Τζωρτζ Μπους, γ.1946, Αμερικανός Πρόεδρος

“Σκούρα” τα οικονομικά για οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση

25 Ιανουαρίου, 2015

Κρίσιμη φαίνεται πως θα είναι η περίοδος μέχρι τα τέλη Μαρτίου για οποιαδήποτε κυβέρνηση αναδείξουν οι σημερινές εκλογές καθώς εντός της εν λόγω περιόδου η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει 4 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά και να αναχρηματοδοτήσει έντοκα γραμμάτια ύψους 7 δισ..

Οι εκδόσεις των γραμματίων, εν απουσία ξένων επενδυτών, οι οποίοι έχουν αποθαρρυνθεί λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, στηρίζονται αποκλειστικά από τις ελληνικές τράπεζες.

Από την κατάσταση αυτή, προκύπτουν δύο προβλήματα, καθώς αφενός οι ελληνικές τράπεζες αδυνατούν για την ώρα να επανέλθουν πλήρως στις δημοπρασίες των εντόκων γραμματίων που διενεργεί το υπουργείο Οικονομικών – ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην τελευταία δημοπρασία, μία εκ των τεσσάρων τραπεζών που συνήθως καλύπτουν τις εκδόσεις των εντόκων γραμματίων δεν συμμετείχε – και αφετέρου, μετά την κάλυψη των 7 δισ., θα χρειαστεί και νέα έκτακτη έκδοση γραμματίων, η οποία όμως προϋποθέτει πως υπάρχει η απαραίτητη ρευστότητα στις τράπεζες.

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει την υπαγωγή της Ελλάδας σε πρόγραμμα ως προϋπόθεση για να στηρίξει τη χώρα μας.

Ακόμη και στην περίπτωση που οι φορολογικές εισπράξεις πάνε κατευχήν και βάσει του προγραμματισμού, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η Ελλάδα θα πρέπει να εξοφλήσει ομόλογα ύψους 3,5 δισ. και 3,2 δισ. ευρώ αντίστοιχα, προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μαζί με τις δόσεις που υπολείπονται προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τους τόκους κ.λπ., οι συνολικές οφειλές της χώρας μας για το προσεχές καλοκαίρι ανέρχονται σε 8,8 δισ. ευρώ.

 

Read previous post:
Μοσκοβισί: Κανένας κίνδυνος για Grexit

O Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας από το Νταβός στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ εμφανίστηκε πεπεισμένος...

Close