακτορείων να προτείνουν από κοινού τη δημιουργία ενός βαλκανικού newsroom που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις εργασίας δημοσιογράφων του ΑΠΕ-ΜΠΕ και του ΒΤΑ στο Μπλαγκόεβγκραντ και τη Θεσσαλονίκη.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο Πρακτορείων είναι η πρώτη μετά από αυτήν που είχε υπογραφεί το 1996. Ειδικά για την Ελλάδα ενισχύει περαιτέρω την παρουσία της στη Βουλγαρία, ενώ επιβεβαιώνει το ισχυρό ενδιαφέρον που υπάρχει από τη βουλγαρική πλευρά για τη χώρα μας. Επίσης, για το ΑΠΕ-ΜΠΕ αντικατοπτρίζει τη διαρκή προσπάθεια της διοίκησης και το όραμά της να ενισχύσει την εξωστρέφεια και μέσα από την επικείμενη ψηφιοποίηση και αναδιοργάνωσή του να συμβάλλει σταδιακά στη μετατροπή του από εθνικό σε περιφερειακό Πρακτορείο Ειδήσεων.