Όλη η πολεμική προπαγάνδα, οι κραυγές και τα ψέματα και το μίσος, έρχονται, όλα ανεξαιρέτως, από ανθρώπους που δεν πολεμούν. George Orwell, 1903-1950, Βρετανός συγγραφέας

Σε δημοπρασία τον Απρίλιο, το «Ντιβάν» του Χαφέζ

18 Μαρτίου, 2020

Ένα πολύτιμο εικονογραφημένο χειρόγραφο του Πέρση ποιητή του 15ου αιώνα Χαφέζ μπαίνει την 1η Απριλίου κάτω από το σφυρί του δημοπράτη στου Sotheby’s. Η θέα του κόβει την ανάσα: πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα αντίγραφα των ποιημάτων, οι καλυμμένες με χρυσό σελίδες του φέρουν τις απίστευτα περίτεχνες εικονογραφήσεις του καλλιγράφου Σέιχ Μαχμούντ Πιρ Μπουντακί μαζί με τα γαζάλ του Χαφέζ, στίχους σονέτων που υμνούν τον έρωτα, τη νοσταλγία και την απώλεια.

Εξίσου συναρπαστική είναι και η ιστορία άφιξης του χειρογράφου στη δημοπρασία. Το χειρόγραφο ήταν ένα από τα πολλά αντικείμενα που εκλάπησαν από τη «σπηλιά θησαυρών» του με έδρα τη Γερμανία συλλέκτη έργων ισλαμικής τέχνης Τζαφάρ Γαζί, ο οποίος πέθανε το 2007. Αν και πολλά εντοπίστηκαν από την αστυνομία το 2011, το πού βρισκόταν το «Ντιβάν» παρέμενε έως πέρυσι μυστήριο. Τότε, ο Ολλανδός κυνηγός κλεμμένων έργων τέχνης Άρθουρ Μπραντ -γνωστός και ως «ο Ιντιάνα Τζόουνς του κόσμου της τέχνης»- το εντόπισε.

Περισσότερα στη κατηγορία Life
Ο Ρόμπι Γουίλιαμς απέρριψε τo να γίνει o τραγουδιστής των Queen

Εξαιτίας της χαμηλής του αυτοπεποίθησης ο Ρόμπι Γουίλιαμς απέρριψε την πρόταση του να γίνει ο τραγουδιστής των Queen.

Close