Ο άνθρωπος δεν θα πρέπει να ρωτάει ποιο είναι το νόημα της ζωής του, αλλά θα πρέπει μάλλον να συνειδητοποιήσει ότι είναι αυτός στον οποίο απευθύνεται η ερώτηση. - Victor Frankl, 1905-1997, Αυστριακός νευρολόγος

Σπάνιες φωτογραφίες για την ελληνική προσφορά στον Β΄ΠΠ

11 Οκτωβρίου, 2018

Περισσότερες από 200 σπάνιες και ανέκδοτες φωτογραφίες από την ελληνική συμμετοχή στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο περιλαμβάνει η έκθεση «Ημέρες “Όχι”, ελληνική αντίσταση 1940-45», που διοργανώνει το γραφείο Τύπου της πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα, για να τιμήσει την ελληνική προσφορά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η έκθεση πραγματοποιείται στο Μουσείο του Δήμου Μόσχας στην καρδιά της ρωσικής πρωτεύουσας, και τα εγκαίνια της θα πραγματοποιηθούν στις 18 Οκτωβρίου.
Με απώλειες, που σύμφωνα με ορισμένους απολογισμούς φθάνουν έως και το 20% του πληθυσμού της, και με τεράστιες υλικές καταστροφές, η Ελλάδα πλήρωσε ακριβά την αντίστασή της στις δυνάμεις του Άξονα, αντίσταση που διήρκησε 8 μήνες στο πεδίο της μάχης και άλλα τέσσερα χρόνια στις πόλεις και στην ύπαιθρο. Αυτή την ελάχιστα γνωστή στη Ρωσία πτυχή της σχετικά πρόσφατης ιστορίας που συνδέει τις δύο χώρες αποτυπώνει η έκθεση, η οποία εκτός των άλλων περιέχει φωτογραφίες από σοβιετικούς στρατιώτες στην περίοδο της κατοχής και στην Μητρόπολη της Αθήνας για τις εκδηλώσεις εορτασμού της απελευθέρωσής της πόλης από τους Γερμανούς. 
Το υλικό ανήκει στο πρόσφατα ψηφιοποιημένο αρχείο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της Ελλάδας και πλαισιώνεται από πλούσιο ηχητικό υλικό της εποχής και τραγούδια, ενώ θα πραγματοποιούνται προβολές με θέμα τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, τη γερμανική εισβολή, την κατοχική Αθήνα, την αντίσταση και τις θηριωδίες των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής. 
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Νοεμβρίου 2018.
 

Read previous post:
Κυρ. Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση θυμίζει παρακμιακό θίασο»

   «Σε μία εποχή που το βασικό ζητούμενο για τη χώρα είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της σε όλους τους τομείς,...

Close