Οι άνθρωποι έχουν το ελάττωμα όταν έχει νηνεμία να νομίζουν ότι δεν θα έρθει ποτέ καταιγίδα και δεν προετοιμάζονται. Niccolo Machiavelli, 1469-1527, Ιταλός πολιτικός φιλόσοφος

Σ. Αναγνωστοπούλου: Διαχρονικά η Ελλάδα είναι υπέρ της ειρήνης, αλλά η χώρα μας έχει και την ικανότητα αποτροπής προκλητικών ενεργειών

15 Μαΐου, 2019

Μήνυμα στην Άγκυρα να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να τηρεί τις διεθνείς συνθήκες, έστειλε από το βήμα της Βουλής, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, επισημαίνοντας παράλληλα πως η Ελλάδα είναι πάντα υπέρ της ειρήνης αλλά δεν σημαίνει ότι δεν έχει την ικανότητα αποτροπής προκλητικών ενεργειών.

Νωρίτερα, ο αρμόδιος τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, είχε θέσει το θέμα της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι αν νομίζει η Τουρκία ότι θα τρομάξει τους Έλληνες κάνει λάθος γιατί η ίδια θα τρομάξει από την ισχύ της εθνικής ενότητας.

«Η κυβέρνηση με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, τόσο δια στόματος του πρωθυπουργού όσο και δια στόματος των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της χώρας μας, έχουν απαντήσει στις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, εμμένοντας στην τήρηση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Διαχρονικά η Ελλάδα είναι υπέρ της ειρήνης, σε αυτή τη λογική προσπαθεί να φέρει και τη γείτονα χώρα χωρίς αυτό να δείχνει ότι η χώρα μας δεν έχει και την ικανότητα αποτροπής προκλητικών ενεργειών», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Αναγνωστοπούλου.

Από την πλευρά του ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για μείζονες και επικίνδυνες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για τις οποίες η ΝΔ δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια.

Γ. Κουμουτσάκος: Αν η Τουρκία νομίζει ότι θα τρομάξει τους Έλληνες κάνει λάθος γιατί η ίδια θα τρομάξει από την ισχύ της εθνικής ενότητας

Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ κατηγόρησε την Τουρκία ότι «έχει εγκλωβιστεί σε ένα σπιράλ συνεχούς και επικίνδυνης έντασης» και την κάλεσε να μην παίζει με τη φωτιά τονίζοντας ότι «αν νομίζει ότι θα τρομάξει τους Έλληνες κάνει λάθος γιατί η ίδια θα τρομάξει από την ισχύ της εθνικής ενότητας».

Παράλληλα ο κ. Κουμουτσάκος κάλεσε την κυβέρνηση «να μην προχωρήσει σε αποφάσεις που δεσμεύουν τη χώρα πάνω σε μείζονα εξωτερικά ζητήματα» τονίζοντας ότι δεν είναι ώρα να κάνει ασκήσεις εντυπωσιασμού λίγο πριν την αποδρομή της».

Η αναφορά αυτή του κ. Κουμουτσάκου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών.

«Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής όλοι συμφωνούν ότι κάθε δημοκρατική κυβέρνηση έχει και την ευθύνη και την ισχύ να νομοθετεί, σύμφωνα με την εντολή που της έδωσε ο ελληνικός λαός. Αν έχει ή δεν έχει το δικαίωμα η Ελλάδα να επεκτείνει τα σύνορα της, ειδικά αν τα έχει βρει με τους γείτονες της που την αφορούν, δεν πρέπει να γίνεται πλειοδοσία», απάντησε η κ. Αναγνωστοπούλου.

Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε «μείζον ατόπημα» τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Ευρώπης Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος έκανε λόγο για κυριαρχία υπό αμφισβήτηση στην περιοχή που διεξάγονται γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Κουμουτσάκος, κατηγόρησε τον κ. Ντάνκαν, ότι υιοθετεί τις απόψεις της Άγκυρας που κινούνται πέρα από τις διεθνείς συνθήκες και το δίκαιο της θάλασσας που αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία ως το μόνο κράτος που διασφαλίζει τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

 

Read previous post:
Επίθεση Γιαννακόπουλου στον Ολυμπιακό (vid)

Επιθετικός ήταν για ακόμη μία φορά ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, εστιάζοντας στην αποχώρηση των ανθρώπων του Ολυμπιακού στο μέσο της συνεδρίασης...

Close