Όπως το έδαφος, όσο και αν είναι γόνιμο, αδυνατεί να παράγει κάτι δίχως καλλιέργεια, έτσι και ο νους του ανθρώπου: δίχως την εκπαίδευση αδυνατεί να δώσει τους αναμενόμενους καρπούς. Πλούταρχος, 47-120 μ.Χ.  Αρχαίος Έλληνας ιστορικός

Συλλογή NFTs παρουσιάζει ο μαιτρ πλαστογράφος έργων τέχνης Wolfgang Beltracchi

20 Οκτωβρίου, 2021

   

Τη σειρά «The Greats», μια συλλογή NFTs παρουσιάζει ο διαβόητος πλαστογράφος έργων τέχνης Wolfgang Beltracchi. Σε ένα εύρος καλλιτεχνικών υφών, δημιουργεί 4.608 εκδοχές του πίνακα «Salvator Mundi» του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Η σειρά ξεκινά από την Ύστερη Αναγέννηση με το έργο του Ντα Βίντσι και στη συνέχεια προχωρά στον Βίνσεντ βαν Γκογκ και τον Μετα-ιμπρεσιονισμό· στον Σαλβατόρ Νταλί και τον Σουρεαλισμό· στον Πάμπλο Πικάσο και τον Κυβισμό·στον Ρόι Λιχτενστάιν και την Ποπ Αρτ και, τέλος, στον Άντι Γουόρχολ και τη «Factory Art». Στην τελευταία ενότητα, την οποία αποκαλεί «Beltracchi Era (Περίοδος “ Μπελτράτσι”» ο πλαστογράφος, τρόπος του λέγειν, «πλαστογραφεί» το δικό του καλλιτεχνικό ύφος.

Τον προσέλκυσε η αγορά NFT επειδή «προσφέρει στους καλλιτέχνες τη δυνατότητα να εμπορεύονται τα έργα τους ανεξάρτητα και τους καθιστά ανεξάρτητους από τους παραδοσιακούς μηχανισμούς της αγοράς τέχνης» όπως ο ίδιος δήλωσε στον ιστότοπο The Block. Επί 40 χρόνια, ο 70χρονος Γερμανός καλλιτέχνης πλαστογραφούσε έργα διάσημων καλλιτεχνών πριν τον τσακώσουν το 2010. Καταδικάστηκε το 2011 σε εξαετή κάθειρξη, αλλά εξέτισε μόνον το ήμισυ της ποινής του.