Ποτέ τίποτε μεγάλο δεν επιτεύχθηκε χωρίς κίνδυνο. Νικολό Μακιαβέλι, 1469-1527, Ιταλός πολιτικός φιλόσοφος

Στις 8 Αυγούστου η διεθνής ημέρα του Mazda RX-8

5 Αυγούστου, 2022

Στις 8 Αυγούστου, οπαδοί, λέσχες και ιδιοκτήτες σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα του Mazda RX-8. Το εμβληματικό σπορ αυτοκίνητο που προέκυψε υπό την προσεκτική επίβλεψη του επικεφαλής σχεδιασμού Ikuo Maeda, ξεχωρίζει από το πλήθος ακόμα και τώρα, 10 χρόνια αφότου η Mazda σταμάτησε την παραγωγή του.

Παρουσιάστηκε στο Ντιτρόιτ, στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Βόρειας Αμερικής, το 2001 και προκάλεσε μεγάλη αίσθηση, στρέφοντας όλα τα βλέμματα πάνω του. Μάλιστα ο περιστροφικός κινητήρας εξέπληξε όλους τους μηχανικούς της εποχής για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε.

Παρά το γεγονός ότι το Mazda RX-8 στην τελευταία του γενιά είχε μειώσει σημαντικά τις εκπομπές ρύπων σε σύγκριση με τα προηγούμενα οχήματα με περιστροφικό κινητήρα, τελικά δεν συμμορφώθηκε με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Η Mazda σταμάτησε να βγάζει στην παραγωγή το αυτοκίνητο στην Ευρώπη το 2010, ενώ συνέχισε να πωλείται στην Ιαπωνία μέχρι το 2012. Για αγωνιστικούς σκοπούς κατασκευάστηκε μέχρι το 2018. Η Mazda έχει πουλήσει συνολικά 192.094 Mazda RX-8.

Κ.Π.