Η ιστορία καταδεικνύει ότι ο καπιταλισμός είναι αναγκαία συνθήκη για την πολιτική ελευθερία. Δεν είναι όμως και ικανή συνθήκη. Milton Friedman, 1912-2006, Αμερικανός οικονομολόγος

Super League-Playoffs:14 οι Έλληνες στους 66 παίκτες των αρχικών ενδεκάδων της 3ης αγωνιστικής

6 Απριλίου, 2023

Μόλις 14 Έλληνες ποδοσφαιριστές βρέθηκαν στις αρχικές ενδεκάδες των έξι ομάδων στη χθεσινή 3η αγωνιστική των playoffs της Super League, ένας  από εκείνους που παρατάχθηκαν στους πρώτους ένδεκα της 2ης αγωνιστικής και ίδιος αριθμός με εκείνους της πρεμιέρας.

Αυτό σημαίνει ότι χθες η ελληνική παρουσία ήταν-όπως στην πρεμιέρα- 21,2% (14 στους 66)έναντι 19,6 % (13 στους 66) τη 2η αγωνιστική.

Συγκεκριμένα οι αριθμοί των Ελλήνων στα παιχνίδια της 3ης αγωνιστικής:

Βόλος-ΑΕΚ (0-1): Δύο έλληνες οι οικοδεσπότες, τέσσερις οι επισκεπτες (Τατσάτος, Τσοκάνης-Αθανασιάδης, Ρότα, Τζαβέλας, Μάνταλος)

Άρης-Παναθηναϊκός (0-1): Ένας Έλληνας για τους Θεσσαλονικείς, δύο για τους Αθηναίους (Σιαμπάνης-Κουρμπέλης, Ιωαννίδης)

Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ (3-1): Τρεις για τους «ερυθρόλευκους», 2 για τους Θεσσαλονικείς (Πασχαλάκης, Παπασταθόπουλος, Φορτούνης-Κουλιεράκης, Κωσταντιέλιας)

Οι αριθμοί των Ελλήνων στα παιχνίδια της 2ης αγωνιστικής:

Παναθηναϊκός-Βόλος (0-0): Από 2 Έλληνες για κάθε ομάδα (Κώτσιρας, Ιωαννίδης – Τατσάτος, Τσοκάνης).

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ(0-1): Από 2 Έλληνες για κάθε ομάδα (Κουλιεράκης, Κωσταντιέλιας – Αθανασιάδης, Τζαβέλας).

Ολυμπιακός -Άρης (2-2): Τρεις για τους «ερυθρόλευκους», 2 για τους Θεσσαλονικείς (Πασχαλάκης, Παπασταθόπουλος, Φορτούνης – Σιαμπάνης, Χριστοδουλόπουλος).

Οι αριθμοί των Ελλήνων στα παιχνίδια της 1ης αγωνιστικής:

Βόλος-Ολυμπιακός (0-3): Ένας Έλληνας για τους γηπεδούχους, τρεις για τους φιλοξενούμενους (Τσοκάνης – Πασχαλάκης, Παπασταθόπουλος, Φορτούνης).

Άρης-ΠΑΟΚ (1-2): Ένας Έλληνας για τους γηπεδούχους, τρεις για τους φιλοξενούμενους (Σιαμπάνης – Κάργας, Κουλιεράκης, Κωσταντέλιας).

ΑΕΚ-Παναθηναϊκός (0-0): Από τρεις Έλληνες σε κάθε ομάδα (Αθανασιάδης, Ρότα, Μήτογλου – Κώτσιρας, Κουρμπέλης, Ιωαννίδης).

Σύμφωνα με την εξειδικευμένη ιστοσελίδα Transfermarkt, η ελληνική Super League βρίσκεται στην 7η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, όσον αφορά τον αριθμό των ξένων παικτών.

Συγκεκριμένα, η Super League έχει ποσοστό 59,9% ξένους στο σύνολο των παικτών που αγωνίζονται και είναι πίσω μόνο από τα πρωταθλήματα της Ανδόρας (81,6%), της Premier League (68,5%), του Σαν Μαρίνο (64,9%), της Κύπρου (64,4%), της Serie A (62,7%) και της Σκωτίας (61%).

 Α. Βαζογιάννης