Το ταλέντο πετυχαίνει ένα στόχο που κανένας άλλος δεν μπορεί να πετύχει. Η ιδιοφυΐα πετυχαίνει ένα στόχο που κανένας άλλος δεν μπορεί να δει. Arthur Schopenhauer, 1788-1860, Γερμανός φιλόσοφος

Στ.Κύρτσιος:Θετική εξέλιξη ο ορισμός για τα μόνιμα βοσκοτόπια σε ΕΕ

18 Οκτωβρίου, 2017

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την απόφαση της ΕΕ σχετικά με την έγκριση νέου ορισμού για τα μόνιμα βοσκοτόπια, ο Στέργιος Κύρτσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM».

Ο κ. Κύρτσιος είπε ότι «αποτελεί θετική εξέλιξη η αλλαγή του όρου “βοσκότοπος” στην ΕΕ όπως αποφασίστηκε, καθώς έτσι όπως είχε γίνει η κατανομή των βοσκοτόπων στην Ελλάδα το 2015, δεν πάει ο βοσκότοπος στον κτηνοτρόφο που πραγματικά τον χρησιμοποιεί. Ένας άνθρωπος που έχει 200 ζώα στο βουνό όλο τον χρόνο δεν είναι δυνατό να μη δικαιούται βοσκότοπο και να δικαιούται κάποιος που τα έχει εσώκλειστα τα ζώα».

Ο ίδιος είπε ότι «σύμφωνα με την υφιστάμενη σήμερα τεχνική λύση του ΟΠΕΚΕΠΕ, δίδεται βοσκότοπος στην τύχη και αυτό δεν ευνοεί την κτηνοτροφία (…) Π.χ., σύμφωνα με την τεχνική λύση, είσαι στο νομό Ημαθίας και δεν γνωρίζεις πού θα δώσει το πρόγραμμα τα βοσκοτόπια σου, κανείς κτηνοτρόφος στην Ελλάδα δεν γνωρίζει πού είναι ο στάβλος του».

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος ορισμός για τα μόνιμα βοσκοτόπια περιλαμβάνεται στη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στην Εσθονική Προεδρία του Συμβουλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τον νέο ορισμό, δίδεται η δυνατότητα να γίνουν επιλέξιμες προς ενίσχυση στη Μεσογειακή περιοχή μια πληθώρα φυσικών βοσκήσιμων πόρων, όπως τα θαμνολίβαδα και τα δασολίβαδα, τα οποία παρέχουν τροφή στα ζώα καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, δήλωσε ότι «μετά από μακρά και επίμονη προσπάθεια, έχουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση την έγκριση ενός νέου ορισμού για τα μόνιμα βοσκοτόπια. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί πολύ θετικές προοπτικές για την επίλυση ενός μόνιμου προβλήματος που σχετίζεται άμεσα με την καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων στους Έλληνες κτηνοτρόφους. Συνεπώς δημιουργεί θετικές προοπτικές για την ίδια την Ελληνική κτηνοτροφία».

*Τη συνέντευξη πήρε η Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου

 

 

 

 

Περισσότερα στη κατηγορία Ρεπορτάζ
Ο υφ. Μεταφορών, Ν. Μαυραγάνης για νέο ΚΟΚ, ΟΑΣΘ και διόδια

«Θέλουμε πρώτα να προσπαθήσουμε με άλλους τρόπους, δηλαδή με επίταση και αύξηση του χρόνου αφαίρεσης διπλώματος, της άδειας κυκλοφορίας και...

Close