Πίστη είναι κάτι για το οποίο θα πέθαινες, δόγμα είναι κάτι για το οποίο θα σκότωνες. Αυτό κάνει όλη τη διαφορά. Tony Benn, 1925-2014, Βρετανός πολιτικός

Σ. Φάμελλος: Το Εθνικό Σχέδιο για το Κλίμα και την Ενέργεια δημιουργεί νέα εργασία, βιώσιμη και καινοτόμα

12 Νοέμβριος, 2018

«Σε παγκόσμιο επίπεδο τα πράγματα δεν εξελίσσονται θετικά, όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή και ήδη η Παγκόσμια Διακυβερνητική Διάσκεψη που τροφοδοτεί τον ΟΗΕ και τους διεθνείς Οργανισμούς με στοιχεία για την εξέλιξη του φαινομένου έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου» τόνισε σήμερα μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105.5 FM» ο αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, με αφορμή το Εθνικό Σχέδιο του υπουργείου για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο τίθεται άμεσα σε δημόσια διαβούλευση και μεταξύ άλλων θα συμβάλει στη δημιουργία νέας εργασίας, βιώσιμης και καινοτόμας. Υπενθύμισε δε, ότι οι εξελίξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα οδηγούν σε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, η οποία μπορεί να προσεγγίσει το 2100 τους 3 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο, κάτι καταστροφικό για τον πλανήτη και την βιοποικιλότητα.

«Στην ΕΕ και την παγκόσμια κοινότητα, η συζήτηση που κάνουμε θέτει ως όριο τους 2 βαθμούς Κελσίου και ακόμα καλύτερα τον 1,5 βαθμό, ως ανώτερο όριο που μπορούμε να αντέξουμε» είπε ο κ. Φάμελλος και σημείωσε αφενός τη σημασία υλοποίησης της Συμφωνίας των Παρισίων και αφετέρου την ολοκλήρωση και συμφωνία επί των οικονομικών και τεχνικών εργαλείων εφαρμογής της Συμφωνίας των Παρισίων, φέτος, στη Σύνοδο του ΟΗΕ, στο Κατοβίτσε της Πολωνίας. «Θα πρέπει όλες οι χώρες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και οι ανεπτυγμένες να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες με παροχή τεχνολογίας και γνώσης, για να μην καταλήξουμε σε νέο αδιέξοδο κύκλο αύξησης των εκπομπών» σχολίασε.

Σε σχέση με τη χώρα, «η Ελλάδα ολοκλήρωσε το δικό της σχεδιασμό για την Ενέργεια και το Κλίμα για το 2030, που μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή κατατίθεται άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, ενώ έχει ήδη συζητηθεί εκτενώς σε δημόσια φόρουμ με τους παραγωγούς ενέργειας, τις βιομηχανίες, τις ΜΚΟ και τους δημόσιους φορείς. Θέλουμε η χώρα να είναι έτοιμη από σήμερα για την συζήτηση της δεκαετίας 2020-2030» κατέληξε.

Read previous post:
Ο Σταύρος Θεοδωράκης στο Φόρουμ της Ειρήνης στο Παρίσι

"Oι ευρωεκλογές του Μαΐου είναι ίσως μια από τις τελευταίες ευκαιρίες για να ενισχυθούν οι δυνάμεις της λογικής, της συνεννόησης,...

Close