Η Δύση κυριάρχησε στον κόσμο όχι με την υπεροχή των ιδεών της ή των αξιών ή της θρησκείας, αλλά μάλλον με την υπεροχή της στην εφαρμογή οργανωμένης βίας. Οι δυτικοί συχνά ξενούν αυτό το γεγονός· οι μη δυτικοί ποτέ. - Samuel Huntington, 1927-2008, Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας

Ψηφιακός κόμβος καριέρας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

22 Νοεμβρίου, 2023

Το πρόβλημα συνδεσιμότητας των αποφοίτων πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις, ώστε να βρίσκουν εργασία, επιχειρεί να λύσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τη δημιουργία ψηφιακού κόμβου καριέρας με την ονομασία Digital Carrer Hub, που θα λειτουργήσει στις 15 Δεκεμβρίου. Το εγχείρημα έλαβε χώρα στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του έργου Be IN που υλοποιείται μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας και παρουσιάστηκε στο συνέδριο με τίτλο: «Επιχειρηματικό οικοσύστημα ως ολοκληρωμένο σύστημα» Be IN, που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.

«Εμείς ως Περιφέρεια στο πλαίσιο του έργου δημιουργούμε έναν ψηφιακό κόμβο καριέρας, τον Digital Career Hub όπου μέσα οι φοιτητές θα περνάνε το προφιλ τους και οι επιχειρήσεις θα περνάνε μέσα στοιχεία για το προσωπικό που αναζητούν και θα γίνεται η διασύνδεση», εξήγησε ο γενικός διευθυντής εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Μιχαηλιδης και σημείωσε πως, «η πλατφόρμα μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα είναι έτοιμη και θα λειτουργήσει. Θα υπάρχουν on line εργαλεία, μια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη όπου θα ανεβαίνει όλο το υλικό που παράγεται στο έργο και ένα ηλεκτρονικό αποθετήριο όλων των μελετών και των αναλύσεων του έργου».

Αναφερόμενος ο ίδιος στο συμπέρασμα του συνεδρίου, είπε πως, «υπάρχει μια λανθασμένη άποψη των καλά εκπαιδευμένων φοιτητών και των αποφοίτων, ότι το πανεπιστήμιο δεν τους παρέχει όλα τα στοιχεία και τα εφόδια που θα τους βοηθήσουν να βρουν δουλειά. Αυτό όμως δεν ισχύει, όπως αποδεικνύεται στη συνέχεια, όταν αποκτούν εμπειρία και βρίσκουν εργασία. Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρήσεις θεωρούν λάθος ότι οι φοιτητές και οι απόφοιτοι δεν έχουν τις γνώσεις και τις ικανότητες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν στις επιχειρήσεις, κάτι όμως που πλέον δεν ισχύει, διότι γίνονται βήματα, τα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν προσαρμοστεί στην επιχειρηματικότητα και τα πανεπιστήμια προωθούν πλέον την εξωστρέφεια και την καινοτομία».

Ο κοσμήτορας της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Γρηγόρης Ζαρωτιάδης τόνισε πως η γνώση επεκτείνεται συνεχώς, έχουν ανοίξει γνωστικοί τομείς και αναδεικνύονται νέοι. Παράλληλα όμως χρειάζεται και νέο γνωστικό υπόβαθρο και όπως επίσης και ο συνδυασμός θεωρητικής και εφαρμοσμένης γνώσης. Βασικό χαρακτηριστικό, όπως είπε, είναι και η προσαρμοστικότητα, καθώς οι νέοι πρέπει να αποκτήσουν νέες δεξιότητες ενώ πρέπει και η πολιτεία να προχωρήσει στη σύνδεση των πανεπιστημίων και όχι στην υπαγωγή τους στην επιχειρηματικότητα.

«Είναι μια πλατφόρμα που αποτελείται απο τρία επιμέρους τμήματα. Είναι ο ηλεκτρονικός κόμβος καριέρας που συνδέεται με την ημέρα καριέρας. Είναι ένα on line εργαλείο για την ημέρα καριέρας, έτσι ώστε να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να ανεβάζουν τα βιογραφικά τους και να μπορεί η πλατφόρμα να δημιουργήσει τα ραντεβού μεταξύ των επιστημόνων και των επιχειρήσεων. Υπάρχει μια ψηφιακή εργαλειοθήκη για το πώς θα πρέπει να γράφουμε ενα βιογραφικό και πώς να προετοιμαζόμαστε για μια συνέντευξη. Θα υπάρχουν συνεντεύξεις με επιτυχημένους επιχειρηματίες. Στο επόμενο κομμάτι θα υπάρχουν εκπαιδευτικό υλικό, θεματικές ενότητες και σεμινάρια στα οποία θα έχει κάποιος πρόσβαση με την εγγραφή του στην πλατφόρμα», εξήγησε ο διευθυντής έρευνας, συνιδρυτής της Palmos Analysis, εξωτερικός σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Πασχάλης Τεμεκενίδης.

Απο την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος πολιτικής επιστήμης στη μονάδα έρευνας κοινής γνώμης στο Ινστιτούτο Ερευνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Γιώργος Σιάκας, επισήμανε ότι στο έργο συμμετέχουν συνολικά 3000 άτομα και απο τις δυο χώρες ενώ από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και την έρευνα που έγινε προέκυψε αφενός ότι οι άνδρες πιστεύουν πως είναι πιο εύκολο να βρουν δουλεια, από τις γυναίκες ενώ οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι, πιστεύουν σε ίδιο ποσοστό, ότι έχουν τα κατάλληλα προσόντα και αυτό αποτυπώνει πως υπάρχει μια στασιμότητα και δεν αναζητούν επαγγελματική εκπαίδευση.

Η Υπεύθυνη του έργου Be IN και ερευνητικός συνεργάτης μονάδας έρευνας κοινής γνώμης στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Μαρία Ζεμπερίδου υπογράμμισε: «με τις δράσεις για τους νέους θεωρούμε πως μπορέσαμε να τους δώσουμε ένα βήμα να ανακαλύψουν νέους τρόπους για το οικοσύστημα και τις επιχειρήσεις». Παράλληλα ανέφερε ότι βγαίνοντας από τα πανεπιστήμια οι νέοι θεωρούν πως είναι πλήρως καταρτισμένοι να αναλάβουν μια δουλειά. Αυτό, όπως είπε, δεν το υποστηρίζουν οι επιχειρήσεις που επιθυμούν άλλου είδους ικανότητες από τους υπαλλήλους τους, τις οποίες μάλιστα θεωρούν ότι το σημερινό πανεπιστήμιο δεν τους παρέχει.

«Η συγκεκριμένη έρευνα ασχολήθηκε με τις ικανότητες καινοτομίας και τις δυνατότητες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Διερευνήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αυτές και εντοπίσαμε τους τρόπους με τους οποίους θα τις βοηθήσουμε να αναπτυχθούν», ανέφερε η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Goce Delcev Dr. Vesna Georgieva Svrtinov.

Η προϊσταμένη του τμήματος συνεργασίας με την επιχειρηματική κοινότητα της κοινωνίας των πολιτών και άλλους θεσμούς στο κέντρο για την ανάπτυξη της ΝΑ περιφέρειας στη Δημοκρατίατης Βόρειας Μακεδονίας Danche Pop Ivanovo Ilieva, τόνισε πως, «σε αυτό το έργο είμαστε εταίροι επειδή η επιχειρηματικότητα είναι ένα ζωτικό και δυναμικό τμήμα της κοινωνίας μας και επειδή η μεγαλύτερη φιλοδοξία, ήταν να βοηθήσουμε τα άτομα να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και τις επιχειρηματικές του οντότητες, να αυξήσουν τις ικανότητές τους πραγματοποιώντας τον κύριο στόχο του έργου, που ήταν η δημιουργία ολοκληρωμένου και καινοτόμου επιχειρηματικού οικοσυστήματος».

 

Αλεξανδρα Χατζηγεωργίου