Όλα όσα πρέπει να ειπωθούν έχουν ήδη ειπωθεί, αλλά μιας και κανένας δεν ακούει, πρέπει να γυρίζουμε συνεχώς πίσω και να τα λέμε όλα ξανά από την αρχή. Andre Gide, 1869-1951, Γάλλος συγγραφέας.

Στην καινοτομία και την πράσινη επιχειρηματικότητα επενδύει η Ευρωχαρτική

9 Δεκεμβρίου, 2021

Με καινοτόμες ιδέες και αποφασιστικές κινήσεις η ελληνική εταιρεία Ευρωχαρτική, έχοντας στο τιμόνι τη δεύτερη γενιά των ιδρυτών της, ανοίγει νέους δρόμους και επιδιώκει την κατάκτηση ηγετικής θέσης στον τομέα  χαρτικών και απορρυπαντικών εξασφαλίζοντας κερδοφόρα και υγιή ανάπτυξη.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε εχθές ο διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Τρακάκης, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους, η Ευρωχαρτική (η οποία αλλάζει την επωνυμία της σε Endless EC) το 2019 ολοκλήρωσε επενδυτικό πλάνο ύψους 17 εκατ. ευρώ σε εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό με την ανέγερση νέων παραγωγικών εγκαταστάσεων και αποθηκευτικών χώρων, αυξάνοντας τη παραγωγική δυναμικότητα κατά 50%.

To 2020 (χρονιά του covid) ήταν πρωτόγνωρο για την Ευρωχαρτική, όπως και για όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον κ. Τρακάκη, μέσα σε ένα μήνα (Μάρτιος 2020) όπου η ανάπτυξη έφτασε το 80% τα προϊόντα της εταιρείας (χαρτικά και απορρυπαντικά) ανταποκρίθηκαν στη ζήτηση καλύπτοντας τις αυξημένες ανάγκες των καταναλωτών. Παράλληλα η εταιρεία κινήθηκε γρήγορα και με αποφασιστικές κινήσεις πρόσθεσε στη γκάμα των προϊόντων της μάσκες αλλά και σαπούνι ήπιας αντισηπτικής προστασίας καταφέρνοντας να πιάσει τους στόχους της. 

Για την εφετινή χρονιά μεγάλη πρόκληση για την εταιρεία, σύμφωνα με τη διοίκηση, αποτελεί η αύξηση που παρατηρείται στις πρώτες ύλες, το ενεργειακό και το μεταφορικό κόστος. Η διοίκηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και ήδη έχει προβεί σε μονοψήφιες ανατιμήσεις στα προϊόντα της ενώ, όπως αναφέρθηκε, από την επόμενη χρονιά οι ανατιμήσεις θα είναι διψήφιες.

Κατά τη περυσινή χρονιά η εταιρεία παρουσίασε τζίρο 57 εκατ. ευρώ με το 65% των πωλήσεων να προέρχεται από τα χαρτικά και το 35% των πωλήσεων από τα απορρυπαντικά.  Στόχος της διοίκησης είναι το 2021 ο τζίρος να ξεπεράσει τα περυσινά επίπεδα ενώ εκτιμά ότι στην επίτευξη αυτού του στόχου θα συμβάλλει, μεταξύ άλλων, η νέα προϊόντική κατηγορία χάρτινης συσκευασίας, Endless Earth που διατίθεται ήδη στις τέσσερις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Σημειώνεται ότι η εταιρεία διαθέτει παρουσία στα σούπερ μάρκετ με τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που παράγει και που υπερβαίνουν το 40% του τζίρου της.

Η διοίκηση, επιδιώκει να διπλασιάσει το μέγεθος της εταιρείας και να διεκδικήσει ακόμα μεγαλύτερα μερίδια τα επόμενα έτη, με την ανάπτυξη και διάθεση στην αγορά καινοτόμων, ποιοτικών και φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων. Παράλληλα, εξετάζει και την πιθανότητα εισαγωγής της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, στην Εναλλακτική Αγορά, χωρίς ωστόσο να έχει αποφασίσει πότε θα γίνει αυτό.

Έχοντας ως στόχο τη διεύρυνση του εξαγωγικού της αποτυπώματος, η Ευρωχαρτική ενισχύει περαιτέρω τις συνεργασίες της, διευρύνει στο εξωτερικό το δίκτυο των πελατών της και λαμβάνει μέρος σε διεθνώς αναγνωρισμένες εκθέσεις του κλάδου. Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές αποτελούν το 5% του συνολικού τζίρου της εταιρείας ενώ τα προϊόντα Endless έχουν μια σταθερά αυξανόμενη παρουσία σε αγορές του εξωτερικού όπως Κύπρο, Βαλκάνια, Πολωνία, Τουρκία κ.ά. Αξιοσημείωτη είναι η ζήτηση για ειδικά προϊόντα όπως τα χάρτινα τραπεζομάντηλα με υπόστρωμα πολυαιθυλενίου που αποτελούν καινοτομία της εταιρείας.