Τα πράγματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία δεν μπορούν να είναι στο έλεος των πραγμάτων που έχουν μικρότερη σημασία. Johann Wolfgang von Goethe, 1749-1832, Γερμανός ποιητής & φιλόσοφος

Στ. Κοντονής: Μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης η συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ

14 Ιουνίου, 2018

Για μια «μεγάλη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης» στο ζήτημα του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, μίλησε από του βήματος της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής. «Θα μιλήσω για μια μεγάλη επιτυχία της ελληνικής Κυβέρνησης, για μια μεγάλη και συνολική επιτυχία. Δεν θα μιλήσω για νίκες και ήττες, δεν θα μιλήσω για νικητές και ηττημένους, διότι σε μια τέτοια προσπάθεια, κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχουν ηττημένοι και νικητές. Υπάρχει μια σοβαρή υπεύθυνη στάση να λήξει μια εκκρεμότητα 25 ετών» είπε χθες ο κ. Κοντονής, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.

«Θεωρώ ότι το πλαίσιο το οποίο θέτει η συμφωνία είναι απολύτως θετικό για τη χώρα υπό την έννοια ότι πλέον έχουμε μια σύνθετη ονομασία. Αυτή η ονομασία ισχύει έναντι όλων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της γείτονος χώρας. Γίνονται αλλαγές στο Σύνταγμα και με τον τρόπο αυτό απαλείφονται οι αλυτρωτικές αναφορές και το βασικότερο όλων που έχει να κάνει με την ψυχή και το φρόνημα του ελληνικού λαού, είναι ότι δεν τίθεται θέμα πλέον διεκδίκησης της ιστορίας της αρχαίας Μακεδονίας» είπε ο κ. Κοντονής και συνέχισε: «Δεν αναφερόμαστε σε μια ανώνυμη χώρα της οποίας το όνομα ψάχνουμε για να αποδώσουμε. Αυτή η χώρα έχει όνομα και ποιό είναι το όνομά της; Το όνομα που έχει αποδεχτεί η Ελλάδα στο πλαίσιο του ΟΗΕ, δηλαδή “ Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας”. Είναι μια σύνθετη ονομασία που εμπεριέχει τον όρο “ Μακεδονία” και τον έχει αποδεχτεί η Ελλάδα εδώ και χρόνια. Δεν νομίζω ότι κανένας θα πει ότι δεν ισχύει αυτό που λέω. Πολύ δε χειρότερα είναι τα πράγματα για το όνομα με το οποίο την έχουν αναγνωρίσει 140 και πλέον χώρες διεθνώς ως “ Δημοκρατία της Μακεδονίας”.»

Υπενθύμισε μάλιστα «κάτι που είχε πει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ότι εάν δεν βρούμε λύση στη σύνθετη ονομασία, τότε σε αυτή τη χώρα θα μείνει μόνο το όνομα “ Μακεδονία”, το οποίο από μόνο του, το καταλαβαίνει ο καθένας, δημιουργεί έναν αλυτρωτικό χώρο για να κινηθεί μία εθνικιστική και ακροδεξιά πτέρυγα στα Σκόπια».

Read previous post:
Με Σαλάχ η Αίγυπτος στην πρεμιέρα

Σχεδόν βέβαιος για τη συμμετοχή του Μοχάμεντ Σαλάχ στο αυριανό (15/6) εναρκτήριο ματς της Αιγύπτου στο Μουντιάλ της Ρωσίας, εμφανίστηκε...

Close