Ο κ. Ρίγκαν θα αυξήσει τους φόρους, και το ίδιο θα κάνω κι εγώ. Αυτός δε θα σας το πει. Εγώ μόλις το είπα. - Walter Mondale (υποψήφιος πρόεδρος των Η.Π.Α. που ηττήθηκε από τον Ronald Reagan)

Σχέδιο οικονομικής δράσης ανακοινώνει η Τουρκία

Ξεπέρασε και τις 7 λίρες η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο στις συναλλαγές στην Ασία νωρίτερα, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες τόσο για την επιρροή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην οικονομία της ώρας, όσο και για την επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως το 7,24 έναντι του δολαρίου νωρίτερα, για να σταθεροποιηθεί λίγο αργότερα στα 6,97 δολάρια, μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ότι από σήμερα το πρωί (Δευτέρα) θα αρχίσει η εφαρμογή ενός οικονομικού σχεδίου δράσης.

Σημειώνεται πως από την αρχή του έτους, η λίρα έχει απολέσει το 46% της αξίας της.

Σε συνέντευξή του στην Hurriyet, ο Αλμπαϊράκ δήλωσε πως η Τουρκία έχει καταρτίσει σχέδιο για την οικονομία, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από σήμερα το πρωί, προκειμένου να καθησυχαστούν οι επενδυτές.

Στη συνέντευξή του, ο Αλμπαϊράκ χαρακτήρισε την διολίσθηση της λίρας ως «μια επίθεση», τονίζοντας πως το σχέδιο δράσης είναι έτοιμο.

«Από τη Δευτέρα το πρωί και ύστερα οι θεσμοί μας θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα μοιραστούν τις ανακοινώσεις με την αγορά», είπε, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για τα μέτρα.

Ο ίδιος σημείωσε πως το σχέδιο έχει προετοιμαστεί για τις τράπεζες και τον τομέα της πραγματικής οικονομίας, περιλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επηρεάζονται περισσότερο από τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις. «Θα λάβουμε τα απαραίτητα βήματα με τις τράπεζές μας και την τραπεζική εποπτική αρχή γρήγορα», δήλωσε.

Ο ίδιος απέρριψε το ενδεχόμενο παρέμβασης της Τουρκίας στους τραπεζικούς λογαριασμούς σε δολάρια, λέγοντας πως η όποια κατάσχεση ή μετατροπή των καταθέσεων αυτών σε τουρκική λίρα, αποκλείεται.

Η ανακοίνωση της Τράπεζας της Τουρκίας
Σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Τουρκίας ανήγγειλε πως θα παρέχει όλη την ρευστότητα που χρειάζονται οι τράπεζες και πως τα ελάχιστα επιτόκια δανεισμού προς τις τράπεζες για τις εγγυήσεις έναντι των συναλλαγών σε τουρκική λίρα θα αναθεωρηθούν με βάση τον τύπο και την ωρίμανση, δίνοντας έτσι στις τράπεζες ευελιξία στην διαχείριση των εγγυήσεων.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, με τον κανονισμό αυτό η προεξοφλημένη αξία των υφιστάμενων χωρίς επιβάρυνση εγγυήσεων προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου 3,8 δισ. τουρκικές λίρες.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως τα όρια των καταθέσεων σε ξένο συνάλλαγμα που χρησιμοποιούνται ως εγγυήσεις για τις συναλλαγές των τραπεζών σε τουρκική λίρα αυξήθηκαν στα 20 δισ. ευρώ, από 7,2 δισ. ευρώ.

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε πως οι παραδοσιακές δημοπρασίες repo ή οι δημοπρασίες πώλησης καταθέσεων μπορεί να πραγματοποιηθούν με ωριμάνσεις που δεν ξεπερνούν τις 91 ημέρες. Για τις ημέρες με σχετικά υψηλότερες ανάγκες χρηματοδότησης, μπορούν να πραγματοποιηθούν περισσότερες από μία δημοπρασίες repo με ωριμάνσεις 6-10 ημερών.

Η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε επίσης πως τα υφιστάμενα όρια καταθέσεων σε ξένο συνάλλαγμα των τραπεζών που ανέρχονται σε περίπου 50 δισ. δολάρια ΗΠΑ ίσως αυξηθούν και μπορεί να βελτιωθούν οι όροι χρήσης εάν κριθεί απαραίτητο.

Η κεντρική τράπεζα τονίζει στην ανακοίνωσή της πως θα παρακολουθεί στενά το βάθος της αγοράς και τους σχηματισμούς των τιμών, και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρήσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, εάν κριθεί απαραίτητο.

Read previous post:
Οι Παναγίες της θάλασσας και η Παναγία του βουνού στην Ανατολική Μακεδονία

 Παντού υπάρχει μια εκκλησία της Παναγιάς. Πάνω στο βουνό ή δίπλα στη θάλασσα. Μέσα στην πόλη ή σε κάποια εξοχή.

Close