Ο μέσος άνθρωπος πιστεύει πρώτα σε κάτι και μετά ψάχνει αποδείξεις για να υποστηρίξει την άποψή του. - Elbert Hubbard, 1856-1915 , Αμερικανός συγγραφέας

Πρωτοβουλία θέσπισης Πανελλήνιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης και Πρόληψης Εγκαυμάτων, από τους ιδρυτές της SALVIA

10 Δεκεμβρίου, 2022

Με τη δημιουργία του πρώτου Μητρώου Εγκαυματιών-θυμάτων δασικών πυρκαγιών το 2019 μετά το Μάτι, τα μέλη της οργάνωσης Salvia, εργάστηκαν σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, ώστε φέτος να νομοθετηθεί το Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών για να καλύπτονται οι εγκαυματίες από κάθε αιτία. «Από την ψήφιση του νόμου μέχρι την υλοποίησή του απαιτούνται βέβαια πολλές διαδικασίες. Επειδή όμως υπάρχουν πολλά περιστατικά εγκαυματιών που αναμένουν την κάλυψή τους από τον ΕΟΠΥΥ, βρισκόμαστε αυτήν την περίοδο σε συνεχή συνεργασία με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, ώστε να επισπευσθεί η εφαρμογή του νόμου», σημειώνουν. Ανάμεσα στους στόχους της Salvia, όπως περιγράφουν οι ιδρυτές της, είναι «η ευαισθητοποίηση της Πολιτείας για τον εκσυγχρονισμό των εγκαυματικών κλινικών, αλλά και τη δημιουργία Δημόσιων Μονάδων Αποκατάστασης, καθώς η Ελλάδα, δυστυχώς, βρίσκεται ακόμη πολύ πίσω σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Επιπλέον, όπως αναφέρουν, σημαντική είναι η εκπαίδευση και εξειδίκευση του προσωπικού που απαιτείται για τη στελέχωσή τους, τόσο ιατρών όσο και νοσηλευτών, φυσιοθεραπευτών και εργοθεραπευτών ειδικών για εγκαύματα. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Ανδρονόπουλο και την κ. Καρύδα η Salvia στοχεύει στην: «Ευαισθητοποίηση της Πολιτείας για τη δημιουργία ενός μηχανισμού επέμβασης σε περίπτωση μαζικών περιστατικών εγκαυμάτων, με εκπαιδευμένη ομάδα ιατρών, διασωστών, πυροσβεστών κλπ. Η χώρα δεν είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει μαζικά περιστατικά. Η ανάπτυξη ενός σταθερού πλαισίου υποστήριξης κάθε εγκαυματία και της οικογένειάς του. Κάθε εγκαυματίας και το περιβάλλον που τον υποστηρίζει χρειάζεται ένα “σημείο αναφοράς”, μια συμβουλευτική ομάδα με εμπειρία για λήψη αποφάσεων θεραπείας-αποθεραπείας-αποκατάστασης, υποστήριξης ψυχολογικής με ειδικούς, αλλά και με πρώην εγκαυματίες που ανέκαμψαν, κοινωνικοποίησης με άλλους ασθενείς που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση, συμβουλευτική και στήριξη σχετικά με την εμφάνιση/εικόνα των ουλών».

Τελευταίο αλλά ίσως και πιο σημαντικό από όλα, όπως σημειώνουν οι ιδρυτές της Salvia, είναι η υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και εκπαίδευσης όλων των πολιτών για την πρόληψη των εγκαυμάτων και τη μείωση των ατυχημάτων. Ειδικά των ευάλωτων ομάδων, όπως είναι οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά.

 Σύμφωνα με τους ιδρυτές της Salvia, ανεπίσημα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 4.000 εγκαυματίες κάθε χρόνο, ενώ η έλλειψη επίσημων στατιστικών υποβαθμίζει το πρόβλημα. Τα περισσότερα εγκαύματα , όπως εξηγούν, οφείλονται σε οικιακά ατυχήματα και προέρχονται από απλές καθημερινές ασχολίες, ενώ πολλά περιστατικά αφορούν μικρά παιδιά. «Το 60% των ατυχημάτων μπορεί να προληφθεί. Η πρόληψη των εγκαυμάτων απαιτεί ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών ώστε να γνωρίζουν τους κινδύνους πρόκλησής τους και τρόπους αποφυγής τους», τονίζουν.

Η διαδικασία αποκατάστασης των εγκαυματιών είναι μακροχρόνια και επίπονη καθώς η νοσηλεία τους διαρκεί από εβδομάδες έως και πολλούς μήνες, με πολλαπλά χειρουργεία για τα επόμενα έτη μετά τον τραυματισμό. «Μετά τις μακροχρόνιες νοσηλείες χρειάζεται ακόμα και κέντρο αποκατάστασης. Το έγκαυμα δεν είναι τραυματισμός που αφορά μόνο το δέρμα, γιατί το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, οπότε επηρεάζονται πολλά ζωτικά όργανα του ανθρώπου και μπορεί να στοιχίσει ακόμα και τη ζωή του ατόμου που θα τον υποστεί. Συχνά οδηγεί σε νεφρική ανεπάρκεια, επηρεάζει τα αγγεία και δημιουργούνται θρομβώσεις, μπορεί να έχουν καεί μύες και να υπάρχουν κινητικές δυσλειτουργίες», υπογραμμίζουν ο κ. Ανδρονόπουλος και η κ. Καρύδα προσθέτοντας ότι η μακρόχρονη διαδικασία αποθεραπείας απαιτεί επιπλέον και ψυχολογική υποστήριξη.

«Από την εμπειρία μας έχουμε δει απίστευτη δύναμη διαχείρισης αυτών των καταστάσεων από τους ανθρώπους και αξιοθαύμαστη υπομονή για αποκατάσταση», επισημαίνουν.

Η ομάδα της Salvia αποτελείται από τα μέλη και τους εργαζόμενους. Πλαισιώνεται από εθελοντές καθώς και από την Επιστημονική Επιτροπή που συμμετέχουν οι πλαστικοί χειρουργοί όλων των εγκαυματικών κλινικών της Ελλάδας. Σημαντική είναι η συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής. Ιδρυτικός δωρητής της Οργάνωσης είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Ι. Σ. Λάτση.

Ι. Καρδάρα