Οι διαφημιστές που αγνοούν τις έρευνες αγοράς είναι εξίσου επικίνδυνοι με τους στρατηγούς που αγνοούν την αποκρυπτογράφηση των διαβιβάσεων του εχθρού. David Ogilvy, 1911-1999, Βρετανός διαφημιστής

Σουηδία: Η σκανδιναβική αυτή χώρα είναι η πρώτη στην Ευρώπη όπου μειώνονται τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του δέρματος

9 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο κίνδυνος για καρκίνο του δέρματος εμφανίζεται για πρώτη φορά μειωμένος στη Σουηδία μεταξύ των νεαρών ενηλίκων έπειτα από δεκαετίες αύξησης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας που δημοσιεύτηκαν σήμερα στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Dermatology.

Οπως εξηγεί στο AFP η επικεφαλής της έρευνας Χίλντουρ Χελγκαντότιρ, υψηλόβαθμη σύμβουλος και βοηθός καθηγητή ογκολογίας στο τμήμα ογκολογίας-παθολογίας του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, “υπήρξε μια σαφής και σημαντική αντιστροφή της τάσης γύρω στο 2015».

“Αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε κάτι τέτοιο στη Σουηδία και στην πραγματικότητα είμαστε και η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αναφέρει μείωση”, σημειώνει η ίδια.

“Πριν από το 2015, τα άτομα στα 30 τους αντιμετώπιζαν αύξηση (στον καρκίνο του δέρματος) κατά 5% ετησίως κατά μέσο όρο. Αλλά από το 2015, έχει μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 5% ετησίως”, είπε.

Για τα άτομα άνω των 50 ετών, το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του δέρματος «αυξάνεται κατά τουλάχιστον 5% ετησίως και η αύξηση επιταχύνεται με την ηλικία», προσθέτει.

Μαζί με τους ερευνητές συνεργάτες της ανέλυσαν δεδομένα από τα Σουηδικά Αρχεία για το Μελάνωμα και παρακολούθησαν τη συχνότητα εμφάνισης και το ποσοστό θνητότητας από μελάνωμα για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες στη διάρκεια του χρόνου.

Αυτό σημαίνει ότι συνέκριναν άτομα συγκεκριμένου ηλικιακού εύρους σε κάποια χρονική στιγμή με άτομα του ίδιου ηλικιακού εύρους σε κάποια άλλη στιγμή.

Σε ό,τι αφορά στη θνητότητα η καμπύλη είχε καθοδική πορεία για τις ηλικίες έως 59 ετών, αλλά όχι και για άνω των 60.

Η Χελγκαντότιρ εκτιμά ότι η μείωση της θνητότητας στις νεότερες ηλικιακές ομάδες οφείλεται τόσο στη μείωση της εμφάνισης αυτής της μορφής καρκίνου καθώς και στην εισαγωγή νέων ογκολογικών φαρμάκων που έχουν βελτιώσει την πρόγνωση της νόσου.

Η ίδια πιστεύει ότι το γεγονός πως η θνητότητα δεν μειώνεται στης μεγαλύτερης ηλικίας άτομα είναι επειδή η εμφάνιση της νόσου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα παραμένει πολύ υψηλή.

“Το ερώτημα είναι γιατί ο κίνδυνος μελανώματος έχει μειωθεί. Δεν έχουμε αναλύσει άμεσα τα αίτια στη μελέτη μας, αλλά κάνουμε υποθέσεις για παράγοντες που πιστεύουμε ότι συνετέλεσαν. Τέσσερις είναι οι βασικοί παράγοντες”, όπως εξηγεί.

Ο πρώτος είναι η αυξημένη χρήση της προστασίας απέναντι στον ήλιο.

“Η πρώτη εθνική εκστρατεία ‘Sun Safe’ στη δεκαετία του 1990 υπογράμμισε ιδιαίτερα τη σπουδαιότητα της προστασίας των παιδιών. Περίπου 20 χρόνια αργότερα πιστεύουμε ότι αυτό έχει οδηγήσει στη μείωση της εμφάνισης της νόσου σε νεότερους ενήλικες”, εξηγεί η επιστήμονας.

Ενας ακόμη παράγοντας είναι ότι η πρόσβαση στις ξαπλώστρες θαλάσσης έχει μειωθεί δραστικά. Από το 2018, έχει θεσπιστεί ηλικιακό όριο τα 18 χρόνια για τη χρήση ξαπλώστρας, αλλά όσον αφορά τις δημόσιες ξαπλώστρες ο αριθμός τους είχε μειωθεί πολύ νωρίτερα.

Τρίτον, τα κινητά τηλέφωνα και οι υπολογιστές έχουν κάνει τα παιδιά και τους νέους να περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους και δεν εκτίθενται πλέον στον ήλιο το ίδιο.

Τέλος, η μετανάστευση σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι στη Σουηδία με σκούρα επιδερμίδα που μπορούν να ανεχτούν ευκολότερα τον ήλιο.

Οπως επισημαίνει η Χελγκαντότιρ, είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να τονίζουμε τη σημασία της προστασίας από τον ήλιο ώστε η μείωση του μελανώματος στα νεότερα άτομα να συνεχιστεί και συν τω χρόνω να μειωθεί και στα μεγαλύτερης ηλικίας.

“Εχουμε έναν ασυνήθιστα θερμό και ηλιόλουστο Σεπτέμβριο. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι από τον Απρίλιο ως τον Σεπτέμβριο ο ήλιος μπορεί να είναι δυνατός και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί”, καταλήγει η Σουηδή επιστήμονας.

 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ