Στους 240.000 τόνους κυμάνθηκε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η φετινή παραγωγή ακτινιδίου της Ελλάδας, ενώ η εμπορική περίοδος 2023-2024 βαίνει προς ολοκλήρωση, με μια σειρά από προκλήσεις ενόψει, όπως επισημαίνεται σε σημερινή ανακοίνωση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου (ΕΔΟΑ). Ο ανταγωνισμός από άλλες χώρες, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η ανεξέλεγκτη αύξηση των φυτεύσεων και αντίστοιχα της παραγωγής στην Ελλάδα, χωρίς μέτρα ελέγχου ως προς τη διατήρηση υψηλών προδιαγραφών στο προϊόν και στρατηγική για την προώθησή του στις ξένες αγορές, αποτελούν τις κυριότερες από αυτές τις προκλήσεις. Μάλιστα, κατά τη χθεσινή 3η γενική συνέλευση της ΕΔΟΑ, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων- ΣΕΒΕ, στη Θεσσαλονίκη, τονίστηκε ιδιαίτερα και η στροφή κορυφαίων παραγωγών χωρών, όπως η Νέα Ζηλανδία, στο κίτρινο ακτινίδιο, που για τουλάχιστον τα επόμενα χρόνια φαίνεται να αποτελεί premium προϊόν, διασφαλίζοντας υψηλότερες τιμές σε παραγωγούς και εμπόρους.
Ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα, ως δεύτερη παραγωγό ακτινιδίων παγκοσμίως, είναι -σύμφωνα με την ανακοίνωση- η ανάληψη από την ΕΔΟΑ της διοργάνωσης της κορυφαίας εκδήλωσης του κλάδου διεθνώς, τoυ 43ου συνεδρίου IKO Convention (2024), που θα πραγματοποιηθεί στην Άρτα στις 23-25 Σεπτεμβρίου 2024. Σε αυτή συμμετέχουν αντιπροσωπείες των σημαντικότερων παραγωγών χωρών -πέραν της Ελλάδας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ιταλίας, της Χιλής, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και των ΗΠΑ – οι οποίες ενημερώνονται για τα στοιχεία παραγωγής ανά χώρα και συζητούν για ζητήματα βιοασφάλειας και τις προοπτικές του κλάδου.
Στη συνεδρίαση της ΕΔΟΑ στη Θεσσαλονίκη συζητήθηκαν θέματα ποιότητας, εμπορίας, διακίνησης και εισόδου ακτινιδίων σε αγορές τρίτων χωρών, «πολιτογράφησης ακτινιδίων» από χώρες όπως το Ιράν ως ελληνικών, «καθώς και το διαχρονικό πρόβλημα της πρόωρης συγκομιδής και της παράνομης διακίνησης ατυποποίητων ακτινιδίων, ιδίως στις γειτονικές χώρες της ΕΕ, που πλήττουν την καλή φήμη του ελληνικού ακτινιδίου στις διεθνείς αγορές και τους αξιόπιστους παραγωγούς και τις συνεπείς επιχειρήσεις τυποποίησης και διακίνησης ακτινιδίου. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος απαιτείται η λήψη αποτελεσματικών μέτρων από τις αρμόδιες Αρχές, με συστηματικούς ελέγχους τόσο στο χωράφι, όσο και στις εγκαταστάσεις των τυποποιητικών επιχειρήσεων και στους συνοριακούς σταθμούς της χώρας και η αυστηρή εφαρμογή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες».
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΔΟΑ συστάθηκε το 2020 ως Αστική Εταιρία Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα (ΑΜΚΕ) σε συνέχεια της πρωτοβουλίας αντιπροσωπευτικών παραγωγών και τυποποιητών/διακινητών υπό τον συντονισμό και την υποστήριξη του ΣΕΒΕ-Συνδέσμου Εξαγωγέων, για ίδρυση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου. Στην ΕΔΟΑ – που τελεί υπό αναγνώριση από το ΥΠΑΑΤ – συμμετέχουν, πέραν του ίδιου του ΣΕΒΕ, 23 παραγωγοί και τυποποιητές-διακινητές που εκπροσωπούν σημαντικό ποσοστό της εγχώριας παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας-διακίνησης ακτινιδίου. Πρόεδρος του πενταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου της είναι ο Χρήστος Κολιός, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της «ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΛΙΟΥ ΑΒΕΕ», Μέλος ΔΣ ΣΕΒΕ._
*Τη φωτογραφία παραχώρησε η ΕΔΟΑ