Να θυμάσαι πως κάθε ψέμα που σου έχουν πει, ακόμα και σκόπιμα, είναι, συχνά, πολύ πιο σημαντικό γεγονός από μια αλήθεια που ειπώθηκε με κάθε ειλικρίνεια. Halldor Laxness, 1902-1998, Ισλανδός συγγραφέας

«Πρωτοφανείς κοινοτικοί πόροι στην εκπαίδευση, τις δεξιότητες και την κινητικότητα», τόνισε ο Μ. Σχοινάς

7 Σεπτεμβρίου, 2024

Ποτέ στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είχαμε περισσότερους κοινοτικούς πόρους για να εξυπηρετηθεί το τρίγωνο εκπαίδευση, δεξιότητες και κινητικότητα τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς στην εκδήλωση με θέμα «Η καινοτομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση» που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα στην 88η ΔΕΘ.

         Πρωτοφανείς, ιστορικοί πόροι σε όλα τα πεδία, γύρω στα 90 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2027 μόνο για την καινοτομία και την έρευνα, 27 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο για το Erasmus και περίπου 45 δισεκατομμύρια ευρώ για τις δεξιότητες. Τόσοι πολλοί πόροι που δημιουργούν και πρόβλημα, καθώς πρέπει να δαπανηθούν έως το 2027, επισήμανε ο κ. Σχοινάς.

   Εξήντα(60) συμμαχίες από 500 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια

   Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε ότι έχουν γίνει επίσης πολλές ρυθμιστικές παρεμβάσεις και ότι στον τομέα της εκπαίδευσης έχουν ιδρυθεί 60 συμμαχίες ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, που έχουν 500 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, τα οποία συγκλίνουν τα προγράμματα σπουδών τους, φέρνουν την κινητικότητα στην εκπαίδευση και σε λίγα χρόνια θα εκδίδουν ένα ευρωπαϊκό πτυχίο.

   Στις δεξιότητες προσπαθούμε να ταρακουνήσουμε ένα σύστημα παροχής τους, το οποίο για πολλά χρόνια εξυπηρετούσε μόνο όσους είχαν τις άκρες, τα μέσα, ανθρώπους που ζούσαν σε αστικά κέντρα κοντά στα πανεπιστήμια και είχαν προνομιακές σχέσεις με κοινωνικούς εταίρους, είπε ο κ. Σχοινάς. Η επανάσταση δεξιοτήτων που χρειαζόμαστε τώρα στην Ευρώπη πρέπει κυρίως να αφορά αυτούς που είναι απ’ έξω, που ζουν στην επαρχία, που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στην κατάρτιση, αυτούς που ζουν σε απομονωμένες περιοχές. Εκείνους που νιώθουν ότι είναι κομμένοι από το σύστημα και έχουν δυσκολίες να έρθουν να μας βρουν πρέπει εμείς να τους βρούμε, είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

   Επισήμανε ακόμη ότι στην Ευρώπη υπάρχει μια καινοτόμα βάση ανθρώπινου δυναμικού, η οποία διψάει για να πάει την επιστήμη μπροστά. «Οι επιστημονικές μας κοινότητες είναι καταπληκτικές. Υπάρχει ένας δυναμισμός στη γενιά των νέων Ευρωπαίων. Υπάρχουν νέοι Ευρωπαίοι, οι οποίοι πιέζουν τα εθνικά εκπαιδευτικά συστήματα με νέες πρωτοβουλίες. Έχουμε μια πολύ δυναμική startup σκηνή» ανέφερε. 

   Τόνισε ωστόσο ότι χρειάζεται στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό σύστημα να ενθαρρυνθεί η καινοτόμος σκέψη. «Να επιτρέψουμε στους νέους Ευρωπαίους μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα να μπορέσουν να αποκλίνουν από τα προγράμματα σπουδών. Αυτό γίνεται σε άλλες περιοχές του κόσμου, σε εμάς δεν γίνεται. Χρειαζόμαστε πιο κριτική σκέψη και στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο. Χρειαζόμαστε ανατροπή γιατί μέσω της κριτικής σκέψης, της ανατροπής, έρχεται η καινοτομία» εκτίμησε ο κ. Σχοινάς προσθέτοντας ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει το σύστημα της ιδιωτικής χρηματοδότησης που γίνεται καταλύτης στην καινοτομία. «Πέρα από το κοινοτικό χρήμα η καινοτομία χρειάζεται και ιδιωτική χρηματοδότηση. Στην Ευρώπη αυτό το δεύτερο είναι αποκλειστικά στα χέρια των τραπεζών» τόνισε.

   Δέκα εκατομμύρια για τον ΟΠΕΚΑ

   Ποσό 10 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθούν τα επόμενα δύο χρόνια για την ψηφιοποίηση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, (ΟΠΕΚΑ) ώστε σε μία ενιαία ψηφιακή πύλη και η πρόσβαση στην πληροφορία να είναι απόλυτα προσιτή αλλά και η διαδικασία να είναι απόλυτα αρμονική με τον χρόνο του χρήστη επισήμανε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

   Θα δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες ισότιμης μεταχείρισης των δικαιούχων, θα επισπευθεί η διαδικασία χορήγησης των επιδομάτων και θα επιτευχθεί περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, είπε η κ. Ζαχαράκη.

   Επιπλέον πρόσθεσε ότι 2,5 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την ενιαία ψηφιακή πύλη αναπηρίας και ότι με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα ανέλθουν στα 6,8 εκατομμύρια ευρώ σε συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ, που είναι η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, αλλά και τα ΚΑΠΗ θα υλοποιηθούν προγράμματα ψηφιακών δεξιοτήτων την επόμενη διετία.

   Γίνονται πάρα πολλά βήματα τα τελευταία χρόνια, ετοιμάζεται ένα νομοσχέδιο που θα απλοποιήσει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία της έρευνας και της καινοτομίας και βέβαια θα δώσει ακόμη περισσότερα κίνητρα, ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής των Ελλήνων Στράτος Σιμόπουλος τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι στη μέση της κατάταξης στην έρευνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην προτελευταία στην καινοτομία και ότι αυτό σημαίνει ότι η έρευνα δεν γίνεται προϊόν, δεν καταλήγει στην κοινωνία στον βαθμό που πρέπει.

         Εκτιμώντας ότι υπάρχει μια καταπληκτική δυναμική στον χώρο αυτό, τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί στον τομέα αυτό να επενδύσει με τη βοήθεια και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε ότι η Θεσσαλονίκη μέσα από τα πανεπιστήμια, μέσα από τα ερευνητικά κέντρα, μέσα από το TEDx, μέσα από όλο αυτό το οικοσύστημα της καινοτομίας που έχει δημιουργηθεί θα αποτελέσει ένα brand καινοτομίας, το οποίο θα είναι ίσως από τα μεγαλύτερα, ίσως το μεγαλύτερο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη σε πρώτη φάση.

   Ένα από τα ζητήματα τα οποία απασχολούν πάρα πολύ στις συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταφέρει κατ αρχάς να καλύψει το έδαφος το οποίο έχει χάσει τα προηγούμενα χρόνια και μετά να βρεθεί στην πρωτοπορία στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, ανέφερε ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Τσιόδρας, ο οποίος συμμετέχει στην Επιτροπή για την Έρευνα και τη Βιομηχανία.

    Κάθε χρόνο έχουμε καταθέσεις 300 δισεκατομμύρια καταθέσεις Ευρωπαίων πολιτών κάθε χρόνο, οι οποίες διοχετεύονται σε επενδύσεις εκτός Ευρώπης. Ένα μεγάλο κομμάτι θα μπορούσαμε να το προσεγγίσουμε και στην Ευρώπη, προκειμένου να αναπτύξουμε τα καινοτόμα προϊόντα που θέλουμε, είπε ο κ. Τσιόδρας.

         Όσον αφορά στην Ελλάδα, τόνισε ότι μέχρι πρότινος η διασύνδεση πανεπιστημίων, οικονομίας, επιχειρήσεων ήταν ένα μεγάλο ταμπού, που ευτυχώς έχει αρχίσει να σπάει. Προχωράμε στη διασύνδεση γιατί είναι απαραίτητη προκειμένου να παράξει καινοτόμα προϊόντα, ανέφερε.

         Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει προτεραιότητα την καινοτομία και μόνο για το 2023 οι χρηματοδοτήσεις στην καινοτομία ήταν γύρω στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και εξ ίσου αναλογικά και για την Ελλάδα, ανέφερε ο αντιπρόεδρός της, Ιωάννης Τσακίρης.

         Σύμφωνα με τον κ Τσακίρη,η Τραπεζα έχει χρηματοδοτήσει με 120 εκατομμύρια ευρώ το ΕΛΚΕΘΕ, όπως επίσης και με 140 εκατομμύρια και με 120 εκατομμύρια διάφορα άλλα ερευνητικά εργαστήρια και κέντρα ελληνικά. Τονίζοντας ότι υπάρχει σημαντική αύξηση στα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών στην Ευρώπη, τα οποία χρηματοδοτούν καινοτόμες ιδέες διευκρίνισε ότι μόνο για την Ελλάδα αυτά τα κεφάλαια είναι περίπου στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ δημόσια και ιδιωτικά, παρ’ όλα αυτά δεν φτάνουν καθόλου το αντίστοιχο ποσό που διατίθεται στην Αμερική. Τόνισε ακόμη ότι το πρόβλημα είναι η εξαγωγή εκτός Ε.Ε. τεχνολογιών που παράγονται στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη παράγουμε τεχνολογία, την συνδέουμε με την αγορά, φτάνουμε μέχρι ένα σημείο το οποίο είναι αόρατο, για τους πολλούς και ξαφνικά αυτή η τεχνολογία εξαγοράζεται από κάποιους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και βλέπουμε την τεχνολογία και την εταιρεία να είναι κάπου στην Κίνα, κάπου στην Αμερική. «Εμείς σαν Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μέσα από την ενοποίηση των κεφαλαίων προσπαθούμε να δημιουργήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία ευρωπαϊκά, προκειμένου η καινοτομία να μένει στην Ευρώπη και να παράγει για την Ευρώπη», επισήμανε.

   Κατερίνα Γιαννίκη