Μέσα στην αόριστη θεωρία ότι όλα στον κόσμο είναι λάθος, κάθε σταθερή αίσθηση ευθύνης εξαφανίζεται. Theodore Adorno, 1903-1969, Γερμανός φιλόσοφος

Ρωσία: Γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε κοινοπραξία με τον ΟΠΕΚ

28 Δεκεμβρίου, 2018

Εγκαταλείπει η Ρωσία το σχέδιο, που ήθελε την ίδια και άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να προχωρούν στη σύσταση κοινοπραξίας με τον ΟΠΕΚ.

Όπως εξήγησε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε πρόσθετη γραφειοκρατία, ενώ θα ενείχε τον κίνδυνο κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ, που θα έβλεπαν την πρωτοβουλία ως προσπάθεια δημιουργίας μονοπωλίου.

Από τα τέλη του 2016 ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία έχουν συντονίσει τη δράση τους, άλλοτε για να στηρίξουν τις τιμές και άλλοτε για να αποτρέψουν μία εκρηκτική άνοδο. Στόχος με τις συμφωνίες τους για προσαρμογή της προσφοράς είναι να διατηρούν την ισορροπία στην αγορά. Η τελευταία συμφωνία για μείωση της παραγωγής δεν έχει ακόμη κάμψει τις ανησυχίες των επενδυτών, με αποτέλεσμα οι τιμές να διολισθήσουν οι τιμές σε χαμηλά 18 μηνών.

Αρχικά το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η συνεργασία αυτή θα πρέπει να λάβει πιο συγκεκριμένη, θεσμική μορφή, έναν επίσημο χαρακτήρα, ώστε να επεκταθεί και να συνεχιστεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Ωστόσο ο Νόβακ τόνισε ότι η ιδέα εγκαταλείφθηκε.

«Υπάρχει συναίνεση ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένας τέτοιος οργανισμός. Αυτό θα απαιτούσε πρόσθετη γραφειοκρατική δομή, χρηματοδότηση, ενώ θα πυροδοτούσε αντιδράσεις από τις ΗΠΑ» είπε σε δημοσιογράφους. «Πιστεύω ότι οι άλλες χώρες, που δεν ανήκουν στον ΟΠΕΚ δεν θα συμφωνούσαν, καθώς δεν θα ήθελα να πληγούν από αμερικανικές κυρώσεις» πρόσθεσε.

Read previous post:
Στα σκαριά υπερ-επαγγελματικό ταμείο για 2 εκατ. μισθωτούς

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, εργοδοτικών οργανώσεων και ΓΣΕΕ, για την δημιουργία ενός Εθνικού πολυ-Επαγγελματικού Ταμείου, με...

Close