Όλες οι αλήθειες αξίζουν να ειπωθούν, αλλά είμαστε εμείς που δεν αξίζουμε όλοι να τις ακούσουμε. Alfred Capus, 1858-1922, Γάλλος συγγραφέας

Στ. Καλαφάτης: Θέτουμε στο επίκεντρο των δράσεων μας τον πολίτη

Στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και τη στήριξη που δόθηκε σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, από το βήμα του 1ου διεθνούς Φόρουμ του Λευκού Πύργου (White Tower Forum), με θέμα «Μετά COVID-19 Εποχή. Υγιείς, Βιώσιμες Πόλεις: Προκλήσεις, Δυνατότητες & Προοπτικές», που ξεκίνησε το απόγευμα στις εγκαταστάσεις της Helexpo-ΔΕΘ.

«Κρατήσαμε όρθιο τον παραγωγικό ιστό και τού δώσαμε ώθηση για δυναμική επανεκκίνηση, γεγονός που αποδείχτηκε και καταγράφηκε στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του 2021 και του πρώτου τριμήνου του 2022. Μέσα στην κρίση δημιουργήθηκαν νεοφυείς επιχειρήσεις και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας», τόνισε ο κ. Καλαφάτης, επισημαίνοντας πως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση κράτησαν «πολύ γερά το τιμόνι σ’ αυτή τη δυστοπική κατάσταση» και δεν δίστασαν να λάβουν ακόμη και δύσκολες αποφάσεις «μπροστά στην ανάγκη να σωθεί έστω και μια ζωή παραπάνω».

Ο κ. Καλαφάτης σημείωσε πως η πανδημία έφερε πολλές αλλαγές και ανέδειξε «περισσότερο από ποτέ τη σημασία ενός ισχυρού, επαρκώς προετοιμασμένου και ανθεκτικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, με τον άνθρωπο στο επίκεντρο», έκανε μνεία στις προσπάθειες που έγιναν για την ενίσχυση του ΕΣΥ, επισημαίνοντας πως «κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι σε σύντομο χρόνο πετύχαμε εκπληκτικό άλμα» και εστίασε στα κίνητρα που δόθηκαν σε περιοχές που αντιμετώπιζαν πίεση, σε ιδιώτες γιατρούς να υποστηρίξουν την προσπάθεια του ΕΣΥ, καθώς και στη συμβολή ιδρυμάτων, της κοινωνίας των πολιτών και εθελοντών, όπως το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», για τον εξοπλισμό μονάδων νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ. Επισήμανε ακόμη πως καταγράφηκαν «ανάγκες που δεν μπορεί να διαιωνίζονται» και διαβεβαίωσε πως «η κυβέρνηση έχει στόχο τον ανασχεδιασμό και την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, δίνοντας έμφαση στα αστικά κέντρα της περιφέρειας, με χρηματοδοτήσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και από το Ταμείο Ανάκαμψης έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες μεταξύ περιφέρειας και κέντρου».

Μίλησε ακόμη για τα «άλματα ανάπτυξης» που έγιναν στη νέα ψηφιακή εποχή (την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, την ψηφιακή διακυβέρνηση, την πρόσβαση σε χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας σε δημόσιες υπηρεσίες, σε γιατρούς) «με ένα κλικ» και τη δημιουργία ενός δικτύου προστασίας για επιχειρήσεις, εργαζόμενους και ανέργους με «πάνω από 43 δισ. ευρώ».

Αναφερόμενος δε στις δυσκολίες που έχει επιφέρει η διεθνής ενεργειακή κρίση, ιδιαίτερα για τους πιο ευάλωτους οικονομικά και κοινωνικά, τόνισε πως «θα εξαντλήσουμε κάθε διαθέσιμο ευρώ για την κοινωνική στήριξη, χωρίς να διακινδυνεύουμε τη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών» και «θα επιμείνουμε ταυτόχρονα στον δρόμο για ισχυρή και βιώσιμη οικονομία, ισχυρό και βιώσιμο δημόσιο σύστημα υγείας, ισχυρή και συνεκτική κοινωνία».

Εξέφρασε, τέλος, τη βεβαιότητά του για τη συμβολή του συνεδρίου, που διοργανώνει το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής – EnvE Lab και η ερευνητική ομάδα HERACLES, σε στόχους που αφορούν τη βιωσιμότητα, τη βελτίωση της καθημερινής ζωής στις πόλεις, την προάσπιση της αστικής υγείας και της ευζωίας.

Φ.Γ.

φωτό αρχείου