Οι πολιτικοί αγώνες των τελευταίων 35 ετών είχαν να κάνουν με τη δίκαιη κατανομή των χρυσών αυγών. Στις επόμενες δεκαετίες πρέπει να επικεντρωθούμε στην υγεία της χήνας - Paul Tsingas

Ρ. Σβίγκου: Στο πλευρό των εργαζομένων – Απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους

30 Μαΐου, 2023

«’Αλλος ένας νεκρός εργάτης, αυτή τη φορά στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος», τονίζει σε δήλωσή της η γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ράνια Σβίγκου.

«Ο 57ος νεκρός, εν ώρα εργασίας, μέσα στους τέσσερις πρώτους μήνες του 2023», σημείωσε, κάνοντας λόγο για «57 θύματα μιας οικονομικής ανάπτυξης που αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή, για τους πολλούς». «Που θυσιάζει, στο βωμό της αύξησης των κερδών λίγων και οικονομικά ισχυρών, τα εργασιακά δικαιώματα, τους ελέγχους ασφαλείας, το δικαίωμα να δουλεύεις σε ένα ασφαλές και υγιές εργασιακό περιβάλλον», συμπληρώνει.

Όπως υπογραμμίζει η ίδια, «η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες για τη ραγδαία αύξηση των εργατικών ατυχημάτων εξαιτίας της πλήρους απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, της κατάλυσης των εργασιακών σχέσεων, της μη τήρησης των αναγκαίων μέτρων ασφάλειας και της διάλυσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας». «Στην περίπτωση του Περάματος, καταργήθηκε και η Δημόσια Αρχή Λιμένα, η οποία είχε τη δυνατότητα να ελέγχει τι συμβαίνει στο χώρο του λιμανιού», προσθέτει.

«Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αφήσουμε τα εργατικά ατυχήματα να θεωρούνται “παράπλευρες απώλειες”, ούτε να ανεχόμαστε ένα καθεστώς εργοδοτικής ασυδοσίας», συνεχίζει η Ρ. Σβίγκου και καταλήγει:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων, αγωνίζεται για τα εργασιακά δικαιώματα, για αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Αλλά και απαιτεί την άμεση διερεύνηση και την διαλεύκανση των αιτίων του τραγικού ατυχήματος, όπως και την απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους».