Όσο πιο αδύναμη είναι η κυβέρνηση, τόσο πιο δυνατή η γραφειοκρατία - Γουσταύος Λε Μπον

S&P: υποβάθμιση της Φιλανδικής οικονομίας

10 Οκτωβρίου, 2014

Σήμερα η Φινλανδία είδε την “έξοδο” από τη μικρή ομάδα των χωρών με κορυφαία βαθμολογία από τους οίκους αξιολόγησης καθώς ο Standard & Poor’s την υποβάθμισε από το ΑΑΑ στο ΑΑ+, επικαλούμενος τα επίμονα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ελσίνκι σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη.

Ακόμη η Φινλανδία δεν έχει επιστρέψει στο επίπεδο του ΑΕΠ καθώς οι εξαγωγές της περιορίστηκαν αφενός λόγω της κρίσης στην ευρωζώνη και αφετέρου λόγω των προβλημάτων στις βιομηχανίες χάρτου και κινητής τηλεφωνίας.

Η φινλανδική οικονομία αναμένεται ευρέως ότι θα συρρικνωθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά φέτος και ότι θα παρουσιάσει μικρή ανάκαμψη το 2015.

Ο οίκος αξιολόγησης στην έκθεσή του τονίζει ότι “η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει την άποψή μας για τον κίνδυνο η φινλανδική οικονομία να αντιμετωπίσει παρατεταμένη στασιμότητα λόγω της γήρανσης του πληθυσμού της και τη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού, της μείωσης της ζήτησης από το εξωτερικό, της απώλειας του μεριδίου της αγοράς στον τομέα της τεχνολογίας της πληροφορίας, του περιορισμού το σημαντικού δασικού τομέα και τη σχετικά άκαμπτη αγορά εργασίας”.

Μετά την απώλεια του τριπλού Α από τη Φινλανδία, οι μοναδικές χώρες της ευρωζώνης που διατηρούν την άριστη βαθμολογία τους και από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης είναι η Γερμανία και το Λουξεμβούργο.

Σε ανακοίνωση του ο υπουργός Οικονομικών Άντι Ρίνε είπε: “είναι μια δυσάρεστη απόφαση. Δεν ήταν ωστόσο αναπάντεχη ή δραματική. Η αναπτυξιακή προοπτική μας έχει επιδεινωθεί, οι λόγοι είναι γνωστοί και έχουμε ήδη λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα”.

Read previous post:
Αϊτή: 15 νεκροί σε αυτοκινητιστική τραγωδία

Την Παρασκευή σημειώθηκε πολύνεκρη αυτοκινητιστική τραγωδία στην Αϊτή, με τουλάχιστον 15 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους όταν ένα φορτηγό...

Close