Όταν η κοινωνία είναι ανήμπορη να δημιουργήσει κράτος, τότε το κράτος πρέπει να δημιουργήσει κοινωνία. Charles Maurice de Talleyrand, 1754-1838, Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών

Στο Λονδίνο, η δολοφονία του πρώην Ρώσου πράκτορα Λιτβινένκο γίνεται όπερα

25 Φεβρουαρίου, 2020

Εδώ υπάρχει θέμα εξουσίας, πολιτικής, προδοσίας, αγάπης, κινδύνου”: για τον Βρετανό συνθέτη ‘Αντονι Μπόλτον, η δολοφονία του Ρώσου πρώην πράκτορα Αλεξάντρ Λιτβινένκο είχε όλα τα στοιχεία για να γίνει όπερα, ένα εγχείρημα που παρουσίασε σήμερα στο Λονδίνο.

Διαβάζοντας μια βιογραφία του πρώην πράκτορα των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών (FSB, πρώην KGB) που είχε διαφύγει από τη Ρωσία το 1999 και πέθανε στο Λονδίνο το 2006, ο ‘Αντονι Μπόλτον αποφάσισε να εστιάσει στη “Ζωή και τον θάνατο του Αλεξάντρ Λιτβινένκο”, μια όπερα για την οποία χρειάστηκαν τρία χρόνια δουλειάς.

“Όταν διάβασα το βιβλίο, σκέφθηκα ‘πρέπει να το κάνω όπερα'”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας ότι η πρεμιέρα θα είναι στις 16 Ιουλίου στην όπερα του Γουέστ Χόρσλεϊ, στο Σάρεϊ, νοτίως του Λονδίνου.

Ο Λιτβινένκο, εξόριστος στη Βρετανία και πολέμιος του Κρεμλίνου, πέθανε στις 23 Νοεμβρίου του 2006, έπειτα από τρείς εβδομάδες επιθανάτιας αγωνίας μετά τη δηλητηρίασή του με πολώνιο-210, μια εξαιρετικά τοξική ραδιενεργή ουσία.

Έρευνα που διενεργήθηκε στη Βρετανία κατέληξε στο συμπέρασμα σχεδόν 10 χρόνια αργότερα ότι την ευθύνη για τον θάνατο αυτό έχει το ρωσικό κράτος, το οποίο διαψεύδει, και θεμελίωσε την ενοχή των δυο εκτελεστών, των Αντρέι Λουγκοβόι και Ντμίτρι Κοβτούν. Οι δύο Ρώσοι είχαν πάρει τσάι μαζί με το θύμα στο ξενοδοχείο Millenium, στο κέντρο του Λονδίνου.

Read previous post:
Αναβλήθηκε για τον Ιούνιο το παγκόσμιο πινγκ πονγκ, λόγω COVID-19

    Τo παγκόσμιο πρωτάθλημα πινγκ-πονγκ, προγραμματισμένο να διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στη Νότια Κορέα αναβλήθηκε μέχρι τον Ιούνιο λόγω ανησυχιών...

Close