Ο πόλεμος δεν μπορεί να φέρει πραγματικά οικονομική ανάπτυξη (όχι άμεσα τουλάχιστον) δεδομένου ότι αύξηση του πλούτου ποτέ δεν μπορεί να προέλθει από καταστροφή αγαθών. Ludwig von Mises, 1881-1973, Ιταλός οικονομολόγος

Στα 779 δισ. δολάρια το έλλειμμα των ΗΠΑ

16 Οκτωβρίου, 2018

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ έκλεισε το οικονομικό έτος 2018 με έλλειμμα ύψους 779 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το υψηλότερο της τελευταίας εξαετίας, καθώς οι μειώσεις φόρων και οι φοροαπαλλαγές που προώθησαν οι Ρεπουμπλικάνοι συρρίκνωσαν τα έσοδα του δημοσίου την ώρα που οι δαπάνες αυξήθηκαν διογκώνοντας το κρατικό χρέος, έδειξαν στοιχεία που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Οι νέες κρατικές δαπάνες αύξησαν το ομοσπονδιακό έλλειμμα τους 12 μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο, την πρώτη χρονιά που εκτελέστηκε πλήρης προϋπολογισμός επί των ημερών του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Πρόκειται για το υψηλότερο έλλειμμα που έχει καταγραφεί από το 2012.

Κατά τα επίσημα στοιχεία, τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε πλεόνασμα 119 δισεκ. δολαρίων, υψηλότερο του αναμενομένου και ρεκόρ για αυτόν τον μήνα. Ωστόσο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι το πλεόνασμα ήταν χαμηλότερο μετά την ημερολογιακή του προσαρμογή.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν ότι οι περικοπές των φόρων που ενέκρινε το Κογκρέσο – το οποίο ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι – πέρυσι και η αύξηση των δημοσίων δαπανών που συμφωνήθηκε στις αρχές του Φεβρουαρίου πιθανότατα θα αυξήσουν περαιτέρω το έλλειμμα. Ο Τραμπ και το GOP αντιτείνουν ότι οι μειώσεις των φόρων για τα φυσικά πρόσωπα και κυρίως για τις επιχειρήσεις θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Το έλλειμμα τους 12 μήνες ως τον Σεπτέμβριο ήταν κατά 113 δισεκ. δολάρια (+17%) υψηλότερο από εκείνο την αντίστοιχη περίοδο της αμέσως προηγούμενης χρονιάς. Ημερολογιακά προσαρμοσμένο, ήταν ακόμη υψηλότερο.

«Η ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομία της Αμερικής θα δημιουργήσει αυξημένα έσοδα για την κυβέρνηση» και αυτό θα αποτελέσει «ένα σημαντικό βήμα για την μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα» των ΗΠΑ, έκρινε ο Μικ Μαλβέινι, ο διευθυντής του Γραφείου Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Προϋπολογισμού (OMB), σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μαζί με τα στοιχεία.

Read previous post:
Εβδομάδα με διπλή αγωνιστική στην Euroleague

Η πρώτη...

Close