Πίστη είναι κάτι για το οποίο θα πέθαινες, δόγμα είναι κάτι για το οποίο θα σκότωνες. Αυτό κάνει όλη τη διαφορά. Tony Benn, 1925-2014, Βρετανός πολιτικός

Η S&P υποβάθμισε το ρωσικό αξιόχρεο στο ΒΒ+

27 Ιανουαρίου, 2015

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε σήμερα, Δευτέρα, κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας, που πλέον βρίσκεται στην κατηγορία ΒΒ+, κάτω δηλαδή από το επίπεδο της επένδυσης.

Δικαιολογώντας την απόφασή του να ρίξει τη Μόσχα στα «σκουπίδια» και χωρίς να αποκλείει την περαιτέρω υποβάθμιση του ρωσικού αξιόχρεου, ο οίκος S&P έκανε λόγο για επιδείνωση της νομισματικής ευελιξίας της χώρας, καθώς και την κατάρρευση των προοπτικών ανάπτυξής της.

Στα μέσα Ιανουαρίου ο υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλιουκάεφ είχε χαρακτηρίσει «αρκετά ισχυρή» την πιθανότητα υποβάθμισης της Ρωσίας από τους οίκους αξιολόγησης.

Η S&P είχε προειδοποιήσει τη χώρα από τον Δεκέμβριο, μετά την ιστορική πτώση του ρουβλίου που βύθισε τη χώρα στη χειρότερη νομισματική κρίση των τελευταίων 15 ετών.

Η ένταξη της Ρωσίας στην κατηγορία των «κερδοσκοπικών» τοποθετήσεων μπορεί να σβήσει αυτομάτως το ρωσικό χρέος από το χαρτοφυλάκιο ορισμένων επενδυτών και ταυτόχρονα να επιταχύνει τη φυγή κεφαλαίων, αφορμή της οποίας στάθηκε η ουκρανική κρίση.

Στις αρχές Ιανουαρίου είχε υποβαθμίσει τη Ρωσία και ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, διατηρώντας την ωστόσο πάνω από την κατηγορία των «σκουπιδιών».

Read previous post:
Αμοιβαίο ενδιαφέρον για συμβιβασμό Ελλάδας – δανειστών

Γερμανοί οικονομολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τη νέα κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις και να μην επιμείνει σε...

Close