Οι αυθεντικές τραγωδίες στη ζωή δεν είναι οι συγκρούσεις μεταξύ σωστού και λάθους, είναι οι συγκρούσεις μεταξύ δύο σωστών. Friedrich Hegel, 1770-1831, Γερμανός φιλόσοφος

Στη Γενική Συνέλευση των Μεσογειακών Περιφερειών η Περιφέρεια Κρήτης

21 Ιούνιος, 2019

Στη Γενική Συνέλευση των Μεσογειακών Περιφερειών της Διάσκεψης των Παραθαλάσσιων και Νησιωτικών Περιφερειών της Ευρώπης (CRPM) στη Μασσαλία, της Περιφέρειας Sud, στη νότια Γαλλία συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης. Στο πλαίσιο αυτής, από τις Περιφέρειες της Μεσογείου διατυπώθηκε η ανάγκη, με τεκμηριωμένες απόψεις και θέσεις, να τροφοδοτήσουν και να συμβάλλουν στο θεσμικό διάλογο που εξελίσσεται σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Συνοχής και της πολυεπίπεδης συνεργασίας σε επίπεδο Μεσογείου.

Στη Συνέλευση συζητήθηκαν θέματα όπως η Κλιματική Αλλαγή, οι Μεταφορές και οι διάδρομοι της Ευρώπης στη Μεσόγειο, η Πολιτική Συνοχής, η ανανέωση της Εδαφικής Ατζέντας και τα θαλάσσια θέματα.

Στόχος της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων σε σημαντικά ευρωπαϊκά θέματα, με άμεσες επιπτώσεις στην περιφερειακή ανάπτυξη και στις δυο πλευρές της Μεσογείου. Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε ο Γιώργος Αλεξάκης περιφερειακός σύμβουλος, εντεταλμένος για τα Ευρωπαϊκά & Διεθνή Θέματα και αντιπρόεδρος της CRPM, ο οποίος προέδρευσε στη συνεδρίαση με θέμα: «Προκλήσεις και δράσεις για την ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας, την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο», όπου υπογράμμισε ότι οι διαχρονικές εξελίξεις στις περιφέρειες μας δείχνουν ότι οι σχέσεις μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης και της βιωσιμότητας έχουν γίνει ολοένα και πιο συνδεδεμένες.

Όπως ανέφερε ο κ. Αλεξάκης «εκτός από το οικονομικό ενδιαφέρον στη Μεσόγειο, η ανάπτυξη των κοινωνιών μας πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον, επειδή οι άνθρωποι είναι όντως μέρος αυτού. Η έλλειψη της περιβαλλοντικής διάστασης στην οικονομική ανάπτυξη, καταστρέφει την ίδια τη βάση στην οποία στοχεύουμε να οικοδομήσουμε. Ευτυχώς, τα περιβαλλοντικά ζητήματα και η βιωσιμότητα – αν και ακόμα πρέπει να γίνει πρόοδος – λαμβάνονται όλο και περισσότερο υπόψη από όσους λαμβάνουν αποφάσεις στη Μεσόγειο. Τα ευρωπαϊκά έργα που υλοποιούμε περιστρέφονται γύρω από την έννοια της προώθησης της συν-εξέλιξης των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και οικοσυστημάτων για την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού στην περιοχή της Μεσογείου. Και πραγματικά γνωρίζουμε ότι ο τουρισμός βρίσκεται σε ανοδική πορεία στη Μεσόγειο, χάρη στις φυσικές και πολιτιστικές κληρονομιές της περιοχής» είπε χαρακτηριστικά.

Ο περιφερειακός σύμβουλος αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα έκανε αναφορά στο σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης όπου ο Τουρισμός και ο Πολιτισμός συναποτελούν τον ένα από τους τέσσερεις Πυλώνες της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης, εξηγώντας ότι: «Ο στόχος μας είναι κυρίως να διασφαλίσουμε ότι οι τοπικές και περιφερειακές διαστάσεις θα λαμβάνονται πάντοτε υπόψη και ότι η νέα προγραμματική περίοδος θα είναι επωφελής για αυτούς στον καλύτερο δυνατό βαθμό».

Read previous post:
«Έφυγε» ο Χρήστος Καμπουρλάζος

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Αρη, Χρήστος Καμπουρλάζος.

Close