Αν θέλετε πλήρη ασφάλεια να πάτε φυλακή. Εκεί θα σας ταΐζουν, θα σας ντύνουν, θα σας περιθάλπτουν και λοιπά. Το μόνο που λείπει είναι η ελευθερία. - Dwight D. Eisenhower, 1890-1969, Αμερικανός στρατηγός και μετέπειτα πρόεδρος

Στο σφυρί, ένας Kandinsky που ήταν στη συλλογή του Solomon R. Guggenheim

18 Μαΐου, 2021

Στις 29 Ιουνίου, θα δημοπρατηθεί στου Sotheby’s στο Λονδίνο, έργο του Wassily Kandinsky το οποίο ήταν μέρος της συλλογής του φίλου του ζωγράφου, του Solomon R. Guggenheim. Ο πίνακας «Tensions calmées», έργο του 1937, εκτέθηκε έως τις 12 Μαΐου στου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη και αυτή την περίοδο ταξιδεύει στο Ντουμπάι, την Ταϊπέι (πρωτεύουσα της Ταΐβάν) και το Χονγκ Κονγκ πριν καταλήξει στο Λονδίνο.

Το έργο είχε δημοπρατηθεί από τον οίκο το 1964, στο πλαίσιο δημοπράτησης σχεδόν 50 έργων του Kandinsky από τη συλλογή του Solomon R. Guggenheim. Έκτοτε, παρέμενε σε ιδιωτική αμερικανική συλλογή. Βγαίνοντας στο σφυρί μετά από 57 χρόνια παραμονής του σε χέρια ιδιώτη, εκτιμάται ότι θα αποφέρει 25 με 35 εκατομμύρια δολάρια.

Ο καλλιτέχνης ολοκλήρωσε το έργο αφότου το 1933 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, περίοδο στην οποία δημιούργησε κάποια από τα σημαντικότερα έργα του που σχετίζονται με τη μουσική. Ο πίνακας «Tensions calmées» είχε περιληφθεί στην αναμνηστική έκθεση που διοργάνωσε το 1947 ο Guggenheim μετά τον θάνατο του Kandinsky (απεβίωσε το 1944).