Δεν υπάρχει τίποτα δυσκολότερο από το να κυβερνήσεις τους Έλληνες. Και αυτό, γιατί, όλοι νομίζουν ότι είναι ικανοί για όλα - Κωνσταντίνος Καραμανλής

Σφιάτεκ: «Χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία»

6 Απριλίου, 2023

Σε συνέντευξή της στο BBC η κορυφαία τενίστρια του κόσμου, Ιγκα Σφιάτεκ, υποστήριξε ότι χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία για το άθλημα να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στη Μόσχα, με τη μη απαγόρευση συμμετοχής σε αθλητές και αθλήτριες της Ρωσίας και Λευκορωσίας, μετά την εισβολή της πρώτης στην Ουκρανία.

Πέρυσι το Wimbledon δεν είχε επιτρέψει τη συμμετοχή τους στο τουρνουά (συνέβη για πρώτη φορά ν΄ αποκλείονται τενίστες για εθνικούς λόγους μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τον αποκλεισμό των Γερμανών και των Ιαπώνων), ωστόσο λίγα 24ωρα νωρίτερα οι διοργανωτές του βρετανικού Grand Slam έκαναν γνωστό ότι στην εφετινή διοργάνωση θα τους αποδεχθεί ως ουδέτερους αθλητές. 

«Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Γερμανοί δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής όπως και οι Ιάπωνες με τους Ιταλούς. Νιώθω ότι κάτι ανάλογο θα έδειχνε στη ρωσική κυβέρνηση ότι ίσως να μην αξίζει», παραδέχθηκε η Πολωνή στο βρετανικό δίκτυο και πρόσθεσε:

«Είμαστε άνθρωποι του αθλητισμού, ένα μικρό μέρος του κόσμου, αλλά ο αθλητισμός είναι πραγματικά σημαντικός και πάντα χρησιμοποιείται για προπαγάνδα. Από την αρχή το τένις θα μπορούσε να τα πάει λίγο καλύτερα δείχνοντας σε όλους ότι οι αθλητές είναι κατά του πολέμου.

Το άθλημά μας δεν ακολούθησε αυτό το δρόμο. Κάτι τέτοιο τώρα θα ήταν αρκετά άδικο να συμβεί για τους αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, επειδή αυτή η απόφαση θα έπρεπε να είχε ληφθεί ένα χρόνο πριν.»