Αν η ιστορία μας διδάσκει ένα πράγμα, είναι πως ιδιοκτησία και πολιτισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι - Ludwing von Mises

ΠτΔ: «Ως μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, προσβλέπουμε σε μια συνεχή και εποικοδομητική συνεργασία, που θα διασφαλίσει ένα καλύτερο κοινό μέλλον»

«Οι αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, παραμένουν αέναα επίκαιρες, αποτελούν θεμελιώδεις αξίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και είναι η πυξίδα για το κοινό μας μέλλον», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την αντιφώνησή της, στο επίσημο δείπνο, που παρέθεσε προς τιμήν της ο Πρόεδρος της Σλοβενίας, Μπόρουτ Πάχορ, στη Λουμπλιάνα.

ΠτΔ: Η παραβίαση ή αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου συνιστά απειλή για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην Ευρώπη

Η κυρία Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι «Ως μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, προσβλέπουμε σε μια συνεχή και εποικοδομητική συνεργασία, που θα διασφαλίσει ένα καλύτερο κοινό μέλλον” και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα και η Σλοβενία αποδίδουν την ίδια αυτονόητη προσήλωση σε θεμελιώδεις αξίες, όπως το δίκαιο και η διεθνής νομιμότητα, η ειρήνη και η συνεργασία. Και πάνω στη σταθερή βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου εκπληρώνουμε το κοινό ευρωπαϊκό μας χρέος, που καθίσταται περισσότερο επιτακτικό όσο ο ρόλος της Ευρώπης υπερβαίνει την περιφερειακή του διάσταση και γίνεται παγκόσμιος». Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι «τόσο η Σλοβενία όσο και η Ελλάδα, θα εξακολουθήσουν να συνεισφέρουν από κοινού και με όλες τις δυνάμεις τους, με συνέπεια και συνέχεια».

Παράλληλα, συνεχάρη τη Σλοβενία για την επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, και σημείωσε ότι ως μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, προσβλέπουμε σε μια συνεχή και καρποφόρο συνεργασία.

«Παρά το γεγονός ότι οι χώρες μας δεν συνορεύουν, συνδέονται με στενούς δεσμούς ήδη από το μακρινό παρελθόν. Πράγματι, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, από την Λιουμπλιάνα πέρασαν οι Αργοναύτες και ο Ιάσονας, ανταποκρινόμενος σε έκκληση των κατοίκων της πόλης, φόνευσε δράκο που λυμαινόταν την περιοχή. Σήμερα, το έμβλημα του δράκου αποτελεί το πλέον ιστορικό σύμβολο της σύγχρονης Λιουμπλιάνας και αποτυπώνεται στον θυρεό και τη σημαία της» ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εν συνεχεία, υπενθύμισε, ότι η πόλη συνδέεται όμως και με την πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας και μάλιστα την έναρξη του απελευθερωτικού Αγώνα της εναντίον των Οθωμανών. Όπως είπε «Στη Λιουμπλιάνα έλαβε χώρα το 1821 το γνωστό ως Συνέδριο του Λάιμπαχ, που συνέπεσε με το ξεκίνημα της Ελληνικής Επανάστασης. Δεν λησμονούμε ότι στο Συνέδριο συμμετείχε με την ιδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας και ο μετέπειτα πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος, Ιωάννης Καποδίστριας, του οποίου η οικογένεια καταγόταν από το Κόπερ της Σλοβενίας».

Ευχαρίστησε, επίσης, τόσο τον Πρόεδρο της Σλοβενίας, όσο και την πολιτική ηγεσία της χώρας για τα θερμά συγχαρητήρια μηνύματα που απηύθυναν κατά τους πρόσφατους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, που τιμά πάνω απ’ όλα τα ιδανικά της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας.

Αναφερόμενη στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Σλοβενίας, επισήμανε ότι πέρα από πολιτικές και οικονομικές, είναι συνάμα εκπαιδευτικές και πολιτιστικές, και τόνισε ότι βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, ενώ παρατήρησε ότι ειδικά στο πεδίο της διμερούς οικονομικής, εμπορικής και επιχειρηματικής συνεργασίας, τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης είναι μεγάλα και εκτίμησε ότι μόλις ξεπεραστεί η πανδημία, θα υπάρξει έντονη κινητικότητα και ώθηση στους συγκεκριμένους τομείς.

Κλείνοντας την αντιφώνησή της ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή και φιλοξενία και ευχήθηκε ” η επαύριος της πανδημίας να είναι η απαρχή μιας περιόδου ευημερίας και ελπίδας για όλους».