Μετά το Άουσβιτς ξέρουμε για τι είναι ικανός ο άνθρωπος. Μετά τη Χιροσίμα ξέρουμε τι διακυβεύεται - Βίκτωρ Φρανκλ

Πρωτόκολλο συνεργασίας και με τους εξαγωγείς υπέγραψε ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων

19 Μαρτίου, 2018

Πρωτόκολλο συνεργασίας με στόχο την τόνωση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και με έμφαση σε τέσσερις επιμέρους τομείς υπεγράφη σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, Γιάννη Μπράχου και του προέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Κυριάκου Λουφάκη.
Η υπογραφή του πρωτοκόλλου έγινε παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος επισήμανε τον σημαντικό ρόλο της οικονομικής διπλωματίας για την προώθηση πρωτοβουλιών ενίσχυσης της εξαγωγικής παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων. Όπως τόνισε, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει σταθερά με συνεχή αναπτυξιακή πορεία και με κύριους μοχλούς την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια.
Οι τέσσερις τομείς επί των οποίων θα αναπτυχθεί η συνεργασία των δύο πλευρών σχετίζονται, πρώτον, με την ανάληψη πρωτοβουλιών και τη συνδιοργάνωση δράσεων με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και της πρόσβασής τους στις διεθνείς αγορές σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Δεύτερον, θα ανταλλάσσονται πληροφορίες δημόσιου χαρακτήρα για την εξαγωγική δραστηριότητα σε αγορές – στόχους, για τον συντονισμό και την παρακολούθηση του ετήσιου προγράμματος επιχειρηματικών αποστολών, καθώς και για διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες που επηρεάζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Η συνεργασία για τη διάχυση της πληροφόρησης σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, αξιοποιώντας σύγχρονα εργαλεία τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (π.χ., μέσω διαλειτουργικότητας του πληροφοριακού συστήματος ΣΕΒΕ με τη διαδικτυακή πύλη του υπουργείου Εξωτερικών), αποτελεί το τρίτο πεδίο που καλύπτεται από το πρωτόκολλο. Η συνεργασία, τέλος, για τη δυνατότητα αξιοποίησης πόρων από τα συγχρηματοδοτούμενα επιχειρησιακά προγράμματα, από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή /και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, συνιστά το τέταρτο πεδίο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.
“H Βόρεια Ελλάδα αποτελεί το κλειδί της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, χάρη στη σημαντική αναβάθμιση των υποδομών της στα λιμάνια, την ανάπτυξη σιδηροδρομικού δικτύου και τους ενεργειακούς δρόμους που χαράσσονται” επισήμανε ο κ. Μπράχος. 
Αντίστοιχο πρωτόκολλο συνεργασίας υπεγράφη νωρίτερα σήμερα και μεταξύ του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιου Σαββάκη και του κ. Μπράχου._

 

Περισσότερα στη κατηγορία Ρεπορτάζ
“Ευκαιρία να θέσουμε τα προβλήματα και να λάβουμε απαντήσεις, στο περιφερειακό συνέδριο της Κ. Μακεδονίας”

"Ως ευκαιρία να θέσουμε τα προβλήματα, τις εκκρεμότητες και τα ζητήματα που υπάρχουν στην περιοχή και να λάβουμε σαφείς απαντήσεις...

Close