Ο άνθρωπος που του έχουν αρνηθεί το δικαίωμα να παίρνει σημαντικές αποφάσεις, αρχίζει να θεωρεί σημαντικές τις αποφάσεις που του επιτρέπεται να παίρνει. Northcote Parkinson, 1909-1993, Βρετανός ιστορικός

Στη Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα COP28, στο Ντουμπάι, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας

Στη Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα COP28, στο Ντουμπάι, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ως επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε στη Διεθνή Διάσκεψη τις δράσεις και τα έργα που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με στόχο να μετεξελιχθεί τα επόμενα χρόνια σε μια «πράσινη» Περιφέρεια, που αποτελεί και κεντρικό στόχο της διοίκησής της, με ορίζοντα το 2030.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στο ρόλο που διαδραματίζουν σήμερα οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της Ευρώπης στην αντιμετώπιση και αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης, που αποτελεί μείζονα πρόκληση για όλη την Ευρώπη, όλο τον κόσμο. «Ο ρόλος όλων μας είναι κομβικός στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αλλά πρέπει να ενισχυθεί άμεσα, ακόμα περισσότερο, με τα απαραίτητα εργαλεία. Είναι προαπαιτούμενο προκειμένου να φέρουμε γρήγορα αποτελέσματα στην πράξη, όπως είναι η απαίτηση των πολιτών σε όλο τον κόσμο. Είναι ευθύνη μας να παραδώσουμε ένα καλύτερο, πιο βιώσιμο περιβάλλον στις επόμενες γενιές, από αυτό που παραλάβαμε. Και για να το πετύχουμε δεν αρκεί η σημαντική προσπάθεια που κάνουμε σήμερα οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε την ενίσχυση της ΕΕ και των κυβερνήσεων, με πόρους, με αρμοδιότητες και πρώτα από όλα με ισχυρό λόγο στη διαμόρφωση των αποφάσεων, που αφορούν στις πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Στο περιθώριο της COP28, ο κ. Τζιτζικώστας συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron, την Πρωθυπουργό της Ιταλίας Giorgia Meloni, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres και τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Φιλοδοξίες και Λύσεις, Michael Bloomberg.

Επίσης, παραβρέθηκε στην εκδήλωση της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, με ομιλητές τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα και πρώην Υπουργό, John Kerry, ενώ είχε σειρά συναντήσεων με Περιφερειάρχες και Δημάρχους από όλο τον κόσμο, συζητώντας για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Κρίσης, αλλά και του κομβικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπισή τους. Μεταξύ άλλων, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε στους συνομιλητές του ότι «οι Περιφέρειες και οι Δήμοι σε όλη την Ευρώπη και σταδιακά σε όλο τον κόσμο, δεν αποτελούν απλώς έναν συμπληρωματικό διοικητικό βραχίονα, αλλά έναν ενεργό συμμέτοχο στη διαμόρφωση και την άσκηση των πολιτικών. Κι αυτή είναι μια κατάκτηση που πρέπει να αφορά σε όλη την Αυτοδιοίκηση, σε όλο τον κόσμο».