Οι πιο καυτές θέσεις στην κόλαση είναι κρατημένες γι’ αυτούς που, σε καιρούς μεγάλης ηθικής κρίσης, διατηρούν ουδέτερη στάση. Dante Aliggeri, 1265-1321, Ιταλός ποιητής

Σε θεσμική παρέμβαση για τη λειτουργησιμότητα των δήμων θα προχωρήσει η ΠΕΔ-ΚΜ

25 Ιούνιος, 2019

Σε θεσμική παρέμβαση με σκοπό τη λειτουργησιμότητα των δήμων θα προχωρήσει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρός της, Λάζαρος Κυρίζογλου. Σε συνάντησή του με δημοσιογράφους, παρουσία μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ-ΚΜ, επισήμανε ότι «ο  «Κλεισθένης», αντί να λύσει, δένει τα χέρια των δημοτικών συμβουλίων και των δημάρχων, δηλαδή δεν προβλέπει θεσμική διέξοδο, σε περίπτωση που δεν ψηφιστούν ο προϋπολογισμός του δήμου, ο ισολογισμός, ο απολογισμός, το τεχνικό πρόγραμμα, μεγάλα θέματα, αλλά και κάποιο μικρό θέμα. Με άλλα λόγια, σε περίπτωση που δεν υπάρξει πλειοψηφία δεν λέει ποια είναι η διέξοδος, δεν λέει με ποιον τρόπο θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα». 
    Ο κ. Κυρίζογλου διευκρίνισε ότι σε περίπτωση που δεν λαμβάνεται απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο, το «κυρίαρχο όργανο» όπως το χαρακτήρισε, θα πρέπει «να υπάρχει η δυνατότητα ο δήμαρχος, ο οποίος είναι δημοκρατικά λαϊκά νομιμοποιημένος, με λίαν αυξημένη δημοκρατική νομιμοποίηση, αφού το δημοτικό συμβούλιο δεν αίρεται στο ύψος των περιστάσεων δεν αποφασίζει», να δίνει διέξοδο μέσω του συλλογικού οργάνου της εκτελεστικής επιτροπής ή της οικονομικής επιτροπής. 
    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις διαδικασίες εκλογής στα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης, δήλωσε ότι σκέφτεται να καταθέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της ΚΕΔΕ, ωστόσο υπογράμμισε ότι συγκεκριμένες προτάσεις θα εξειδικευτούν μετά τις βουλευτικές εκλογές. Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι θα πρέπει να εκπροσωπούνται στην ΚΕΔΕ όλες οι παρατάξεις. «Μόνον έτσι θα κάνουμε μια ισχυρή αυτοδιοίκηση, της οποίας ο λόγος θα είναι διεισδυτικός, ισχυρός και θα ταρακουνάει την κεντρική εξουσία, η οποία θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τις θέσεις, τα αιτήματα και τις τοποθετήσεις μια τέτοιας αυτοδιοίκησης που θα ακτινοβολεί προς τα έξω ενότητα» πρόσθεσε.  
    Οι διαδικασίες εκλογής στην ΚΕΔΕ εκτιμάται ότι θα διενεργηθούν τον Νοέμβριο, έναν μήνα μετά τις εκλογές στις κατά τόπους περιφερειακές ενώσεις δήμων. 
Π.Γ. 
 

Read previous post:
Γκόρντον Μπράουν: Οι Τόρις μετέτρεψαν τη συζήτηση για το Brexit σε τεστ πατριωτισμού

Για τους κινδύνους της αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία προειδοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός των Εργατικών, Γκόρντον Μπράουν, κατηγορώντας το...

Close