Η αίσθηση της υπευθυνότητας, που ελέγχει πάντα τα άτομα, χάνεται μέσα σ’ έναν όχλο. -  Gustave Le Bon, 1841-1931, Γάλλος ανθρωπολόγος

Solaris: H παράσταση της Ομάδας Θεάτρου ΟΠΕRA στο Άσυλο Ανιάτων

20 Σεπτεμβρίου, 2022

Η Ομάδα Θεάτρου ΟΠΕRA παρουσιάζει τη σκηνική σύνθεση-παράσταση «Solaris», βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Στάνισλαβ Λεμ, σε διασκευή και σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή στο Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων του Ασύλου Ανιάτων (Αγίας Ζώνης 39, Κυψέλη) από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 25 Οκτωβρίου. Η παρουσίαση της δημιουργικής συνεργασίας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου στο Άσυλο Ανιάτων, παρουσία των συντελεστών της παράστασης και της διοίκησης του Ιδρύματος.

Το «Solaris» είναι η πρώτη site specific παράσταση της Ομάδας Θεάτρου ΟΠΕRA και δημιουργήθηκε για να παιχτεί αποκλειστικά στον χώρο του Ασύλου Ανιάτων και ειδικά στη νέα Γιαγλοπούλειο Πτέρυγα.

Η νέα πτέρυγα του Ιδρύματος, που ακόμη δεν έχει λειτουργήσει, αποτελεί τον σκηνικό χώρο της παράστασης, ο οποίος διαμορφώθηκε ειδικά για το «Solaris» από την εικαστικό Ναταλία Μαντά. Σε διαρκή διάλογο με τον χώρο, η παράσταση αξιοποιεί ως βασική σκηνή έναν διάδρομο πενήντα μέτρων, ενώ στα δωμάτια που ανοίγονται θα διαδραματίζονται επιμέρους σκηνές του έργου. Πρόκειται για μία εμπειρία που περιλαμβάνει δρώμενα, προβολές και events, καθώς και πρωτότυπη μουσική που θα παίζει ζωντανά επί σκηνής ο Γιάννης Αναστασάκης. Μέρος των εσόδων από την παράσταση θα διατεθεί υπέρ του έργου του Ασύλου Ανιάτων.

Η πρόεδρος του Ασύλου Ανιάτων, Ιωάννα Ηλιάδη, μίλησε για τη συνεργασία με την Ομάδα Θεάτρου ΟΠΕRA αναφέροντας: «Αποτελεί μεγάλη τιμή για εμάς η απόφαση του σκηνοθέτη Θοδωρή Αμπαζή να επιλέξει το Άσυλο Ανιάτων ως χώρο διεξαγωγής της παράστασης Solaris και το πιο σημαντικό, ως αποδέκτη δωρεάς μέρους των εσόδων της παράστασης. Ο Θ. Αμπαζής και η ομάδα του έχουν προσεγγίσει με μεγάλο σεβασμό το Άσυλο Ανιάτων, τόσο τον χώρο μας όσο και την ιστορία των 130 χρόνων του. Τον ευχαριστούμε θερμά για την επιλογή του, την προσφορά του και την εμπιστοσύνη που δείχνει στο έργο μας».

Ο Θοδωρής Αμπαζής, σκηνοθέτης και διασκευαστής της παράστασης, συνιδρυτής της Ομάδας Θεάτρου ΟΠΕRA, μίλησε για την επιλογή του έργου και τη συνεργασία με το Άσυλο Ανιάτων: «Το Solaris του Λεμ, που ήρθε ως ιδέα από το ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Θεάτρου ΟΠΕRA και ηθοποιό Τζωρτζίνα Δαλιάνη, μας κέντρισε το ενδιαφέρον, καθώς διαβάζοντάς το συνειδητοποιήσαμε πόσο επίκαιρα παραμένουν τα θέματα του βιβλίου, κυρίως όσα σχετίζονται με την υπαρξιακή αγωνία. Η βοήθεια της διοίκησης του Ασύλου Ανιάτων, όπως και όσων εργάζονται εδώ, ήταν συγκινητική και ουσιαστική για την πραγματοποίηση της παράστασής μας. Εκτός από το καλλιτεχνικό μας έργο, έχουμε ως στόχο να βοηθήσουμε στην προβολή του έργου του Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων που χρηματοδοτείται κυρίως μέσω δωρεών. Ο χώρος του Ασύλου είναι στην παράστασή μας ο ωκεανός του πλανήτη “Solaris” και η άδεια πτέρυγα που μας παραχωρήθηκε είναι ο διαστημικός σταθμός που αιωρείται πάνω από τον πλανήτη».

Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Γιώργου Τσακνιά. Η παράσταση επικεντρώνεται στο υπαρξιακό κομμάτι του σπουδαίου μυθιστορήματος, όπου το υποσυνείδητο των ηρώων έρχεται αντιμέτωπο με τις έννοιες της πραγματικότητας, του υποσυνείδητου και το πόσο προετοιμασμένος είναι ο άνθρωπος για το μεταφυσικό.

Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Νέστωρ Κοψιδάς, Δανάη Σαριδάκη.