Δεν ψήφισα ποτέ υπέρ κάποιου. Πάντα ψηφίζω εναντίον κάποιου. W.C. Fields, 1880-1946, Αμερικανός ηθοποιός & συγγραφέας

«Σμίλη και μνήμη» έκθεση από ΠΙΟΠ στη Θεσσαλονίκη

11 Οκτώβριος, 2018

    Η ανάδειξη του ανθρώπινου παράγοντα στο εξειδικευμένο αναστηλωτικό έργο που επιτελείται στην Ακρόπολη, αποτελεί τον θεματικό άξονα της έκθεσης με τίτλο «Σμίλη και μνήμη. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων», που φιλοξενείται στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη, από τον Οκτώβριο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Την έκθεση συνδιοργανώνουν  η Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως, η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).
    Η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, Βασιλική Ελευθερίου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η έκθεση περιλαμβάνει 100 φωτογραφίες αρχείου από το 1975 μέχρι σήμερα, από τα έργα αναστήλωσης στην Ακρόπολη-στον Παρθενώνα, στο Ερέχθειο, στα  Προπύλαια και στον Ναό της Αθηνάς Νίκης καθώς και παρουσίαση δυο βίντεο». Πρόσθεσε ότι το φωτογραφικό υλικό είναι από το αρχείο της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως και της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης του ΥΠΠΟΑ, που έχουν την ευθύνη για την αναστήλωση και συντήρηση των μνημείων του Ιερού Βράχου. 
    Παράλληλα, η κα Ελευθερίου τόνισε ότι η έκθεση φιλοδοξεί να συμβάλει στην προβολή της μαρμαροτεχνίας ως άυλου πολιτιστικού αγαθού, να αναδείξει όχι μόνο τα έργα των μαστόρων, αλλά και την παράδοση, την πολιτισμική εμπειρία και τις συλλογικές σχέσεις και μνήμες στο πλαίσιο των οποίων η τέχνη αυτή μεταδίδεται αιώνες τώρα από γενιά σε γενιά. 
    Το 2013 η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας και το 2015 στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. 
    Η κα Ελευθερίου εξήρε την πολύ σημαντική συνεργασία όλων των φορέων για τη διοργάνωση της έκθεσης που εντάσσεται στον εορτασμό του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων. Η έκθεση τον Μάρτιο του 2019 θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα και το καλοκαίρι του ίδιου έτους στην Τήνο στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας. 
    Υπενθυμίζεται ότι το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς εγκαινίασε το 2008 το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου. Στο Μουσείο παρουσιάζεται η τέχνη του μαρμάρου και αναδεικνύεται το κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκαν τα τοπικά εργαστήρια. Από την ίδρυσή του ως σήμερα, το Μουσείο υποδέχτηκε περισσότερους από 235.000 επισκέπτες. 
    Στο πλαίσιο της πανελλήνιας εκστρατείας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Περιβάλλον και Πολιτισμός 2018, με τίτλο «Πνοές Ανέμων», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει, σε συνεργασία με την ActionArt, εικαστική δράση για μαθητές Γ-ΣΤ τάξεων δημοτικού, την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου (ώρες 09:00-10:30 και 11:00-12:30), στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, στη Θεσσαλονίκη. Στοιχεία και υλικά της φύσης, όπως ο άνεμος και το μάρμαρο, προσεγγίζονται με πρωτότυπο και διασκεδαστικό τρόπο. Η δράση πραγματοποιείται με αφορμή την περιοδική έκθεση «Σμίλη και Μνήμη. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων».
Ο.Κ. 
 

Read previous post:
Το νέο Audi Q3 εξοπλίζεται με προηγμένες τεχνολογίες

Η ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας και η ανάγκη για άμεση ενημέρωση του οδηγού έχουν αλλάξει πολλά στοιχεία στα νέα μοντέλα.

Close