Ο φασισμός δεν ορίζεται από τον αριθμό των θυμάτων, αλλά από τον τρόπο που τα σκοτώνει. Jean-Paul Sartre, 1905-1980, Γάλλος φιλόσοφος

«Στόχος μας η δημιουργία μαζικού πόλου αντίστασης στην Αττική»

22 Μαΐου, 2019

«Σκοπό έχουμε να εκπροσωπήσουμε τους κοινωνικούς αγώνες και τα συμφέροντα των κατοίκων και κοινωνικών ομάδων που διεκδικούν και δραστηριοποιούνται απ’ άκρου εις άκρον στην Αττική», τονίζει η Μαριάνα Τσίχλη, επικεφαλής του συνδυασμού «Ανυπότακτη Αττική», σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγα 24ωρα πριν από τον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής δεσμεύεται ότι ο συνδυασμός που εκπροσωπεί, θα στηρίζει και θα βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών που αγωνίζονται «στην κάθε γειτονιά που υποβαθμίζεται, στο κάθε δάσος που αποψιλώνεται, στην κάθε παραλία που ιδιωτικοποιείται, στο κάθε ρέμα που μπαζώνεται, στην κάθε κοινωνική παροχή που ακυρώνεται». 
«Θέλουμε», προσθέτει, «να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό και μαζικό πόλο αντίστασης στην Αττική που θα εκφράζει τα φτωχά λαϊκά στρώματα που ζουν και δουλεύουν σε αυτήν, τους κατοίκους που εκτοπίζονται από τις λεγόμενες αστικές αναπλάσεις και από τα επιχειρηματικά σχέδια, τα θύματα της υφαρπαγής της λαϊκής περιουσίας με τους πλειστηριασμούς».
Στην ίδια συνέντευξη η κ. Τσίχλη αναλύει λεπτομερώς ποια είναι, κατά την άποψή της, τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας και ποιες λύσεις προτείνει η παράταξή της, ιδιαίτερα στο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων και στην αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων, ενώ μιλά επίσης για το διακύβευμα των περιφερειακών εκλογών. 
Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης της επικεφαλής του συνδυασμού «Ανυπότακτη Αττική», Μαριάνας Τσίχλη στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον δημοσιογράφο Απόστολο Μιχαλούδη είναι το ακόλουθο: 

Ερ.: Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αττική και ποιες λύσεις προτείνετε;
Απ.: Το περισσότερο επείγον και οφθαλμοφανέστερο πρόβλημα στην Αττική, σε επίπεδο Περιφέρειας, είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Το τερατούργημα της Φυλής, τα σχέδια για την Κερατέα και το Γραμματικό αποκαλύπτουν ότι θάβεται στα σκουπίδια η ζωή και η καθημερινότητα των κατοίκων ολόκληρων περιοχών, για μια προσωρινή λύση, τους ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ, που διαιωνίζει το πρόβλημα. Ακόμη και το ήδη υπάρχον σύστημα ανακύκλωσης στις αστικές περιοχές όπως στην Αττική είναι εντελώς ανεπαρκές και λειτουργεί με αξιοσημείωτη αδιαφάνεια. Βασικοί άξονες ενός άλλου μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων είναι, συνοπτικά και όχι εξαντλητικά, η δημόσια, περιφερειακή, διαδημοτική πρόνοια και συνεργασία, η μη αντίληψη των απορριμμάτων ως εμπορευμάτων και βέβαια η πρόληψη και η αποκέντρωση, ο σχεδιασμός για μικρές τοπικές εγκαταστάσεις χαμηλής όχλησης με ίση κατανομή των βαρών.
Έπειτα, αντίστοιχα οφθαλμοφανές είναι και το πρόβλημα της ανυπαρξίας ελεύθερων, δημόσιων, κοινόχρηστων χώρων, ειδικά χώρων πρασίνου στο πολεοδομικό συγκρότημα του Λεκανοπεδίου και η αποκοπή της πόλης και των κατοίκων από τη θάλασσα. Επειδή, τα συγκεκριμένα παραδείγματα είναι πάμπολλα, αναφερόμαστε μόνον στα πιο τρανταχτά: Στηρίζουμε τους αγώνες των πολιτών για δημιουργία στο Ελληνικό ενός δημόσιου Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πράσινου, με παράλληλες εγκαταστάσεις πολιτισμού, αθλητισμού και κοινωφελείς δραστηριότητες. Στηρίζουμε τον αγώνα για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου και στην περιοχή Γουδή. Διεκδικούμε απεριόριστη και ελεύθερη πρόσβαση όλων στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής και ειδικά σε αυτό του Λεκανοπεδίου. Ζητάμε να καθαιρεθούν οι αυθαίρετες εγκαταστάσεις, οι μάντρες, και να υπάρχει αυστηρός περιορισμός στη μίσθωση των παραλιών. Απαιτούμε μετατροπή εγκαταλελειμμένων χώρων σε πάρκα, δημόσιες αθλητικές, κοινωφελείς και πολιτιστικές εγκαταστάσεις. 
Οι τραγωδίες του 2018 ανέδειξαν τα σοβαρά προβλήματα της Πολιτικής Προστασίας στην Αττική. Επ’ αυτού διεκδικούμε: Αντιπλημμυρική υποστήριξη πάνω στη λογική του σεβασμού της φύσης, με διατήρηση των υδάτων στους ορεινούς όγκους της Αττικής. Αποκάλυψη και επαναφορά των ρεμάτων και του φυσικού σχηματισμού τους ώστε να ενσωματωθούν ομαλά στο αστικό περιβάλλον. Αύξηση της χρηματοδότησης στην Αυτοδιοίκηση για προληπτικές δράσεις πυροπροστασίας και Πολιτικής Προστασίας – έλεγχο της χρήσης της χορηγούμενης χρηματοδότησης. Ενίσχυση των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων, με εξειδικευμένο προσωπικό. Άμεση κατάρτιση των σχεδίων οργανωμένης απομάκρυνσης πληθυσμού από την Αυτοδιοίκηση, με ενημέρωση και εκπαίδευση των κατοίκων για την ακολουθούμενη διαδικασία. 
Σημαντικό επίσης είναι το πρόβλημα της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών στην Αττική, η οποία είναι άλλωστε ο τόπος στον οποίο τα σημάδια και τα τραύματα της κρίσης και της μνημονιακής λιτότητας είναι πιο σφοδρά στην πλειοψηφία του εργαζόμενου, συνταξιοδοτημένου και άνεργου κόσμου. Διεκδικούμε (συνοπτικά και πάλι και όχι εξαντλητικά): Δημιουργία τοπικών και περιφερειακών προγραμμάτων αντιμετώπισης της ανεργίας και ενίσχυσης της απασχόλησης με έμφαση στους νέους και τις γυναίκες. Στήριξη της λαϊκής κατοικίας, μπλοκάρισμα και απαγόρευση των πλειστηριασμών κατοικιών. Διασφάλιση μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας και πρόσβασης των πολιτών σε πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ενιαίο σχέδιο δράσης της Περιφέρειας για την Αττική. Ισότιμη κοινωνική ένταξη των προσφύγων, πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη, πρόσβαση όλων των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση των δημόσιων σχολείων. Κατάργηση των κέντρων κράτησης.

Ερ.: Ασκείτε έντονη κριτική στο υπάρχον μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων και στα σχέδια αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου. Ποιος ο λόγος και τι προτείνει ο συνδυασμός σας γι’ αυτά τα ζητήματα;
Απ.: Ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων, πέραν όσων αναπτύξαμε παραπάνω συνοπτικά, σημειώνουμε ότι η επιμονή στη διατήρηση του μεγαλύτερου ποσοστού των αποβλήτων σε σύμμεικτη μορφή, η λογική της συγκέντρωσης και της ταφής σε τεράστιες μονάδες ή και ο προσανατολισμός στην ενεργειακή «αξιοποίηση» και την καύση αποτελούν ένα σημαντικό δώρο στα εργολαβικά επιχειρηματικά συμφέροντα αφού αυξάνουν το μερίδιο διαχείρισης απορριμμάτων που περνά στα χέρια τους. Ταυτόχρονα αυξάνουν τους περιβαλλοντικούς κινδύνους πρόκλησης ανεξέλεγκτων μολύνσεων. Κυρίως, όμως, είναι δείκτης της αδιαφορίας για τις επιπτώσεις των τερατωδών εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων στην ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων των περιοχών όπου βρίσκονται. 
Για μας είναι αναγκαία η πλήρης μεταστροφή της ίδιας της φιλοσοφίας του μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων, με δύο άξονες: πρόληψη και αποκέντρωση. Είναι αναγκαία η συγκρότηση ενός δημόσιου συστήματος αποκεντρωμένων εγκαταστάσεων μικρής κλίμακας υπό τη διαχείριση των Δήμων και Περιφερειών. Παράλληλα, όμως, κυρίαρχο στόχο αποτελεί η δραστική μείωση των σύμμεικτων και η αύξηση της ανάκτησης υλικών. Ειδικά η ανακύκλωση στην Αττική απαιτεί ριζική αναθεώρηση ώστε να ενσωματωθεί στο σύστημα διαλογής στην πηγή των ΟΤΑ. Ενδεικτικά, διεκδικούμε: Προδιαλογή στην πηγή- ανάκτηση- δραστική μείωση των σύμμεικτων. Καμία επέκταση των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ Φυλής και κλείσιμο του εν λόγω ΧΥΤΑ. Άμεση απομάκρυνση του αποτεφρωτήρα επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων εκτός οικιστικού ιστού. Σχεδιασμό για μικρές τοπικές εγκαταστάσεις χαμηλής όχλησης – ίση κατανομή των βαρών. Δημόσιες εγκαταστάσεις διαχείρισης σε επίπεδο περιφέρειας ή μεγάλων ομάδων δήμων με μονάδες ΧΥΤΥ μη επικίνδυνων αποβλήτων ή και εγκατάσταση διαχωρισμού – επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων- Συνέργειες ΟΤΑ Α’ και Β΄ βαθμού. 
Ως προς το παραλιακό μέτωπο, η λογική της Περιφερειακής αρχής είναι όμοια: 
Είτε μιλάμε για την επέκταση του λιμανιού κρουαζιέρας με το μπάζωμα της Πειραϊκής είτε για την επέκταση του λόφου από μπάζα και το χτίσιμο του τσιμεντένιου τείχους στον Φαληρικό Όρμο προκειμένου να φτιαχτεί μεγαλύτερη αυλή για τον Νιάρχο, ή για τα τείχη που θα χωρίζουν την πόλη από τη μαρίνα του Αλίμου, ή για το Ελληνικό και τον Άγιο Κοσμά που θα αποκλειστούν προοριζόμενα για πλούσιους επιχειρηματίες, ή για τον ήδη αποκλεισμένο για το λαό Αστέρα, το κριτήριο είναι η απόδοση στο ιδιωτικό κεφάλαιο σε εξευτελιστικές αξίες των χώρων και των υποδομών του Δημοσίου ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αναπτυχθούν νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τους ιδιώτες επιχειρηματίες. 
Αγωνιζόμαστε για ελεύθερη πρόσβαση όλων στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής και στα λιμάνια της. Απαιτούμε να καθαιρεθούν οι αυθαίρετες εγκαταστάσεις, οι μάντρες και τα κάγκελα. Διεκδικούμε ανάδειξη και αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων του Πειραιά. Ζητάμε να παραμείνει ελεύθερος ο χώρος των Λιπασμάτων. Ζητάμε να βυθιστεί η παραλιακή λεωφόρος και να ανοίξει ο δρόμος προς τη θάλασσα για το Φάληρο, το Μοσχάτο, την Καλλιθέα. Απαιτούμε και θα αγωνιστούμε ενάντια στα τείχη της μαρίνας του Αλίμου, ενάντια στην τσιμεντοποίηση της Πικροδάφνης. Θα παλέψουμε το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού να γίνει πάρκο για το λαό και η παραλία του Αγίου Κοσμά ελεύθερη αμμουδιά. 

Ερ.: Μετά από σχεδόν 10 χρόνια οικονομικής κρίσης και μνημονίων, προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί ο β΄ βαθμός αυτοδιοίκησης για την ανακούφιση των ευάλωτων ομάδων;
Συνοπτικά και πάλι αναφέρουμε τα ακόλουθα: 
Ειδικό βάρος έχει για τον αγώνα της ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ η αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης που πλήττει με ειδικό τρόπο την Αττική. Η Περιφέρεια Αττικής και οι 66 Δήμοι της Αττικής οφείλουν να διαδραματίσουν ένα ρόλο προστασίας και υποστήριξης των δοκιμαζόμενων λαϊκών στρωμάτων διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των πολιτών στην αξιοπρεπή διαβίωση, την κατοικία, την υγεία, την εργασία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό. Να καταστούν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, φορείς κοινωνικής προστασίας και ανακούφισης. Ειδικότερα προτείνουμε: Δημιουργία υπηρεσίας στην Περιφέρεια Αττικής για τη νομική υποστήριξη πολιτών που απειλούνται με πλειστηριασμό και απώλεια της κατοικίας τους, καθώς και υποστήριξης οφειλετών τραπεζών. Περιφερειακό σχέδιο αντιμετώπισης της αστεγίας. Μόνιμη δομή που θα ασχολείται με το πρόβλημα της καταγραφής των αστέγων και αντιμετώπισης της αστεγίας στο σύνολο της Αττικής. Ανάπτυξη του θεσμού της «κοινωνικής πολυκατοικίας» με την παροχή δωρεάν στέγης σε πληττόμενες από την κρίση οικογένειες και πολίτες.
Επιπλέον προτείνουμε τα εξής: Δημιουργία τοπικών και περιφερειακών προγραμμάτων αντιμετώπισης της ανεργίας και ενίσχυσης της απασχόλησης με έμφαση στους νέους και τις γυναίκες. Πρόσληψη μόνιμων και σταθερών υπαλλήλων με πλήρη δικαιώματα για την ενίσχυση και επέκταση των υποστελεχωμένων υπηρεσιών κοινωνικής πολιτικής και Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας. Απαλλαγή πολιτών που βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία από τέλη ΥΚΩ και δημοτικά τέλη και κάλυψη των βασικών αναγκών σε νερό, ενέργεια, σίτιση από φορείς της Αυτοδιοίκησης. Δωρεάν μετακίνηση σε άνεργους, φτωχούς και μαθητές-φοιτητές. Ενίσχυση των δημόσιων μέσων μεταφοράς και των εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης. 
Επίσης: Διασφάλιση μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας και πρόσβασης των πολιτών σε πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ενιαίο σχέδιο δράσης της Περιφέρειας για την Αττική. Χρηματοδότηση και στήριξη των δομών αντιμετώπισης της ουσιοεξάρτησης. Δομές στήριξης και φιλοξενίας – εύρεσης εργασίας για γυναίκες θύματα βίας και τα παιδιά τους. Στήριξη των διεκδικήσεων του ΛΟΑΤΚΙΑ+ κινήματος ενάντια στον αποκλεισμό και στις διακρίσεις στην εργασία και στη δημόσια διοίκηση. Προστασία των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών σε υγεία, κατοικία, εργασιακά δικαιώματα, αξιοπρεπή διαβίωση. 
Ερ.: Ποιο είναι κατά την άποψή σας το διακύβευμα αυτών των περιφερειακών εκλογών; 
Απ.: Η εκλογική αναμέτρηση για την Περιφέρεια έχει διπλό διακύβευμα. Πρώτον, έχει έντονο πολιτικό χαρακτήρα. Το αποτέλεσμά τους θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Τυχόν υπερψήφιση των υποψηφίων των μνημονιακών κομμάτων αφενός θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την πολιτική της λιτότητας για το λαό και αφετέρου θα δείξει ότι είναι αποδεκτή μια πολιτική μεταστροφή, ειδικά η ενίσχυση της παράταξης Δούρου, που υλοποίησε ένα πρόγραμμα αντιδιαμετρικά αντίθετο με αυτό για το οποίο εξελέγη. Μέσα από τις εκλογές αυτές μπορεί λοιπόν να διαμορφωθεί και μία γενικότερη αποδοκιμασία του πολιτικού κυνισμού και των πολιτικών μεταστροφών. Στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην Περιφέρεια Αττικής υπάρχει κάθε δυνατότητα η δυσαρέσκεια, η διαμαρτυρία, η διαφορετική κατεύθυνση, να μην εγκλωβιστεί στη λογική του μικρότερου κακού, αλλά αντίθετα, μπορεί να εκφραστεί γνήσια με τη στήριξη και την εκλογή ενός φορέα, όπως η Ανυπότακτη Αττική. 
Επιπλέον όμως, η Περιφέρεια η ίδια, ως ΟΤΑ, έχει σημαντικές και κρίσιμες για τη ζωή των ανθρώπων αρμοδιότητες. Στα χέρια των εκφραστών των μνημονιακών κομμάτων προώθησε επιχειρηματικά συμφέροντα και εφάρμοσε μνημονιακές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Η πολιτική Σγουρού, και σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό η διοίκηση Δούρου, έγινε το στήριγμα αλλά και ο ρυθμιστής των σχέσεων μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, και της ασύδοτης παράδοσης χώρων και υποδομών στα ιδιωτικά συμφέροντα. Έχει επομένως μεγαλύτερη σημασία να υπάρχουν πόλοι αντιστάσεων μέσα στην Περιφέρεια, που να μπορούν να αποκαλύπτουν, να παρεμβαίνουν, να μεταφέρουν και να εκφράζουν τα συμφέροντα των πολλών, κι όχι των επιχειρηματιών.

Ερ.: Γιατί να επιλέξουν οι ψηφοφόροι τον συνδυασμό σας; Τι διαφορετικό κομίζετε σε σχέση με τους ανθυποψηφίους σας;
Απ.: Εμείς σκοπό έχουμε να εκπροσωπήσουμε με το λόγο μας αλλά και τις παρεμβάσεις και προτάσεις μας τους κοινωνικούς αγώνες και τα συμφέροντα των κατοίκων και κοινωνικών ομάδων που διεκδικούν και δραστηριοποιούνται απ’ άκρου εις άκρον στην Αττική, με σκοπό αυτές οι διεκδικήσεις να εμφανίζονται και να εκφράζονται στο πιο ψηλό επίπεδο. Θέλουμε να ενώνουμε τη φωνή μας στο θεσμικό επίπεδο με τις φωνές και τα συνθήματα των συμπολιτών μας στην κάθε γειτονιά που υποβαθμίζεται, στο κάθε δάσος που αποψιλώνεται, στην κάθε παραλία που ιδιωτικοποιείται, στο κάθε ρέμα που μπαζώνεται, στην κάθε κοινωνική παροχή που ακυρώνεται. Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό και μαζικό πόλο αντίστασης στην Αττική που θα εκφράζει τα φτωχά λαϊκά στρώματα που ζουν και δουλεύουν σε αυτήν, τους κατοίκους που εκτοπίζονται από τις λεγόμενες αστικές αναπλάσεις και από τα επιχειρηματικά σχέδια, τα θύματα της υφαρπαγής της λαϊκής περιουσίας με τους πλειστηριασμούς. Θέλουμε να εκφράσουμε τις διεκδικήσεις και να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα ευρύτατων κοινωνικών στρωμάτων: των γυναικών, των προσφύγων, των μεταναστών, των ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων, των ατόμων με αναπηρία που βρίσκονται αποκλεισμένα, μέσα σε εχθρικές για αυτά πόλεις. Επιπλέον, θέλουμε να συσπειρώσουμε σε αυτήν τη προσπάθεια το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς, πολιτικές και αγωνιστικές συλλογικότητες, ανεξάρτητες κινήσεις κατοίκων και πολιτών, κινήματα πόλης, αντιφασιστικές συλλογικότητες, συλλογικότητες για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Με αυτή την έννοια, η υποστήριξη της Ανυπότακτης Αττικής συνιστά, εκτός από μία επιλογή αταλάντευτου αγώνα διεκδικήσεων για τους πολλούς, και μια επιβράβευση μιας ενωτικής συνεργατικής πολιτικής κατεύθυνσης, ειδικά στα αυτοδιοικητικά, αλλά και γενικά, στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο.

Read previous post:
Πρ. Παυλόπουλος: Η Ελλάδα, εγγυητής της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας

Τη σημασία που έχει η Ελλάδα σήμερα στον «εξαιρετικά αναβαθμισμένο» της ρόλο, «μια στιγμή κατά την οποία η γεωστρατηγική θέση...

Close