Το καλύτερο επιχείρημα εναντίον της δημοκρατίας είναι μια συζήτηση πέντε λεπτών με το μέσο ψηφοφόρο. Winston Churchill, 1874-1965, Βρετανός πρωθυπουργός

Στέφανος Κασσελάκης: Το deal της Attica Bank ζημιώνει το ελληνικό δημόσιο και κερδίζει ο ιδιώτης

9 Ιουλίου, 2024

Στο θέμα του deal της Attica Bank και στην στάση των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ αναφέρεται με ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

” ‘Δεν υπάρχει αντιπολίτευση’.

‘Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει αντιπολίτευση’.

Λοιπόν, είδαμε την πλειοψηφία των μέσων να τηρούν σιγήν ιχθύος για το deal της Attica Bank. Το deal δηλαδή που δημιουργείται μια ιδιωτική τράπεζα με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Και μόνο ‘κύκλοι’ να απαντούν από το υπουργείο Οικονομικών, γιατί ο κατά τα άλλα ‘σκληρός’ με τις τράπεζες υπουργός, αποφάσισε να κρυφτεί. Καταλαβαίνουμε το ‘άγχος’ των εμπλεκόμενων μερών να υπογραφεί πρώτα η συμφωνία και να μας ενημερώσουν μετά. Είμαστε σίγουροι ότι οι σύμβουλοι που ως τώρα έχουν πάρει ένα τεράστιο ποσό, μέχρι και 21 εκατ. ευρώ, έχουν κάνει ό,τι καλύτερο μπορούν για να ζημιωθεί το δημόσιο και να κερδίσει ο ιδιώτης. Και να το καλύψουν με λεξιλόγιο γεμάτο όρους για να αποπροσανατολίσουν τον Έλληνα πολίτη που με τα χρήματά του δημιουργείται μια ιδιωτική τράπεζα”.

Ακολούθως εξηγεί: “Στο Νόμο του ΤΧΣ προβλέπονται δύο εκθέσεις από ανεξάρτητους χρηματοοικονομικούς συμβούλους, ‘οι οποίοι επιβεβαιώνουν ότι η σκοπούμενη συμμετοχή στην έκδοση νέων μετοχών ή άλλων τίτλων ιδιοκτησίας συμβάλλει στη διατήρηση, προστασία ή βελτίωση της αξίας της υφιστάμενης συμμετοχής του Δημοσίου στο κεφάλαιο της Τράπεζας ή των προοπτικών αποεπένδυσης από αυτή’. Αλήθεια διατηρείται, προστατεύεται ή βελτιώνεται η αξία των μετοχών του Δημοσίου στην Attica Bank; Το λέω και πάλι. Το Δημόσιο θα διαθέτει το 33% της Τράπεζας Αττικής έχοντας υποστεί ζημία 800 εκατ. ευρώ. Οι ιδιώτες με μόλις 300 εκατ., θα βρεθούν με το 51% των μετοχών της Τράπεζας! Ιδιωτικός τραπεζικός πυλώνας με επένδυση του Δημοσίου”.

Εν είδει υστερόγραφου προσθέτει: “Η τράπεζα Αττικής όπως ανέφερα, δεν είναι η μόνη περίπτωση που ζημιώθηκε το ελληνικό δημόσιο. Θα ακολουθήσουν και άλλα παραδείγματα αύριο. Τελικά τον δρόμο της σύγκρουσης με τα συμφέροντα περπατήσαμε μόνοι μας. Πού εξαφανίστηκαν τα υπόλοιπα κόμματα της Κεντροαριστεράς;”.