Από τη στιγμή που θα αρχίσεις να ασχολείσαι με τα καλά και τα κακά των συνανθρώπων σου, ανοίγεις μια πόρτα για να μπει μέσα η κακία. Το να ελέγχεις, να ανταγωνίζεσαι και να επικρίνεις τους άλλους σε αδυνατίζει και σε νικά. - Morihei Ueshiba, 1883-1969, Ιάπωνας ιδρυτής του Aikido

Σ. Αβραμόπουλος: «Έχουμε καταγγελίες για τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις που δεν περιλαμβάνουν καν τον υποψήφιο της Λαϊκής Συσπείρωσης»

23 Απρίλιος, 2019

«Έχουμε ήδη καταγεγραμμένες καταγγελίες για τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις, στις όποιες δεν συμπεριλαμβάνουν καν τον υποψήφιο της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο υποψήφιος περιφερειάρχης με την παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρης Αβραμόπουλος. Ο ίδιος επισημαίνει ότι «οι δημοσκοπήσεις που διενεργούνται δεν αποτυπώνουν ούτε τις τάσεις, ούτε τις απόψεις του εκλογικού σώματος και στερούνται κάθε ηθικής και επιστημονικής βάσης», ενώ κάνει λόγο για «μεθοδευμένη προσπάθεια χειραγώγησης και ρυμούλκησης των ψηφοφόρων προς συγκεκριμένους υποψηφίους». 
    Με αφορμή τη συμμετοχή των 17χρονων στην εκλογική διαδικασία, τους καλεί «η πρώτη τους ψήφος να είναι κόκκινη», ενώ τονίζει ότι η νεολαία πρέπει να είναι μέσα στο παιχνίδι και όχι θεατής και υπογραμμίζει ότι «η αποχή είναι λευκή πετσέτα, ανώδυνη για το πολιτικό σύστημα». 
    Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητές του για την Περιφέρεια, τις οριοθετεί στην αντιμετώπιση των μεγάλων λαϊκών προβλημάτων, τις ελλείψεις υποδομών στην Περιφέρεια και την κινητοποίηση του λαού ενάντια στη μετατροπή της Περιφέρειας σε πύλη εισόδου προς τα Βαλκάνια. 
    Για τη σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σχολιάζει ότι «η πρωτιά στην απορροφητικότητα κονδυλίων από το ΕΣΠΑ […] δεν βελτιώνει την κατάσταση για τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες». Ο κ. Αβραμόπουλος διαπιστώνει ότι τα μηνύματα από τον κόσμο είναι θετικά, διαβεβαιώνει ότι σκοπός της παράταξής του είναι η συσπείρωση της λαϊκής πλειοψηφίας και διευκρινίζει ότι «μπορούν να υπάρξουν επιμέρους συγκλίσεις στο νέο περιφερειακό συμβούλιο, με πιθανές πλειοψηφίες σε συγκεκριμένα μέτρα που θα σημαίνουν έστω και μια μικρή βελτίωση της ζωής των κατοίκων». Ωστόσο καθιστά σαφές πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» «δεν θα συμμετέχει σε μετεκλογικά παζάρια μεταξύ συνδυασμών που σήμερα παριστάνουν τους μονομάχους».
 
    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Σωτήρη Αβραμόπουλου στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τη δημοσιογράφο Π. Γιούλτση:

ΕΡ.  Ποιες είναι οι τρεις βασικές σας προτεραιότητες για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας;
Απ. Η δικιά μας δέσμευση είναι ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε στο επίκεντρο των παρεμβάσεων και της συνολικής μας προσπάθειας τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα: την ανεργία, τη φτώχεια, τους μισθούς πείνας, τη φοροληστεία των εργατικών- λαϊκών στρωμάτων, των μικρομεσαίων αγροτών. Θα συγκρουστούμε με το αφήγημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και της διοίκησης της Περιφέρειας που λέει «συμβιβαστείτε με την άσχημη κατάσταση, συνηθίστε στα «ψίχουλα» που περισσεύουν από το μεγάλο φαγοπότι της καπιταλιστικής κερδοφορίας».
Ακόμα, θα έχουμε στο επίκεντρο τις μεγάλες ελλείψεις στην Περιφέρεια μας σε αντιπλημμυρική προστασία, αντισεισμική και αντιπυρική θωράκιση, υποδομές υγείας και παιδείας, μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, έργα για ένα ασφαλές οδικό δίκτυο. Οι όποιες παρεμβάσεις σε αυτούς του τομείς με ευθύνη του κεντρικού κράτους και της Περιφέρειας είναι αποσπασματικές, πραγματική σταγόνα στον ωκεανό.
Τέλος, θα συμβάλουμε στην κινητοποίηση του λαού ενάντια στην ταχύτερη μετατροπή της Περιφέρειας μας σε πύλη εισόδου προς τα Βαλκάνια, αμερικανονατοϊκών σχεδιασμών, επιχειρηματικών πλάνων μεγάλων ομίλων στην ενέργεια, στις μεταφορές, σε άλλους κλάδους.
Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε αντίθετοι στην απαράδεκτη συμφωνία των Πρεσπών, στην ουσία της οποίας συμφωνούν διοίκηση της Περιφέρειας και συνδυασμοί που στηρίζονται από τα αστικά κόμματα.

ΕΡ. Ποια είναι η γνώμη σας για τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας;
Απ. Η πρωτιά στην απορροφητικότητα κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, η οποία καταγράφεται τόσο συνολικά για τη χώρα μας σε επίπεδο Ε.Ε, όσο και για την Π.Κ.Μ δεν βελτιώνει την κατάσταση για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες στις πόλεις και στα χωριά. Στην Περιφέρεια μας συνεχίζουν να καταγράφονται εκτεταμένη φτώχεια, ανεργία, χαμηλοί μισθοί, μεγάλες ελλείψεις σε έργα, υποδομές, υπηρεσίες, που είναι βέβαια η άλλη όψη της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Τόσο οι διαδοχικές κυβερνήσεις όσο και η διοίκηση της Περιφέρειας καταγράφονται ως πετυχημένοι για τις υποθέσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, εφαρμόζοντας μια πολιτική που τσακίζει τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα, και ταυτόχρονα συγκεντρώνοντας επιδοτήσεις, υποδομές, διευκολύνσεις και φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο.
Συγχρόνως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα λεγόμενα αναπτυξιακά κονδύλια προέρχονται από τη βαριά φορολόγηση των εργατικών και ευρύτερα λαϊκών στρωμάτων στη χώρα μας, σε όλη την Ε.Ε.

ΕΡ. Πώς σχολιάζετε τα αποτελέσματα, μέχρι στιγμής, των δημοσκοπήσεων και τα στοιχεία των γραφείων στοιχημάτων;
Έχουμε ήδη καταγεγραμμένες καταγγελίες για τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις στις όποιες δεν συμπεριλαμβάνουν καν τον υποψήφιο της Λαϊκής Συσπείρωσης στην ΠΚΜ. Προκύπτει εύλογα το ερώτημα: πώς γίνεται, χωρίς να δίνεται η επιλογή στους ψηφοφόρους για πρόθεση ψήφου προς τους υποψηφίους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», να καταγράφεται στα αποτελέσματα των συγκεκριμένων δημοσκοπήσεων ποσοστό προτίμησης των υποψηφίων αυτών;
Αποδεικνύεται, λοιπόν, ξεκάθαρα ότι οι δημοσκοπήσεις που διενεργούνται δεν αποτυπώνουν ούτε τις τάσεις, ούτε τις απόψεις του εκλογικού σώματος και στερούνται κάθε ηθικής και επιστημονικής βάσης. Αντίθετα, αποτελούν μεθοδευμένη προσπάθεια χειραγώγησης και ρυμούλκησης των ψηφοφόρων προς συγκεκριμένους υποψηφίους, εκλεκτούς των κυβερνητικών κομμάτων, εκλεκτούς μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων της πόλης και της περιοχής. Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που βλέπουμε αυτή την εικόνα. Τη ζήσαμε και στο παρελθόν, αλλά η νύχτα των εκλογών τους διέψευσε.
Καλούμε τους εργαζόμενους και τον λαό της πόλης να μην επηρεαστούν από την προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων. Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε την πραγματική διαφορά, να δυναμώσουμε το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ.

ΕΡ. Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τον κόσμο; Πιστεύετε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση θα αυξήσει τα ποσοστά της σε σχέση με το παρελθόν, τοπικά και πανελλαδικά;
Απ. Είμαστε αισιόδοξοι, γιατί λαμβάνουμε τα μηνύματα από ένα ευρύ κομμάτι λαϊκών δυνάμεων που εκφράζει τη διάθεση να βγει στο προσκήνιο, να διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή. Βασική μας επιδίωξη, λοιπόν, είναι να συμβάλουμε στη συσπείρωση αυτής της λαϊκής πλειοψηφίας, βάζοντας στο επίκεντρο την ανάγκη, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα που υπάρχει να απολαμβάνουμε ένα πολύ καλύτερο επίπεδο ζωής.
Πιστεύουμε ότι ο λαός της περιοχής μας θα ανταποκριθεί, βάζοντας στην άκρη επιφυλάξεις και επιμέρους διαφορές και ενισχύοντας αποφασιστικά τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και στην Περιφέρεια. Κι αυτό γιατί όλοι αναγνωρίζουν ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν πρόκειται να προδώσει την ψήφο κανενός. Θα γυρίσει την πλάτη σε παρατάξεις των οποίων οι πολιτικοί φορείς είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για την εξαθλίωση τού λαού, θα καταδικάσει το μαύρο μέτωπο των νοσταλγών του ναζισμού.

ΕΡ. Στις εκλογικές αναμετρήσεις κατά καιρούς καταγράφονται υψηλά ποσοστά αποχής ή από την πλευρά των νέων ψηφοφόρων εκφράζεται δυσπιστία ή απογοήτευση. Τι διαφορετικό πιστεύετε ότι θα ισχύσει φέτος με τη συμμετοχή των 17χρονων στην εκλογική διαδικασία;
Απ. Θέλουμε τη νεολαία μέσα στο παιχνίδι και όχι θεατή, να παρακολουθεί πώς διαλύουν το παρόν και το μέλλον της. Γι’ αυτό, στις εκλογές για την Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση καλούμε σε ενίσχυση των συνδυασμών της «Λαϊκής Συσπείρωσης», των συνδυασμών που στηρίζονται από το ΚΚΕ. Η αποχή είναι «λευκή πετσέτα», ανώδυνη για το πολιτικό σύστημα. Τίποτα δεν άλλαξε από το ποσοστό αποχής που στις προηγούμενες εκλογές έφτασε το 45%.
Δίνουμε μάχη, για να κερδίσουμε νέους και νέες που είτε απείχαν στις προηγούμενες εκλογές είτε το σκέφτονται ως επιλογή στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ιδιαίτερα με τη λογική ότι «με τις εκλογές δεν αλλάζουν τα πράγματα». Είναι αλήθεια ότι με τις εκλογές δεν μπορούν να αλλάξουν ριζικά τα πράγματα. Άλλο τόσο αλήθεια, όμως, είναι ότι η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ είναι η μόνη που σηματοδοτεί ενίσχυση του αγώνα για μόρφωση, για ζωή με αξιοπρέπεια, για να διεκδικήσει η νεολαία ό,τι της στερεί η αντιλαϊκή πολιτική που συνέχισε να εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Να γίνει κριτήριο ψήφου και δράσης των νέων η πείρα τους, οι αγώνες τους, οι ανάγκες τους, δυναμώνοντας το ΚΚΕ παντού. Να ψηφίσουν, όπως αγωνίζονται. Η πρώτη τους ψήφος να είναι κόκκινη.

ΕΡ. Έχετε μιλήσει για τη συμφωνία των Πρεσπών επισημαίνοντας ότι το θέμα πρέπει να μπει υψηλά στην ατζέντα. Μιλήσατε επίσης και για κινδύνους από την εφαρμογή της. Ποιες είναι οι προτάσεις σας για το θέμα;
Απ. Η ουσία της συμφωνίας των Πρεσπών, κατά τη γνώμη μας, δε βρίσκεται στο όνομα, αλλά στην ενίσχυση αυτού του δολοφονικού μηχανισμού του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας. Γι’ αυτό, καταρχάς, αυτή η συμφωνία είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη, καθώς επίσης γιατί συντηρεί τα ανιστόρητα περί «Μακεδονικής γλώσσας» και «Μακεδονικής ιθαγένειας», ακριβώς για να συντηρούνται αλυτρωτισμοί, να αλληλοτροφοδοτούνται εθνικισμοί και να αξιοποιούνται από μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με την τακτική του «διαίρει και βασίλευε» στα Βαλκάνια.
Οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν ωφελήθηκαν ούτε θα ωφεληθούν από τις επενδύσεις μεγάλων ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στη γείτονα και γενικότερα στα Βαλκάνια. Πέρα από το γεγονός ότι η μετανάστευση επιχειρήσεων τα προηγούμενα χρόνια άφησε χιλιάδες ανέργους και στην ΠΚΜ, οι χαμηλότεροι μισθοί στις βαλκανικές χώρες αξιοποιήθηκαν για τη συμπίεση των μισθών στη χώρα μας, συμπίεση που επικυρώθηκε με το μνημονιακό πλαίσιο των προηγούμενων χρόνων. Θεωρούμε ότι μια συμφωνία απαλλαγμένη από τα αρνητικά που επισημάναμε παραπάνω και με στόχευση την ειρηνική συνύπαρξη και αμοιβαία ωφέλιμη συνεργασία των δυο λαών θα έλυνε πολλά προβλήματα.

ΕΡ. Έχετε στο μυαλό σας κάποιες σκέψεις μετεκλογικής συνεργασίας; Με ποιες δυνάμεις θεωρείτε μια τέτοια συνεργασία πιθανότερη;
Απ. Μπορούν να υπάρξουν επιμέρους συγκλίσεις στο νέο περιφερειακό συμβούλιο, με πιθανές πλειοψηφίες σε συγκεκριμένα μέτρα που θα σημαίνουν έστω και μια μικρή βελτίωση της ζωής των κατοίκων. Άλλο, όμως, αυτό και άλλο οι συνεργασίες «κορυφής» μεταξύ παρατάξεων.
Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν θα συμμετέχει σε μετεκλογικά παζάρια μεταξύ συνδυασμών που σήμερα παριστάνουν τους μονομάχους. Τέτοιες μετεκλογικές συνεργασίες μπορούν να αναζητηθούν στους υπόλοιπους υποψήφιους των ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΚΙΝΑΛ, που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να συνεργάζονται αρμονικά, για να περάσουν την αντιλαϊκή πολιτική στα κεντρικά ζητήματα, όπως αυτό εκφράστηκε και στα περιφερειακά συμβούλια τα προηγούμενα χρόνια. Γιατί συμφωνούν σε αυτήν, είτε αυτή αφορά τα μνημόνια που μαζί ψήφισαν και υλοποίησαν, είτε την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια και τη Ν/Α Μεσόγειο.
Επιδίωξη μας είναι να δημιουργήσουμε μια ευρύτατη λαϊκή πλειοψηφία μέσα στην κοινωνία, να συμπορευτούν μαζί μας λαϊκές δυνάμεις. Μαζί με τους εργαζόμενους να συγκρουστούμε με την αντιλαϊκή πολιτική, να διεκδικήσουμε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε κρίσιμους τομείς που θα ανεβάζουν το επίπεδο της ζωής μας.
 

Read previous post:
Οι προτεραιότητες του υποψήφιου περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, Σ. Αβραμόπουλου

"Έχουμε ήδη καταγεγραμμένες καταγγελίες για τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις, στις όποιες δεν συμπεριλαμβάνουν καν τον υποψήφιο της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Κεντρικής...

Close