Εκείνοι που πιστεύουν ότι τα χρήματα μπορούν να κάνουν τα πάντα είναι συχνά διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα για τα χρήματα ~ Άγνωστο Συγγραφέας

Στα 4 δισ. ευρώ οι εκροές καταθέσεων το Δεκέμβριο

30 Ιανουαρίου, 2015

Στα 160,29 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι τραπεζικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στα τέλη Δεκεμβρίου 2014, έναντι 164,3 δισ. ευρώ στα τέλη Νοεμβρίου σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα, Πέμπτη, η Τράπεζα της Ελλάδος. Τον ίδιο μήνα παρατηρήθηκε και νέα μείωση των δανείων κατά περίπου 3,1%. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η εκροή των καταθέσεων συνεχίστηκε με επιταχυνόμενο ρυθμό και τον Ιανουάριο.
Σημειώνεται πως σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg υποστηρίζει πως η εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες ξεπέρασε τα 14 δισ. ευρώ πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, από τα οποία τα 11 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Μεταξύ άλλων αναφέρει πως από τις 19 έως τις 23 Ιανουαρίου οι εκροές ήταν υψηλότερες από αυτές του Μαΐου του 2012.

Σύμφωνα με έκθεση της Citi οι εκροές του Δεκεμβρίου αποδίδονται σε μεγάλες μεταφορές κεφαλαίου από επιχειρήσεις, ενώ τον Ιανουάριο αφορούσαν κυρίως σε νοικοκυριά.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι εκροές ύψους 14 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στο 9,8% του συνόλου των καταθέσεων, πάντα με την παραδοχή ότι αυτές έχουν μειωθεί στα 150 δισ. ευρώ.

Η επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg τόνισε πως οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κατάσταση εξαιτίας των πρόσφατων εκλογών, αλλά είναι ισχυρές. Σύμφωνα με την ίδια έχει γίνει πολύ καλή δουλειά για την ισχυροποίηση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Read previous post:
Ανοδική αντίδραση στο ΧΑ ύστερα από το 3ήμερο κραχ

Η προσπάθεια καθησυχασμού των επενδυτών από την νέα Κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τις πολύ μεγάλες απώλειες στις τραπεζικές μετοχές το...

Close