Υπάρχουν στους ανθρώπους περισσότερα πράγματα να θαυμάσουμε παρά να περιφρονήσουμε. Albert Camus, 1913-1960, Γάλλος συγγραφέας

Σταματούν οι διαδικασίες έκδοσης του πρώην ηγέτη των Κούρδων της Συρίας Σάλεχ Μούσλιμ

19 Μαρτίου, 2018

Οι τσεχικές αρχές σταμάτησαν τις διαδικασίες έκδοσης ενός πρώην ηγέτη των Κούρδων της Συρίας τον οποίο είχαν συλλάβει για λίγο τον Φεβρουάριο βάσει ενός τουρκικού εντάλματος σύλληψης, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του κρατικού εισαγγελέα.

Ο Σάλεχ Μούσλιμ είναι πρώην ηγέτης του PYD, της κυριότερης συνιστώσας του συνασπισμού που διοικεί τις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των Κούρδων στη βόρεια Συρία η οποία χαρακτηρίζεται από την Τουρκία τρομοκρατική οργάνωση.

Η απελευθέρωσή του, με εντολή που έδωσε το δικαστήριο στις 27 Φεβρουαρίου, προκάλεσε διπλωματική αντιπαράθεση με την Άγκυρα η οποία τον κατηγορεί για φόνο.

Κατά την απελευθέρωσή του υποσχέθηκε ότι θα παραμείνει στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα συνεργαστεί με περαιτέρω δικαστικές διαδικασίες.

Η νέα απόφαση σημαίνει πως οι τσεχικές αρχές κλείνουν πλήρως την υπόθεση.

«Ο κρατικός εισαγγελέας σταμάτησε τις διαδικασίες επειδή το εν λόγω πρόσωπο δεν βρίσκεται στο έδαφος της Τσεχικής Δημοκρατίας και ως εκ τούτου η διαδικασία έκδοσης δεν μπορεί να συνεχιστεί», δήλωσε η εκπρόσωπος Στεπάνκα Ζένκλοβα.

Ο δικηγόρος του Μούσλιμ, ο Μίροσλαβ Κρούτινα, δήλωσε πως η απόφαση σημαίνει επίσης πως ο πελάτης του δεν δεσμεύεται πλέον από την υπόσχεσή του να παραμείνει στην ΕΕ.

«Είναι ελεύθερος», δήλωσε ο Κρούτινα.

Η Άγκυρα, που χαρακτήρισε την απελευθέρωσή του πολιτική απόφαση που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, δεσμεύτηκε να τον ακολουθήσει «όπου κι αν πάει».

Η Τουρκία ζήτησε αργότερα από τη Γερμανία και τη Σουηδία, όπου ταξίδεψε ο Μούσλιμ αφού έφυγε από την Τσεχική Δημοκρατία, να τον συλλάβουν, χωρίς αποτέλεσμα.

Περισσότερα στη κατηγορία Ειδήσεις
Αυστρία: Μείωση της διαφοράς ανάμεσα στο κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και τους Σοσιαλδημοκράτες

Παραμονές της συμπλήρωσης των πρώτων 100 ημερών της νέας αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς...

Close