Η καλύτερη δημοκρατία είναι εκείνη, όπου στους κακούς δεν επιτρέπεται να παίρνουν την εξουσία και στους καλούς δεν επιτρέπεται ν΄ αρνούνται τη διακυβέρνηση του τόπου τους. Πιττακός ο Μυτιληναίος, 650-570 π.Χ. Ένας από τους 7 σοφούς της Αρχ. Ελλάδας

Στο 42% το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στην οργανωτική επιτροπή «Τόκιο 2020»

2 Μάρτιος, 2021

Η οργανωτική επιτροπή του «Τόκιο 2020» ανακοίνωσε σήμερα (Τρίτη) ότι θα προσθέσει ακόμη 12 γυναίκες στο διοικητικό συμβούλιό της, υπερδιπλασιάζοντας το ποσοστό των γυναικών στο 42 τοις εκατό, μετά την παραίτηση τον περασμένο μήνα του πρώην πρόεδρου της, Γιοσίρο Μόρι, για σεξιστικά σχόλια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της οργανωτικής επιτροπής, Τοσίρο Μούτο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι τα νέα μέλη θα γίνουν γνωστά μετά την επίσημη έγκριση που θα δοθεί αύριο (Τετάρτη), αλλά πρόσθεσε ότι αναζήτησαν μεταξύ άλλων για το Δ.Σ. γυναίκες από το χώρο του αθλητισμού, αλλά και ειδικούς για την ισότητα των φύλων.

Ο Μόρι, πρώην πρωθυπουργός, παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της επιτροπής «Τόκιο 2020», μετά από σχόλιό του κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής τον Φεβρουάριο, ότι «οι γυναίκες μιλάνε πάρα πολύ».

Και ενώ απομένουν λιγότερο από πέντε μήνες για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, οι διοργανωτές πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη του κοινού, όπως δήλωσε η Σέικο Χασιμότο, η οποία αντικατέστησε τον Μόρι, σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της οργανωτικής επιτροπής.

«Όσον αφορά την προώθηση της ισότητας των φύλων, πιστεύω ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με αυξημένη ταχύτητα και να έχουμε αποτελέσματα σταθερά για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στους διοργανωτές» δήλωσε η Χασιμότο, η οποία αγωνίστηκε σε επτά θερινούς και χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες ως αθλήτρια της ποδηλασίας και του σκέιτμπορντ.

Η Χασιμότο δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, τον ομόλογό του στην Παραολυμπιακή Επιτροπή, Άντριου Πάρσονς, την κυβερνήτη του Τόκιο, Γιούρικο Κοΐκε, και την υπουργό Ολυμπιακών Αγώνων της Ιαπωνίας, Ταμάγιο Μαρουκάβα, για να συζητήσουν μέτρα κατά της πανδημίας covid-19.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, που αρχικά είχαν προγραμματιστεί για το 2020, αλλά αναβλήθηκαν για ένα χρόνο λόγω της πανδημίας, θα διεξαχθούν από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου και οι Παραολυμπιακοί από 24 Αυγούστου έως 5 Σεπτεμβρίου.