Ένα πράγμα που πρέπει να μάθεις για την πολιτική είναι ότι δεν μπορείς να πας να παίξεις γκολφ με τον Πρόεδρο και να τον νικήσεις. Lyndon Johnson, 1908-1973, Αμερικανός πρόεδρος

Rookies, κατάστημα οπτικών για παιδιά στο Μόναχο

19 Οκτωβρίου, 2021

«Ένας θορυβώδης, άγριος και μοναδικός παράδεισος» ήταν η ιδέα της Stephanie Thatenhorst για το κατάστημα οπτικών για παιδιά που σχεδίασε. Το Rookies, εδώ και λίγο καιρό καταλαμβάνει μόλις 30 τετραγωνικά μέτρα στο κέντρο του Μονάχου και είναι ιδιοκτησία της γερμανικής φίρμας οπτικών Leidmann.

«Όταν μπαίνεις μέσα, εισέρχεσαι σε πρωτόγνωρο χώρο» εξηγεί η σχεδιάστρια. «Το μπλε χαλί δείχνει ότι μπαίνεις σε έναν καινούργιο κόσμο. Κάθε μικρή λεπτομέρεια είναι φιλική στα παιδιά χωρίς χρήση των συνηθισμένων κλισέ».

Οι τοίχοι και το ταβάνι του καταστήματος είναι καλυμμένοι με πράσινα και λευκά τριγωνικά πλακάκια και τα γυαλιά, αραιά-αραιά, εκτίθενται πάνω σε βερικοκί ράφια. Μια με γραμμώσεις κίτρινη κολώνα, με κάθισμα στη βάση της, ενώνει το πάτωμα με το ταβάνι. Νέον φώτα σε σχήμα U, που φέρνουν στον νου κούνιες για πιθηκάκια, φωτίζουν τον χώρο. Συρτάρια καλυμμένα με ύφασμα και με μπλε πόμολα είναι ο αποθηκευτικός χώρος και μια σειρά από στρογγυλούς και οβάλ καθρέφτες σε μπλε κορνίζες είναι τοποθετημένοι ανάμεσα στις σειρές ραφιών ( https://www.instagram.com/p/CKdlvDSMi1L/ ).

«Τα πάντα είναι στρογγυλά, δεν υπάρχουν γωνίες να κοπανηθείς πάνω τους» τονίζει η Stephanie Thatenhorst. «Ακόμη και οι βιτρίνες με τα γυαλιά είναι στρογγυλές και έχουν σχήμα για να τις ανοίγουν τα χέρια των παιδιών». Καθίσματα, καθρέφτες, ράφια με γυαλιά έχουν σχεδιαστεί για το ύψος των μικρών.

«Πρωταγωνιστής» της εμπειρίας στο Rookies είναι η μηχανή παράδοσης των γυαλιών: τοποθετημένη στον τοίχο επιτρέπει στα μικρά να παραλάβουν τα καινούργια τους γυαλιά. «Πάντα είναι μια εμπειρία για τους μικρούς διοπτροφόρους όταν ζωντανεύει η μηχανή και “ φτύνει” τα καινούργια γυαλιά» λέει η σχεδιάστρια. «Ποιος θα θελήσει να πάει ξανά στο σπίτι;»