Το μέλλον ανήκει στους ανθρώπους που βλέπουν τις δυνατότητες προτού αυτές γίνουν προφανείς. Theodore Levitt, 1925-2006, Αμερικανός οικονομολόγος

Σε θέση μάχης κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τις λιγνιτικές μονάδες τής ΔΕΗ

20 Απριλίου, 2018

     Ο βουλευτής δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι το νομοσχέδιο έχει διαφοροποιηθεί, σε μεγάλο βαθμό, σε σχέση με αυτό που είχαν συμφωνήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τους θεσμούς. «Το ίδιο αντιμετωπίσαμε σε όλες τις συμφωνίες που βρήκαμε και υποχρεωθήκαμε να δεχθούμε, όπως με το λιμάνι του Πειραιά όπου καταφέραμε να απελευθερώσουμε ζώνες, κτίρια, περιουσία του ΟΛΠ εκτός του λιμένα, και να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων. Το ίδιο έγινε και με το Ελληνικό, όταν καταφέραμε να αποδεσμεύσουμε μεγάλα κομμάτια και να αυξήσουμε το πράσινο και να μειώσουμε τη δόμηση, να απελευθερώσουμε παραλίες. Το ίδιο και με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Συνεπώς, χρειαζόταν χρόνος για διαπραγματεύσεις προς όφελος του ελληνικού Δημοσίου. Όσον αφορά το επείγον, δεν το κρύβουμε ότι είναι προαπαιτούμενο της αξιολόγησης. Οι ημερομηνίες τρέχουν και αναφέρονται και μέσα στο νομοσχέδιο» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

     Αναφερόμενος στο ιστορικό για την απόφαση της αποέπενδυσης, ο κ. Καματερός σημείωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση “βρήκε” μία δέσμευση που είχαν αναλάβει για την εκποίηση ενός κομματιού του ΔΕΗ, αλλά κατάφερε με τις διαπραγματεύσεις να περιορίσει αυτό το ποσοστό της ΔΕΗ μόνο στις λιγνιτικές μονάδες, και μάλιστα σε έναν τομέα, για τον οποίο υπάρχει καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που υποχρεώνει να δοθεί και σε ιδιώτες η δυνατότητα να επενδύουν πάνω στην παραγωγή ενέργειας με λιγνίτη. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, εξάλλου, τις δεσμεύσεις που απορρέουν και από διεθνείς συνθήκες και πρόσθεσε πως είναι και πολιτική της κυβέρνησης ότι με την πάροδο του χρόνου θα πρέπει να βαίνει μειούμενη η εκμετάλλευση και παραγωγή ενέργειας με λιγνίτη.

     ΝΔ: Καταστροφικό για τη ΔΕΗ και το δημόσιο συμφέρον το νομοσχέδιο

     «Όχι» στο νομοσχέδιο δηλώνει η ΝΔ. Ο εισηγητής της, Θεόδωρος Σκρέκας, επέλεξε να ξεκινήσει την τοποθέτησή του με την υπόμνηση όσων είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας, ως αντιπολίτευση, για το ενδεχόμενο να ιδιωτικοποιηθούν κομμάτια της περιουσίας της ΔΕΗ, όταν, όπως επισήμανε ο κ. Σκρέκας, είχε προαναγγείλει την παραπομπή στη δικαιοσύνη των υπουργών και πολιτικών που θα υπέγραφαν αυτές τις αποφάσεις. «Σήμερα, όμως, έρχεται ένα νομοσχέδιο που πουλάει μονάδες της ΔΕΗ και μάλιστα τις πουλάει με τρόπο που είναι καταστροφικός και για τη ΔΕΗ και για το δημόσιο συμφέρον. Το νομοσχέδιο αυτό κάνει μάλιστα αυτό που τότε κατηγορούσε, δηλαδή προνομιακά πριμοδοτεί αυτές τις μονάδες και όποιος υποψήφιος ιδιώτης επενδύτης έρθει, θα μπορέσει να κερδοσκοπήσει» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι προκύπτει ηθικό ζήτημα για τις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Τσίπρα που έγιναν για να υποκλέψει την ψήφο παραγωγικών δυνάμεων.

     Ο κ. Σκρέκας δεν αρνήθηκε ότι η ΔΕΗ είχε προνομιακή μονοπωλιακή πρόσβαση στην αγορά τού λιγνίτη, αλλά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θα πουλήσει τις μονάδες που έχουν το χαμηλότερο μεταβλητό κόστος παραγωγής της ΔΕΗ, δηλαδή ότι πουλάει τις πιο ανταγωνιστικές μονάδες της ΔΕΗ σήμερα. Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι για να προικοδοτήσει, μάλιστα, αυτές τις μονάδες και να τις κάνει ελκυστικότερες στον ιδιώτη επενδυτή, αφαιρεί προσωπικό και εργαζόμενους από αυτές, ώστε να επιβαρύνεται λιγότερο το μισθολογικό κόστος τους και να γίνουν ακόμη πιο ανταγωνιστικές. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, όπως είπε, και φορτώνει αυτό το προσωπικό στην υπόλοιπη ΔΕΗ και δεν επιβαρύνει τις προς πώληση μονάδες με ούτε ένα ευρώ δανειακών υποχρεώσεων, αφού όλα τα δάνεια τα ρίχνει στην εναπομείνασα ΔΕΗ. Ο βουλευτής της ΝΔ μίλησε για μεροληπτική στάση υπέρ του υποψήφιου επενδυτή επειδή επιβάλλεται διά νόμου στη ΔΕΗ να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει στο 100% την πιο σύγχρονη μονάδα που διαθέτει, τη μονάδα φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη, και επειδή το νομοσχέδιο την υποχρεώνει να τη λειτουργεί κατά 40% έως 50% κάτω από τις δυνατότητές της. «Εδώ γίνονται πράγματα ανήκουστα και εγκληματικά, στο πλαίσιο ενός σχεδίου, από τη σημερινή κυβέρνηση που έφερε τη ΔΕΗ σε πολύ δύσκολη θέση» σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ.

Περισσότερα στη κατηγορία Πολιτική
«Για να υπάρξει κρατική ελεημονύνη υπήρξε οικονομική βαρβαρότητα»

Την εκτίμηση ότι «για να υπάρξει κρατική ελεημοσύνη προϋπήρξε οικονομική βαρβαρότητα» εξέφρασε, σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων λέγοντας ότι...

Close