Οι πολιτισμένοι λαοί κερδίζουν την εξουσία με την ψήφο των πολλών, κυβερνώνται με την ικανότητα των ολίγων και μεγαλουργούν με την πνοή του ενός. Ελευθέριος Βενιζέλος, 1864-1936, Έλληνας ηγέτης

Ρ. Χάμπεκ: Πολιτική εγγύτητα με το SPD αλλά δυνατή και η συνεργασία με Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές

21 Σεπτεμβρίου, 2021

Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ επιβεβαιώνει τη μεγάλη πολιτική εγγύτητα του κόμματός του με το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) από την όποια εγγύτητα τυχόν υπάρχει σε οικολογικά θέματα με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU).

«Υπάρχει μια ιστορική πολιτική εγγύτητα με το SPD, αλλά το SPD υπήρξε επίσης συχνά μια προβληματική πολιτική οντότητα σε όλες τις συζητήσεις για το μέλλον και ειδικά όσον αφορά στην προστασία του κλίματος. Ταυτόχρονα όμως, γνωρίζουμε επίσης πώς να συνεννοηθούμε καλά με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές», δήλωσε ο Χάμπεκ στην «Welt».

«Μιλάμε με όλους και όπου θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε πιο πράσινες πολιτικές, και σε αυτές ανήκουν κυρίως η κλιματική προστασία και (σε περίπτωση σύμπτωσης απόψεων) θα μπούμε στη συνέχεια στην κυβέρνηση», πρόσθεσε. (Οι Πράσινοι συγκυβέρνησαν από το 1998 έως το 2005 με το SPD σε ομοσπονδιακό επίπεδο).

Το γεγονός ότι οι Πράσινοι είναι αυτή τη στιγμή η τρίτη ισχυρότερη δύναμη στις δημοσκοπήσεις οφείλεται κατά τον Χάμπεκ στο γεγονός ότι «ο Άρμιν Λάσετ και ο Όλαφ Σολτς έδωσαν έμφαση κατά την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα των τελευταίων εβδομάδων στην κατάκτηση της καγκελαρίας. Και αυτό δεν ήταν επωφελές για εμάς. Επομένως, η Αναλένα Μπέρμποκ δεν ήταν πλέον σε θέση να τους ανταγωνιστεί στο ίδιο επίπεδο παρά τις καλές τηλεοπτικές εμφανίσεις της στις τηλεμαχίες με τους ανθυποψηφίους της».

Ο Πράσινος πολιτικός δεν σκέφτεται πάντως να είναι υποψήφιος καγκελάριος στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές. «Συγκεντρώνομαι πλήρως στο παρόν και όχι στο μέλλον και κανείς δεν σκέφτεται τι θα γίνει το 2025, τουλάχιστον εγώ», τόνισε.

 

Πηγή: Die Welt