Όταν ένα έθνος βρίσκεται σε πτώση, όταν μια κοινωνία καταρρέει, μια παράμετρος να βρεθεί πάντα: έχουν ξεχάσει από που έρχονται. Έχουν χάσει επαφή με αυτό που τους ένωσε στην αρχή. Carl Sandburg, 1878-1967,  Αμερικανός ποιητής

Σικελία: Πλατφόρμες πετρελαίου απειλούν περιβάλλον και τουρισμό

9 Δεκεμβρίου, 2014

Η τοπική κυβέρνηση στην περιφέρεια της Σικελίας στρέφεται στην πώληση αδειών για πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου, προκειμένου να αντιμετωπίσει το έλλειμμα των 4 δισεκατομμυρίων στα δημόσια ταμεία. Οι κάτοικοι από την πλευρά τους εκφράζουν την αντίθεσή τους, ανησυχώντας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιο: «Θα ήταν καταστροφή για το περιβάλλον. Και οι πολιτικοί ως συνήθως μας κρύβουν την αλήθεια. Τι θα γίνει αν οι γεωτρήσεις μολύνουν το νερό και οι κάτοικοι κάποτε προσβληθούν από καρκίνο; Για ποιο λόγο δεν επενδύουμε στις ανανεώσιμες πηγές; Εδώ το κάνουν οι βορειοευρωπαίοι που δεν έχουν ήλιο, ενώ εμείς….»

Η ιταλική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις περιφερειακές αρχές της χώρας, σκοπεύει να χορηγήσει άδειες για δέκα πλατφόρμες και πολυάριθμες γεωτρήσεις. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Σικελίας Ροζάριο Κροτσέτα, τα δημόσια έσοδα από τις άδειες αυτές θα ανέλθουν στα 350 έως και 500 εκατ. ευρώ.

Για να γίνει κάτι τέτοιο όμως, θα πρέπει η μισή Σικελία να γεμίσει πλατφόρμες, υποστηρίζει η Τζοβάνα Σεγκρέτο από τη διεύθυνση περιβάλλοντος της τοπικής κυβέρνησης στο Παλέρμο, καθώς για την ώρα τα έσοδα δεν ξεπρενούν τα 1,7 εκατ. ευρώ. «Όλα αυτά είναι αντίθετα προς τις διεθνείς τάσεις, το πρωτόκολλο του Κιότο και την πολιτική της ΕΕ που επιδιώκει αξιοποίηση λιγότερων ορυκτών πηγών ενέργειας και περισσότερων εναλλακτικών».

Δεδομένης της πολύωρης ηλιοφάνειας ημερησίως, το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου θα ήταν σε θέση να τροφοδοτήσει τη μισή Ιταλία, εκτιμά η κα Σεγκρέτο.

Οι εκρήξεις στον πυθμένα της θάλασσας για τον εντοπισμό πετρελαίου είναι καταστρεπτικές για τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα, ενώ σε κίνδυνο θα βρίσκονταν και τα στενά της Μεσσήνης, μεταξύ Σικελίας και ηπειρωτικής Ιταλίας, που πέρα από το μοναδικό οικολογικό σύστημα που στεγάζουν, αποτελούν και ζωτικό για τη Σικελία πόλο έλξης τουριστών.
 

Read previous post:
Κραχ μετοχών, εκτίναξη επιτοκίων από «επικίνδυνο πολιτικό τζογάρισμα»

Οι ελληνικές μετοχές καταρρέουν και τα επιτόκια εκτοξεύονται με το Bloomberg να μιλά για «επικίνδυνο πολιτικό τζογάρισμα» της κυβέρνησης και...

Close