Οι Έλληνες πιστεύουν ακράδαντα ότι όλα τα δυσάρεστα που τους έχουν συμβεί οφείλονται στην Δύση και γι’ αυτό προσπαθούν, με κάθε τρόπο, να της μοιάσουν. Νίκος Δήμου, 1935-, Έλληνας συγγραφέας & αρθρογράφος

Σε ύφεση, για πρώτη φορά από το 2009, η οικονομία της Τουρκίας -Σε «κατήφορο» το ΑΕΠ

12 Μαρτίου, 2019

Σε υφεσιακή τροχιά εισήλθε επισήμως, με τη «βούλα» της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας, για πρώτη φορά από το 2009 η οικονομία της Τουρκίας.

Μόλις τρεις εβδομάδες πριν τις δημοτικές εκλογές ανακοινώθηκε ότι το ΑΕΠ της Τουρκίας, το τέταρτο τρίμηνο του 2018, σημείωσε κάμψη κατά 3% -κατά 2,4% συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Η στατιστική υπηρεσία της χώρας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπενθυμίζει ότι και στο τρίτο τρίμηνο του 2018, το ΑΕΠ είχε υποχωρήσει ήδη ήδη κατά 1,1%.

Υπενθυμίζεται πως όταν το ΑΕΠ μιας χώρας καταγράφει κάμψη για δυο συνεχόμενα τρίμηνα, τότε η οικονομία της περνά στην υφεσιακή ζώνη.

Για το σύνολο του 2018 η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας έκλεισε στο 2,6% έναντι 7,4% το 2017.

Η ραγδαία υποχώρηση τούτη εξηγείται εν μέρει από τον μεγάλο πληθωρισμό που προκλήθηκε από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας τον περασμένο Αύγουστο, από την αύξουσα ένταση στις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσιγκτον, αλλά και την επιφυλακτικότητα που δείχνουν οι διεθνείς αγορές απέναντι στις οικονομικές πολιτικές της τουρκικής κυβέρνησης.

Το τουρκικό εθνικό νόμισμα απώλεσε το 30% της αξίας του το 2018, όμως από τις αρχές του νέου έτους η τιμή του έχει σταθεροποιηθεί. Σήμερα η ισοτιμία της λίρας με το δολάριο έχει διαμορφωθεί στις 5,44 λίρες.

Ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 19,67% τον Φεβρουάριο, πέφτοντας ωστόσο για πρώτη φορά από τον Αύγουστο κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20%.

«Τα χειρότερα έμειναν πίσω μας», δήλωσε εμψυχωτικά στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, αποδίδοντας σε «κερδοσκοπικές επιθέσεις» και στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας τα δυσμενή αυτά στοιχεία –τα οποία ενδεχομένως θα στοιχίσουν στο κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές, μιας και η οικονομία παραμένει η υπ’ αριθμ. ένα ανησυχία των Τούρκων ψηφοφόρων.

Read previous post:
Κάτω από τα 1.300 δολ. έκλεισε ο χρυσός

Με πτώση έκλεισε ο χρυσός, που δεν κατάφερε να τερματίσει τη συνεδρίαση πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.300 δολαρίων,...

Close