Lou Holtz, 1937-, Αμερικανός προπονητής ράγκμπυ    

Ψηφιακός χάρτης γεύσεων δια χειρός «Local Tour»-Ένα γαστρονομικό ταξίδι στο Κιλκίς

19 Ιουνίου, 2024

Τους κρυμμένους εκείνους…γευστικούς θησαυρούς, που χάνονται στα βάθη των χρόνων και αναζητούν ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο οι λάτρεις του καλού και παραδοσιακού φαγητού, επιχειρούν να αναδείξουν οι συμμετέχοντες του Σχεδίου Διακρατικής Συνεργασίας με τίτλο: «Local Tour». Το έργο, υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Κιλκίς και άλλες 21 Ομάδες Τοπικής Δράσης από την Ελλάδα και την Κύπρο, στο πλαίσιο του υπομέτρου 19.3 CLLD/LEADER, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Περισσότερες από 60 διαδρομές σε Κρήτη, Ιόνια, Κυκλάδες, Χίο, Λήμνο, Σάμο, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς, Σέρρες, Κοζάνη, Φλώρινα, Καβάλα, Ροδόπη και Έβρο.

Το έργο «Local Tour», αφορά κυρίως στη δημιουργία του πρώτου ψηφιακού γαστρονομικού χάρτη της Ελλάδας με ολοκληρωμένες γαστρονομικές περιπλανήσεις στις περιοχές παρέμβασης και συνολικά υπολογίζεται να σχεδιαστούν και να αποτυπωθούν περισσότερες από 60 διαδρομές σε όλη τη χώρα και ειδικότερα στις περιοχές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ήτοι τις Κρήτη, Ιόνια, Κυκλάδες, Χίο, Λήμνο, Σάμο, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς, Σέρρες, Κοζάνη, Φλώρινα, Καβάλα, Ροδόπη και Έβρο. 

Στόχος του, είναι η ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού ως ένα επιπλέον τουριστικό προϊόν που επιδρά σοβαρά στην οικονομία της ενδοχώρας, στην ανάδειξη των τοπικών «τίμιων» προϊόντων και της διατροφικής αξίας τους, καθώς και στην προβολή γαστρονομικών διαδρομών.

Οι προτεινόμενες γαστρονομικές διαδρομές όχι μόνο θα παρουσιάζουν τα τοπικά προϊόντα – πρεσβευτές της τοπικής κουζίνας κάθε περιοχής, αλλά θα ενσωματώνουν και στοιχεία πολιτισμού, περιβάλλοντος, σημεία και αξιοθέατα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για κάθε επισκέπτη. 

Στο πλαίσιο του έργου, οργανώνονται στοχευμένα θεματικά εργαστήρια με αποδέκτες τους επιχειρηματίες και εργαζόμενους γύρω από τον γαστρονομικό τουρισμό στις περιοχές αυτές και τους παραγωγούς τοπικών προϊόντων. Σκοπός είναι ο τοπικός πληθυσμός να ενημερωθεί για τις δυνατότητες που δίνει ο γαστρονομικός τουρισμός τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στην οικονομία της περιοχής, να γνωρίσει καλά παραδείγματα από άλλες περιοχές της Ευρώπης και της χώρας, να εκπαιδευτεί στην έννοια του «τίμιου προϊόντος» και στην αξία που αυτό έχει για τον κάθε επισκέπτη, να γίνει πρεσβευτής τελικά του γαστρονομικού τουρισμού για την περιοχή του.

 ‘Αλλωστε, ο τουρισμός ως φαινόμενο είναι αδύναμος χωρίς τη γαστρονομία λόγω της φυσικής ανάγκης του ανθρώπου να καταναλώνει τροφή και το φαγητό δεν αποτελεί μόνο πηγή δύναμης και ενέργειας, αλλά και μέρος του πολιτισμού, μέρος κάθε διασκέδασης και λόγος για ταξίδια. 

Όλες οι δράσεις του έργου, έχουν ως απώτερο στόχο να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο ο γαστρονομικός τουρισμός στη χώρα μας, μιας και η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που είναι το κέντρο της διατροφικής κουλτούρας και έχει τις δικές της παραδόσεις που έχουν διαμορφωθεί εδώ και αιώνες. 

Αξέχαστο γαστρονομικό ταξίδι στο Κιλκίς
    
Ένα αξέχαστο γαστρονομικό ταξίδι, μια 100% πρακτική μαγειρική εμπειρία και αυθεντική περιήγηση ολοκληρώθηκε σήμερα από την Αναπτυξιακή Κιλκίς (ΑΝΚΙ), όπως επισήμανε ο γενικός διευθυντής της, Παναγιώτης Κωνσταντινίδης. Η ΑΝΚΙ διοργάνωσε ένα διήμερο θεματικό εργαστήριο με τίτλο: «Γαστρονομικές περιπλανήσεις στο Κιλκίς: Τεχνικές βιωματικού γαστρονομικού τουρισμού».

Στις εργασίες του εργαστηρίου, την πρώτη ημέρα, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Βίκυ Χατζηβασιλείουν, ατιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κιλκίς, Ανδρέας Βεργίδης, οι αντιδήμαρχοι τουρισμού των δήμων Κιλκίς και Παιονίας, Ευθ. Κοσμίδης και Ιωάννης Τόδας Ιωάννης αντίστοιχα, και ο περιφερειακός σύμβουλος και Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής Θεσσαλονίκης, Θάνος Μπέγκας.

Στο εργαστήριο συμμετείχαν 20 επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού (επιχειρήσεις εστίασης, καταλύματα κ.λπ.), παραγωγοί τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων, επαγγελματίες του τουρισμού (ξεναγοί, γραφεία ταξιδίων, travel bloggers κ.λπ.), σπουδαστές σε παρεμφερή αντικείμενα.

Στόχοι του εργαστηρίου είναι: να διδάξει τους ωφελούμενους, μέσω θεωρητικής και πρακτικής άσκησης, τη φιλοσοφία και τις τεχνικές εφαρμογής βιωματικού γαστρονομικού τουρισμού στις επιχειρήσεις τους, με βάση το «τίμιο προϊόν» και την τοπική παράδοση,να τους εμπνεύσει ώστε να αναπτύξουν τις δικές τους καινοτομικές ή μη, δράσεις που αξιοποιούν τον βιωματικό γαστρονομικό τουρισμό, να προβάλει το Κιλκίς ως ελκυστικό προορισμό βιωματικού γαστρονομικού τουρισμού και να συμβάλει στην ενίσχυση και ανάπτυξη των επιχειρήσεων μέσω της σύνδεσης της αγροδιατροφής, του πολιτισμού και του τουρισμού. Την υλοποίηση του διήμερου Βιωματικού Εργαστηρίου ανέλαβε ο Γιώργος Παλησίδης από την Geogastronomy Tourism Hospitality.

Κατά τη διάρκεια του διήμερου εργαστηρίου οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες του γαστρονομικού τουρισμού, επισκέφθηκαν χώρους παραγωγής τροφίμων και απόλαυσαν την τοπική γαστρονομία, γνώρισαν τις τοπικές πρώτες ύλες, τον χειρισμό τους για την παραγωγή τοπικών προϊόντων και τις γαστρονομικές συνήθειες του τόπου, ενώ ταυτόχρονα εμβάθυναν στην ιστορία και τις παραδόσεις της περιοχής και όλα αυτά με βιωματικό χαρακτήρα, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Αναπτυξιακής Κιλκίς, Παναγιώτη Κωνσταντινίδη.

Ελ. Αλ.

*Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Αναπτυξιακή Κιλκίς