Ο ιδεαλισμός αυξάνεται ευθέως ανάλογα με την απόσταση που έχει κανείς από τα προβλήματα. Jhon Galsworthy, 1867-1933, Βρετανός συγγραφέας

Σούγκα: Ποτέ δεν έθεσα τους Αγώνες πάνω απ΄ όλα

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε τη Δευτέρα (10/05) ότι «δεν έθεσα ποτέ μου πάνω απ’ όλα τους Ολυμπιακούς Αγώνες», προς απάντηση ερωτημάτων στο κοινοβούλιο της χώρας, την ώρα που μία δημοσκόπηση έδειξε ότι σχεδόν το 60% των κατοίκων της Ιαπωνίας επιθυμούν να ακυρωθούν οι Αγώνες, κάτι λιγότερο από έντεκα εβδομάδες πριν την έναρξή τους.

Η Ιαπωνία έχει παρατείνει την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στο Τόκιο και σε τρεις άλλες περιοχές μέχρι τα τέλη Μαΐου και αγωνίζεται να περιορίσει τις περιπτώσεις της Covid-19, γεγονός που εγείρει ακόμη περισσότερα ερωτηματικά, σχετικά με το αν πρέπει να προχωρήσουν οι Αγώνες. Επιπλέον, το ποσοστό εμβολιασμού είναι επίσης το χαμηλότερο μεταξύ των πιο «πλούσιων» εθνών της υφηλίου.

Αξιωματούχοι της Διεθνούς Ολυμπιακής επιτροπής, μέλη της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο και ο ίδιος ο Σούγκα επέμειναν τις τελευταίες ημέρες, ότι οι Αγώνες θα προχωρήσουν «με ασφαλή τρόπο». Οι ξένοι θεατές δεν θα επιτραπούν και οι διοργανωτές εξέδωσαν τον περασμένο μήνα ένα περίπλοκο πλαίσιο κανόνων, με στόχο την πρόληψη επιπλέον λοιμώξεων κορονοϊού.

Παρόλα αυτά οι ανησυχία των κατοίκων της Ιαπωνίας παραμένει πολύ έντονη, όσον αφορά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων που αναβλήθηκαν πέρυσι λόγω της πανδημίας της Covid-19. Μια έρευνα που διεξήχθη στο τριήμερο 7-9 Μαΐου από την εφημερίδα «Yomiuri Shimbun» έδειξε ότι το 59% των ερωτηθέντων ήθελε να ακυρωθούν οι Αγώνες, σε αντίθεση με το 39% που δήλωσαν ότι θα έπρεπε να διεξαχθούν κανονικά. Στις επιλογές προς τους ερωτηθέντες, δεν υπήρχε μέσα η λέξη «αναβολή».

Μια άλλη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο από την TBS News διαπίστωσε ότι το 65% ήθελε να ακυρωθούν ή να αναβληθούν οι Αγώνες. Παράλληλα, περισσότερα από 300.000 άτομα υπέγραψαν την αίτηση για ακύρωση των Αγώνων από τότε που ξεκίνησε η σχετική δράση, δηλαδή πριν από περίπου πέντε ημέρες.

Μέλη της αντιπολίτευσης είχαν πάντως άκρως επικριτική στάση προς τον Σούγκα για ώρες για τη διεξαγωγή των Αγώνων υπό αυτές τις συνθήκες. Ερωτηθείς δε, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός για το αν θα προχωρήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ακόμη κι αν τα κρούσματα αυξηθούν, ο ίδιος απάντησε πως «…δεν έχω θέσει ποτέ πρώτα απ’ όλα τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Προτεραιότητά μου ήταν και παραμένει η προστασία των ζωών και της υγείας του ιαπωνικού πληθυσμού. Πρέπει πρώτα να αποτρέψουμε την εξάπλωση του ιού».

Η δημοτικότητα της κυβέρνησης του Σούγκα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της πέρυσι, με την πλειοψηφία του κοινού να είναι δυσαρεστημένη με τον χειρισμό της πανδημίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση. Επιπλέον, ένα tweet που έκανε ένας απ’ τους συμβούλους του, υποτιμώντας την πανδημία και κριτικάροντας τις εκκλήσεις για ακύρωση των αγώνων, προκάλεσε αντίστοιχα δημόσια οργή.

Ο Σούγκα ανέφερε ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (IOC) έχει τον τελευταίο λόγο για τους Αγώνες και ο ρόλος της κυβέρνησής του ήταν να λάβει μέτρα, ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν με ασφάλεια.

Την ίδια ώρα όμως η επίσκεψη του επικεφαλής της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ που είχε προγραμματιστεί για τις 17-18 Μαΐου ακυρώθηκε «…λόγω της παράτασης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης την περασμένη εβδομάδα και των διαφόρων συνθηκών που αντιμετωπίζουμε», όπως ανέφεραν οι διοργανωτές του Τόκιο 2020, συμπληρώνοντας πως «…θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση της Covid-19 στην Ιαπωνία και θα κανονίσουμε εκ νέου την επίσκεψή του στην Ιαπωνία το συντομότερο δυνατό».

Τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι η επίσκεψη του Μπαχ θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα τον Ιούνιο, εφόσον υπάρξει άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΛΗΣ