Το παπούτσι που ταιριάζει στον έναν, είναι στενό σε έναν άλλο. Δεν υπάρχει συνταγή για τη ζωή που να ταιριάζει σε όλες τις περιπτώσεις - Karl Jung

Πώς αντιλαμβάνεται την φωτογραφία ένας τυφλός;

11 Ιούλιος, 2019

Σε μια ξεχωριστή έκθεση με τίτλο «Kλικable_a new perspective» στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του δήμου Αθηναίων, δίνονται απαντήσεις για το πώς αντιλαμβάνεται την φωτογραφία ένας τυφλός και πως είναι δυνατόν ένας άνθρωπος με οπτική αναπηρία να ασχολείται με την τέχνη της φωτογραφίας.

Επιστέγασμα του εκπαιδευτικού προγράμματος Κλικ-able Project – Εξοικείωση με την τέχνη της φωτογραφίας για άτομα με οπτική αναπηρία, η έκθεση παρουσιάζει τα έργα από επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους βλέποντες και μη. Κύριος σκοπός της είναι να αποδείξει με τον πιο εύλογο τρόπο ότι τέχνη και δημιουργία έχουν την ικανότητα να ξεπερνούν οποιοδήποτε φυσικό ή κοινωνικό χαρακτηριστικό.

Ξεφεύγοντας από τα «στενά» όρια της όρασης, η τέχνη της φωτογραφίας, μπλέκεται με τις άλλες αισθήσεις όπως την ακοή, την αφή, την όσφρηση.. Με αυτόν τον τρόπο επαναπροσδιορίζεται μέσα από μια νέα οπτική και ανοίγει καινούργιους δρόμους δημιουργίας και αντίληψης.

Το πρόγραμμα οργανώνεται από τον πολιτιστικό οργανισμό Liminal, ο οποίος από το 2016, δημιουργεί τις συνθήκες για την ισότιμη συμμετοχή όλων στην τέχνη και τον πολιτισμό και υλοποιήθηκε από τον Νοέμβριο του 2018 έως και τον Μάιο του 2019. Η μικτή ομάδα που δημιουργήθηκε από άτομα με οπτικές αναπηρίες αλλά και βλέποντες που εξασκήθηκαν στη μέθοδο της «τυφλής φωτογράφισης» (Blindfold), εκπαιδεύτηκε πάνω σε προσαρμοσμένες τεχνικές φωτογραφίας και πειραματίστηκε φωτογραφίζοντας ενδιαφέροντα σημεία της πόλης. Κατά την διάρκεια του προγράμματος η ακουστική περιγραφέας Κερασία Μιχαλοπούλου ανέλαβε την εκπαίδευση των συμμετεχόντων της ομάδας στην ακουστική περιγραφή και την επιμέλεια των υπηρεσιών προσβασιμότητας.

Η έκθεση είναι προσβάσιμη σε άτομα με οπτική αναπηρία, μέσω υπηρεσίας ακουστικής περιγραφής και ανάγλυφη απεικόνιση φωτογραφιών. Επίσης, θα διατίθενται ενημερωτικά έντυπα σε γραφή braille και μεγαλογράμματη σειρά. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια ξεχωριστή εμπειρία καθώς συγκεκριμένες μέρες και ώρες θα πραγματοποιούνται βιωματικές ξεναγήσεις της έκθεσης και εργαστήρια φωτογραφίας.

H έκθεση θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 13 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως και 19 Ιουλίου 2019. Την Κυριακή θα είναι ανοιχτή από 10.00 – 14.00. Την Δευτέρα θα είναι κλειστή και από Τρίτη έως Σάββατο 10.00 – 20.00.

Υπηρεσία ακουστικής περιγραφής και βιωματική ξενάγηση:

Σάββατο 13 Ιουλίου: 19:00 – 22:00

Κυριακή 14 Ιουλίου: 11:00 – 14:00

Τρίτη έως Παρασκευή (19 – 16 Ιουλίου): 17:00 – 20:00

Το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» δήμου Αθηναίων, είναι στη διεύθυνση Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης Θησείο, Τ.Κ. 11851, Στάση Μετρό Κεραμεικός ή Θησείο.

*Ο χώρος διαθέτει ράμπες εισόδου – Επιτρέπονται οι σκύλοι οδηγοί τυφλών.

Η έκθεση υλοποιείται με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Read previous post:
Οι ενέργειες του υπουργείου Τουρισμού μετά τη φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού, μετά τη φονική κακοκαιρία που έπληξε την Χαλκιδική με θύματα...

Close