Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν τις αντιξοότητες, αλλά αν θες να δοκιμάσεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου, δώσ’ του εξουσία. Αβραάμ Λίνκολν, 1809-1865, Αμερικανός πρόεδρος

Στην ανάπτυξη εργαλείων για την επαλήθευση γεγονότων στο διαδίκτυο στοχεύει το Μεσογειακό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων (MedDMO)

31 Μαΐου, 2024

Εργαλεία που βοηθούν στη διαδικασία επαλήθευσης γεγονότων με συγκεκριμένη εστίαση στην ανάλυση πολυμεσικού περιεχομένου παρουσιάστηκαν σε διαδικτυακή εκδήλωση που οργάνωσε το Μεσογειακό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων (MedDMO). Στόχος ήταν η ενημέρωση γύρω από τα συγκεκριμένα εργαλεία και η συζήτηση για λειτουργίες που θα είχαν ενδιαφέρον να υλοποιηθούν στο μέλλον.

Το Μεσογειακό Παρατηρητήριο κατά της Παραπληροφόρησης (MedDMO) είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα που καλύπτει τα νοτιοανατολικά ευρωπαϊκά σύνορα, με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας. Όλο το υλικό που παράγεται προσφέρεται στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο κατά της Παραπληροφόρησης (EDMO), κόμβος του οποίου είναι το MedDMO. Το έργο εκκίνησε ως ερευνητική κοινοπραξία, στην οποία μετέχουν το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), το ΑΠΘ (Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ), το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) μέσω του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεματικής, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής), ο οργανισμός ελέγχου γεγονότων «Ellinika Hoaxes», οι «Times of Malta», τα πανεπιστήμια Κύπρου (Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών) και Μάλτας (Τμήμα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας) και η ATC, εταιρεία παροχής ολοκληρωμένων λύσεων και υπηρεσιών πληροφορικής.