Λόρδος Palmerston, 1784-1865, Βρετανός πρωθυπουργός 

Ρ. Σβίγκου: Να κάνουμε το καταστατικό μας συνέδριο εφαλτήριο μιας μεγάλης ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ

Στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, υποστηρίζοντας ότι «η παντοκρατορία Μητσοτάκη ράγισε. Αντί, όμως, να αναδιπλωθεί και να απαλλάξει τον τόπο από την πολιτική του, επιμένει στον ίδιο νεοφιλελεύθερο και αντιλαϊκό δρόμο».

Μιλώντας για τις γαλλικές εκλογές, κ. Σβίγκου σημείωσε ότι «σήμερα είμαστε όλοι κι όλες Νέο Λαϊκό Μέτωπο. Αριστεροί, οικολόγοι, σοσιαλδημοκράτες, προοδευτικοί και δημοκρατικοί πολίτες, της Γαλλίας και όλης της Ευρώπης, στεκόμαστε με προσμονή κι ελπίδα δίπλα σε αυτό το ενωτικό εγχείρημα».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι «είναι αλήθεια ότι δεν καρπωθήκαμε όσο θα θέλαμε τη ραγδαία πτώση της ΝΔ» και αναφέρθηκε στις συνεργασίες: «Ο προοδευτικός κόσμος θέλει συνεργασίες. Συνεργασίες για να πέσει ο Μητσοτάκης, για να υπάρξει προοδευτική κυβερνητική αλλαγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέκαθεν ήταν υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Δεν πρέπει, όμως, να παρερμηνεύσουμε το μήνυμα και το αίτημα των προοδευτικών πολιτών. Δεν είναι ένα αίτημα διάλυσης και τεχνητής επανασυγκόλλησης. Τα κόμματα έχουν ιστορία, έχουν παραδόσεις, έχουν ιδεολογία. Κι εμείς τιμούμε την ιστορία μας, τιμούμε τη διαδρομή μας. Μια διαδρομή που μας έφερε, στην πιο δύσκολη στιγμή της πρόσφατης ιστορίας του τόπου, στην κυβέρνηση. Με πρώτο αριστερό πρωθυπουργό τον ιστορικό μας ηγέτη, τον Αλέξη Τσίπρα».

Όσο για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και την οργανωτική ανασυγκρότηση, η γραμματέας του κόμματος επεσήμανε: «Αν πάμε σε έναν ιδιότυπο αναχωρητισμό, αν απομονωθούμε, θα χάσουμε. Αν πάλι προχωρήσουμε με μια λογική ρευστοποίησης, θα διαλυθούμε. Να πάρουμε, λοιπόν, πρωτοβουλίες για συνεργασία με κάθε προοδευτική δύναμη, με κάθε προοδευτικό πολίτη. Όχι να μετατραπούμε σε ένα ασπόνδυλο πολιτικό υποκείμενο, σε μια δεξαμενή επικύρωσης αποφάσεων των από πάνω. Έχουμε μπροστά μας το καταστατικό συνέδριο. Είναι σαφές ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αλλάξουν, ώστε το κόμμα μας να γίνει πιο αμεσοδημοκρατικό. Με ακόμα πιο ενεργό και αποφασιστικό τον ρόλο των μελών μας. Με μια καλύτερη δικτύωση στο έδαφος της κοινωνίας. Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε το καταστατικό μας συνέδριο εφαλτήριο μιας μεγάλης ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ».

Η κ. Σβίγκου, αφού υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ποτέ εξαρτήσεις από συμφέροντα, μίλησε για τις οικονομικές δυσκολίες που έχουν συνέπειες στα μέσα ενημέρωσης του κόμματος: « …Μία συγκυρία που ανάγκασε, το ΔΣ της, στην αναστολή της έντυπης έκδοσης της Αυγής. Θέλω, από αυτό εδώ το βήμα, να επαναλάβω το πόσο δύσκολη ήταν αυτή η απόφαση. Θέλω, όμως, να τονίσω ότι η ιστορία της Αυγής δεν τελειώνει. Η αναβάθμιση του κυριακάτικου φύλλου, αλλά και της ηλεκτρονικής της έκδοσης, θα αποτελέσει βασικό στόχο ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης και αναβάθμισης των κομματικών μας μέσων».